Експерти: Атентатът срещу Фицо е политически мотивиран

Има много противоречива информация
18 май 2024 12:00, Стела Стоянова
24
Експерти: Атентатът срещу Фицо е политически мотивиран
Снимка БГНЕС

Атентатът срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически мотивиран. Около това мнение се обединиха експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и бившият ни посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

„Това нападение е политически мотивирано, въпреки че е продиктувано от тежка личността фрустрация. Докато ние два дни обсъждаме това нападение, то у нас се разиграва едни друг сюжет, свързан с отцеубийство. Виждате, че единият случай, който е безкрайно по-драматичен, се разглежда като нещо извън нас. Докато атентатът срещу едни лидер се приема като нещо от нашия живот, от нашата действителност“, коментира по bTV Поптодорава.

Според нея целият свят е реагирал на това нападение по един и същ начин – то е осъдено от всички. За нея големите въпроси са какви са причините, които са довели до тази агресия, както и как този атентат се „проектира в близкото и по-далечното ни бъдеще“.

„Има много противоречива информация за стрелбата по словашкия премиер. Юрай Цинтула на първо място е националист и бил е свързан с проруско движение. В същото време премиерът на Словакия също е доста проруски настроен, т.е. има някакво разминаване в мотивите. От друга страна обаче има някакви изказвания, които стрелецът е правил срещу Фицо и липсата на вътрешно политически промени“, отбеляза Безлов.

Експертът по сигурност припомни някои от коментарите на големите световни медии, а именно, ме Словакия е много разделена страна в момента.

„Ако погледнем проучванията за нагласите на хората там към войната в Украйна, ще видим, че ние много си приличаме с тях, за разлика от Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естония, където има ясно антируско настроение. У нас и в Словакия населението е разделено на проруско и антируско“, пояси той.

„Фицо е един гъвкав политик и той затова успя да си осигури рекордно време, в което беше начело на властта в Словакия. В този смисъл всички опити извършителят да бъде пришит към някакви либерални кръгове или да бъде включен в някакъв по-сериозен замисъл, няма да издържат. Той обаче е изразител на онази фрустрация, която явно е налична в словашкото общество“, смята Поптодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: атентатФицо
Още от Ако щете - вярвайте
Най-забавните зодии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Или като бевежито използване на чисто български думи - като например "проницаемост" в коментар 21. Безсмислица.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 16. Ами като толкова знаеш, предложи българска дума. Но то няма такава, която да изразява същия набор от смисли. Затова е добре да се наложи в нашия език думата "фрустрация". От това той само ще спечели. За разлика от ненужното и невежи използване на чуждици, за които си имаме точни съответствия.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е новият Ботев на Словакия. Спасете поетите!!! Есето е иго.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ясно. Той е политик! Експертите на ДНЕС отново ни изумяват с проницаемостта си и логиката която просто блика от тях
17
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
И без да съм експерт това е ясно. Не трябва много акъл за да се разбере или по-точно да се приложи максимата: ако не си с нас си против нас. За съжаление действа безотказно.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така аречения демократичен свят се смееше над Северна Корея, че инакомислещите били преследвани и екзекутирани, сега Сивирна Корея ще се смее над демократичния свят и то тепърва предстои. А Украинците искаха и скачаха с кастрюли по главите и ноландски курабийки в устите за свобода и немокрация, а от днес влиза драконовски закон за мобилизацията. Понекъл си да преесечеш краниците-стрелят те на месо! Честито укри! Доживяхте да си видите свободата.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
украинска следа?
14
2
 
2
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
Експерта сте хили ехидно ли, завидно ли, как..
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво е фрустрация, драги читатели? Вероятно това, което се случва с кобура на една жена, дълго карала колело. За да е по-ясно, просто използвайте родния български език.
12
4
 
5
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙЦИТЕ СА... преди 2 седмици
ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН
11
5
 
9
 
! Отговори
Некадърници преди 2 седмици
Какви ги дрънкате, ве за пропуски след! Словашките правоохранителни органи задържаха съпругата на Юрай Цинтула, който застреля премиера Роберт Фицо. Както разбраха медиите, жената е бежанка от Украйна. Защо заблуждавате народа, като сме все едно че в Чалгария.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
У нас никой не е разделен бе Попкрадлова. Само ни вменявате разделение понеже така ви се иска на вас.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз мислех, че е битов или, че е дължал 1000лв
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подкрепа за Фицо, *** са пратили човек да го убие.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Либералните *** са такива, убиват и нападат хора. Също като Кирил Петков, който уби човек в катастрофа.
6
2
 
14
 
! Отговори
Нотариуса преди 2 седмици
До Анонимен 4 Кажи какво стана с кражбата от 5 млрд от КТБ в полза на Кремъл? И защо Мустака избяга в Белград, а не в Копенхаген, Варшава или Лисабон?
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано да оцелее! И Бог да му даде сили да превъзмогне този ужасен, страхлив атентат! Тогава би разбрал какво са преживявали обикновените хорица в Буча, Бородянка, Чернигов, Ирпин, Мариупол...Николаев...Одеса!
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нито Юрай е свързан с проруско движение, нито Роберт Фицо е доста проруски настроен. Пуска се мъгла, за да се заметат истинските следи. Кажете, професионалисти и разбирачи, какво стана с убийците на Трактора и Нотариуса. Очаквате да забравим колко сте несъстоятелини ли?
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ултраляв проруски комунист стреля по проруски лицемер. Ами да си избиват взаимно. Комунизъм-русофилия и демокрация со несъвместими понятия.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашите експерДи напомнят естонските експерДи. Преди няколко часа шефът на естонското разузнаване измъдри, че руската настъпателна операция в Харковска област свидетелствала за намерението на Русия да създаде санитарна зона. Има-няма след седмица всичко им е ясно.