Велчев: Възможно е март следващата година да сме готови за Еврозоната

Да се спестят пари отвсякъде - от капиталови разходи, заплати, иска той
Обновена: 18 май 2024 22:07 | 18 май 2024 21:45, Анисия Иванова
33

Изглежда ли реалистично влизането на България в Еврозоната през 2025 г.?

"За съжаление, свикнахме с мисълта да актуализираме бюджета. Към момента на хартия, може би, не е толкова лошо състоянието, трябва да се има предвид, че при планирането на бюджета е заложен по-висок икономически растеж от очаквания и много по-висока инфлация. Инфлацията спадна бързо, което от една страна е добре, но от друга за бюджетните приходи това се отразява негативно. Отговорност на сегашното и на следващото правителство е да се съобрази с по-ниските приходи, отколкото са планирани в бюджета и да намали разходите, които са планирани. Никой не казва, че разходите трябва да са по-ниски от миналата година. Говорим за по-високи разходи, но не разточително по-високи разходи. Говорим за реалистични разходи, по-големи от миналогодишните", каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на "Опорни хора".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че трябва да се спестят пари отвсякъде - и от капиталови разходи, и от заплати. Те не трябва да се увеличават толкова, колкото е планирано да се увеличат, допускайки по-висока инфлация. Според него е грешка и увеличаването на пенсиите с 11%, вместо 10%, което на пръв поглед не е голяма разлика, но 1% от една огромна сума не е малко.

"Ако критериите за влизане в Еврозоната бъдат изпълнени през есента, което е възможно, последния месец ние регистрираме дефлация, това силно помага за свеждането на средногодишната инфлация към критерия, който трябва да гоним. Ако този критерии, който няма да ги изпълним до края на шестмесечието, успеем да го покрием  към месец септември-октомври и получим нов доклад, както се е ангажирала Европейската комисия, който констатира съобразяване с критерия, то нищо не ни пречи да се присъединим края на март към Еврозоната", бившият финансов министър постави фокус върху шансовете ни да влезем в Еврозоната.

Той допълни, че политическата воля е по-важна от това да има редовно правителство, за да се решат тези важни въпроси. Може и служебното правителство да прояви необходимата политическа воля и да успее да убеди партньорите ни, че трябва да сме част от Еврозоната.

"Грешките, открити от Сметната палата, не говорят за източване на пари, а за нисък административен капацитет и неспособност да се придържаме към общоприети счетоводни правила. Надявам се, че анализът на Сметната палата е обективен и обоснован. Щом застава с институционната си отговорност зад такава теза аз съм склонен да я възприема". Така Велчев коментира информацията, че за 2023 година по ведомства Сметната палата открива грешка за над 7 млрд. лева.

Според бившия финансов министър щеше да е по-добре, ако преди 15 години бяхме влезли в Еврозоната, но преди всичко политическата роля е била дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от ЕС
Части от Германия, Белгия, Нидерландия са под вода, дъждът на места не е спирал от 4 дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На този и на онзи от Банкя,очите им са на гъ.а.Милиони,милиарди смъкнаха от гърба на българите,живеят като арабски шейхове,а как я карат обикновените хора,дреме им на оная работа.Чудя се,всичко виждаме,всичко знаем,а на избори отиваме с гръбначните си мозъци.
24
0
 
4
 
! Отговори
гримирания зуладжия преди 1 седмица
ама ти още ли не си в затвора до живот бе крадец мръсен
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Велчев, възможно е да се отървем от вас-евроатлантическите разбойници! Надявам се много хора да го подкрепят това.
22
0
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 седмица
Ако БГ Съда беше отнел 1% от откраднато от Велчев , всички пенсионери щяха да имат Увеличение с 22 % от 1 юли 2020 .
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоззи защо не е в затвора за обръщане на дълга и загуби около 1 милиард? Няма ли кой да го затрактори и поне удюни?
20
1
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 2 седмици
Възможно е така е , предвид обстоятелствата може и не е възможно .
19
0
 
2
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
И чета, хората, гърците, милиардери станаха покрай Русия, а наште.. А и те да не раздават милиарди ей така на всеки..
18
1
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
Добра или лоша новина е това.. Да ни радва или успокоява това. Похвала или критика е. Успех или провал е гова че от Март и тн.
17
1
 
12
 
! Отговори
Иван Анисий преди 2 седмици
Откъде го изкопаха тоя жълтокафяв царски ф00сил?!? Тоя, заедно с пишман цар деди МончУ, Кермид Жа66ока и Сюлейман Пуситу са за народен съд за национално предателство! Мястото му е при бай Ставри в килия с южно изложение и сприхав надарен съквартирант,а не в студиото да плещи опорките на Посолството!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Kaква е разликата предо 10 ноември и сега? - Тогава ни управляваха комунисти партийци, а сега техните деца - небинарни комунисти!
15
1
 
9
 
! Отговори
На Яхта Със преди 2 седмици
Милен Велчев
14
2
 
13
 
! Отговори
Дълъг живот преди 2 седмици
До ЮНИ месец и бай Ставри ви обере че,замърсявате околната среда и водите.
13
5
 
19
 
! Отговори
FUCKEU преди 2 седмици
Дотогава Киев може и да е паднал,така че бързайте.
12
28
 
9
 
! Отговори
Хохо Бохо преди 2 седмици
Много ще се кефя да влезнем в Еврозоната за да си умрат от яд Копейките...
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
AЙДЕ НЕ, А? НЕ!
10
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хотелите му са от нашия джоб
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Финансовият център вече е Хон Конг!
8
3
 
9
 
! Отговори
От 23-та стая преди 2 седмици
АЗ ИСКАМ ДА ВЛЕЗЕМ ЧАС ПО-СКОРО! ЗАЩОТО КОЛЕГАТА ОТ 26-ТА СТАЯ КАЗА, ЧЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА ДЕТО ЗАРАДИ ПРАВАТА НА БОЛНИТЕ ОТ ДУШЕВНИ БОЛЕСТИ НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ЗАБРАНЯВА ДА ПОЛЗВАТ ТЕЛЕФОНИ И ИНТЕРНЕТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ! А НЕ САМО КАТО СИ ГО ОТКРАДНА ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО НА ДОКТОРА!
7
7
 
38
 
! Отговори
Бута мята преди 2 седмици
Еврозоната е задънена улица за развитието на България.
6
1
 
37
 
! Отговори
ТОЯ ИСКАШЕ преди 2 седмици
ДА СТРОИ ОГРОМНИ ХОТЕЛИ НА РИЛСКИТЕ ЗЕРА