Гордана Силяновска с призив: Да работим за бъдещето

Тя присъства на представлението на "Валкюра" на Софийската опера и балет в Скопие
18 май 2024 22:15, Анисия Иванова
39
Гордана Силяновска с призив: Да работим за бъдещето
Снимка: БГНЕС

"Трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", заяви президентът на Северна Македния Гордана Силяновска-Давкова преди началото на спектакъла на Софийската опера и балет тази вечер в Скопие.

Това е първата ѝ изява, след като положи клетва на 12 май.

Силяновска се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов и посочи, че е много добре запозната с творчеството му и е дошла да се възхищава на премиерата.

На въпрос дали присъствието ѝ е знак за приятелство, Силяновска отговори: "Да, това е една стъпка. Държа на културната дипломация и вярвам, че тя е по-силна от традиционната. Затова дойдох да се насладя тази вечер на операта. Познавам и академик Карталов, мисля, че е изключителен. Смятам, че Пламен ще запали културния пламък тук."

"Не мисля, че миналото ни е романтично – нито вашето, нито нашето. Смятам, че трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", добави държавният глава на РСМ.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева заяви, че "благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери".

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет дойдоха в македонската столица и предизвикаха огромен интерес - залата е напълно разпродадена.

Представлението се провежда в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният момент в културната програма.

Карталов по-рано представи българския спектакъл пред македонските медии.

„Гордост и радост е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет. Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български театър", каза той.

“Валкюра” е вдъхновена от средновековни легенди за мъдрата Ерда и Песента на Нибелунгите. Операта е изпълнена за първи път в Мюнхен на 26 юни 1870 година.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, а костюми - Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните роли във „Валкюра” изпълняват Марияна Цветкова - Фрика, Томас Хол - Вотан, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония, а партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „Трубадур” от Верди, режисирана от Иван Поповски. Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от ЕС
Кораб потъна край румънския бряг, трима от екипажа се издирват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Е как да стане преди 1 седмица
Да работим за бъдещето, след като Вие не признавате миналото си! А както е известно народ без минало, няма бъдеще!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Валкюра" е 5 часа, браво на нея, обича операта
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БАБО ГОРДАНКЕ МОЖЕШ ДА РАБОТИШ СЪС СТЕРЕОТИПИТЕ,КАКТО КАЗВАШ, САМО НА МИНАЛОТО. ПОГЛЕДНИ БЪДЕЩЕТО И ПРИЕМИ ЧЕ СТЕ ЧАСТ ОТ И СВИДНА РОЖБА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ - САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕШ СПОСОБНА ДА РАБОТИШ ЗА БЪДЕЩЕТО!!!...
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РСМ да се съединява с България и да се приключи с това безумие Македония.
33
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Тая е далеч от закони и правила !Мисли че си говори с бабите в градинката пред блока !
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе още с встъпването си на поста, за съседните страни се превърна от Гордана в Н.А.***.Н.А
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сетила се Мара да се побара.....
30
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Гордана Силяновска има визия и маниери на учителка от 80-те години на ХХ век. Архаизъм...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
25 Полубългаринът сръбският цар Душан, чиято майка и баба са български принцеси, получава корона на разширението си царство без бой, гърци и българи я поставят на главата му, в присъствие на български патриарх. Но той не може да управлява толкова голяма държава, отслабва я и я владее само 15 години. После идват османските турци и завладяват региона. България като държава е била много по-дълго по тези земи, включително и Косово.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С фалшификатори на историята, които извършват насилие над българите в РСМ и които се изповядват в Белград, при сръбските фашисти извършили геноцид в Сребреница, е невъзможно да се работи за европейско бъдеще.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ама Лелче за да работиш за бъдещето първо трябва да си оправиш нещата за миналото
26
0
 
4
 
! Отговори
Ееее преди 1 седмица
Аре ве, кой го бригат северните, да се оправят както преценят
25
2
 
7
 
! Отговори
Не говорете! преди 2 седмици
Не пишете! Оставете българите от другата страна на границата да се наиграя. Иначе слугувате на Русия.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вардарско става част от Сърбия едва към средата на 14век, след като българската принцеса Теодора, майка на сръбския крал Душан го подучва да удуши собствения си баща (оттам и името му) и да окупира Македония, понеже България е разделена, а Теодора вече е успяла да се скара с братовчедите си в родината си. После учи сина си да завземе и охридската архиепископия и да я направи сръбска патриаршия. Всичко започва тогава, заедно със заселването на Ниш със сърби.
23
7
 
15
 
! Отговори
Вярно преди 2 седмици
Насъскването на двете държави идва от Русия! Като на целите Балкани!
22
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е активирана всички свои агенти в България да плюят срещу Македония.Русия е смъртен враг на България и пряка заплаха за националните ни интереси.Режимът на фашиста Путин сее само омраза и смърт Не се ловете на тяхната пропаганда.
21
7
 
23
 
! Отговори
Дрън дрън чи пляс преди 2 седмици
Скопски лакърдии. Празни приказки и кухи фрази в замяна на изпълнението на договора за добросъседство. Заемете се по-сериозно с историческата комисия за да си изясним най-накрая какво точно представлява тн. ваше минало.
20
1
 
22
 
! Отговори
sdd преди 2 седмици
До Мда: Не всички помнят - голяма част от профанизираното ни население иска да е руска губерния.
19
3
 
22
 
! Отговори
sdd преди 2 седмици
защо дразните хората с писания за глупостите на тази бабичка??
18
8
 
20
 
! Отговори
и те така преди 2 седмици
стрино , първо немаш време да работиш и второ македония бъдеще нема до като не признаете че сте българи !