Адвокат: Експертизата ще даде отговори за катастрофата с колата на НСО

Правилата за движение са едни и същи за всички, каза Димитър Марковски
17 май 2024 22:10, Анисия Иванова
24

В тежка катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил и съпредседателят на ПП Кирил Петков, загина друг шофьор.

"Дали има основание за смяна на началника на НСО - да бъде направена такава рокада, няма да промени последствията от този инцидент. Това е случайно събитие, което не може да бъде предвидено. Факт е, че когато се седи зад волана, трябва да се подходи с необходимата отговорност, независимо какъв е служебният автомобил и какви функции изпълнява. Правилата за движение са едни и същи за всички и трябва да се спазват. Няма законова хипотеза, в която да се дава законите да бъдат игнорирани и неспазвани", каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му шофиралият колата на НСО би получил по-лека присъда, защото предимството му е било отнето.

"На първо място трябва да имаме резултат от изготвено автотехническо заключение, което ще установи каква е скоростта на движение на служебния автомобил на НСО. Ако се изпадне в хипотезата, че тази скорост е превишена, тогава шофьорът на автомобила трябва да поеме съответната наказателна отговорност. Тя ще бъде сериозно смекчена на базата на това, че възрастният мъж и неговата съпруга, които са пострадали, са отнели предимството. Неминуемо ще рефлектира върху наказателната отговорност на шофьора на НСО", добави Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът е категоричен, че преди със сигурност да се разбере кой е виновен, трябва да има експертиза.

"Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост, ударът бил ли е предотвратим. Много нелеп инцидент, за съжаление, с починал човек. Изготвянето на техническото заключение ще даде категорични отговори кой каква вина има и до каква степен трябва да я понесе. Няма как да има подбудител в условията на непредпазливо деяние", коментира гостът.

Той допълни, че морална отговорност се крие във всеки един закон.

"В закона във всяка една правна норма има минимум морал, без който нито едно общество не може. Тоест - това не бива да се прави. Моралната отговорност трябва да се прецени с оглед кой какво е направил в тази ситуация малко преди настъпване на катастрофата и ако някой по някакъв начин е допринесъл за това, той трябва сам пред себе си да понесе тази морална отговорност", добави адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: НСОкатастрофаBulgaria ON AIR
Още от Избори 2024
Владислав Горанов: Борисов е най-подготвеният за премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаем ги ваще експертизи поне 5 че има ,че заметете и скриете всичко )
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Простото Киро къде бърза?! За къде може да бърза толкова *** човек? Събрало се някъде простокирието и го чака?! Как така ще ме вози някакъв тип с 120 и ще трепе наред? Киро канадска глава ли е или ликова?
18
0
 
7
 
! Отговори
Кикешници преди 2 седмици
Ама кой не ги е виждал как просташки карат по магистралите и мачкат наред и светкат и направо те изхвърлят от пътя! За какво говорим?! По 4-5 пъти в годината имам чувството, че мутри ни нападат по пътищата- нищо не спазват и летят, а вътре клетото кики с пиарника?! Жалка държава
17
0
 
6
 
! Отговори
zz преди 2 седмици
а някой дали забеляза ,че колата на НСО няма нито ГО нито минат ГТП , но пък има винетка - щото камерите за винетки снимат , а за останалите 2 трябва да ги спрат , което не се случва.
16
0
 
4
 
! Отговори
РОБЪРТ УУД преди 2 седмици
ЗАЛАГАМ НА СЛЕДСТВЕН ЕКСПЕРИМЕНТ С 6 НСО ДЖИПА И 6 АУДИТА СЪС СКОРОСТ 60,90,120,150,180,210 КМ/Ч И ОТНЕТО ПРЕДИМСТВО.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че някой да е виждал политически автомобил движещ се с нормална скорост? Не знам другият шофьор спрял ли е не е ли спрял на стоп знака, но Марковски като защитник на НСО и да се вее пак с някакви обяснения по медиите е само по себе си един огромен червен знак!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Автоекспертизата ще я направят едни "специални" специалисти, които ще заключат по категоричен и неоспорим начин, че Киро и неговият шофьор не може да имат никаква вина по дефиниция. Те са освободени от закона да трепат хора, ако сакат. Както има едни специални ученици, дето никога ги няма в час, но не могат да имат неизвинени отсъствия и оценки по-малки от 4.
13
1
 
11
 
! Отговори
ИМА ПРЕВИШЕНА СКОРОС преди 2 седмици
Kаква експертиза бе,като бодигарда на Киро е признал за превишена скорост! Пита се в задачата,дали по заповед е бързал или самоволно се е правил на Шумахер1 Нчма и спирачен път,а удареното ауди е завлечено на 70 метра от удара!!!
12
1
 
6
 
! Отговори
ффф преди 2 седмици
Този кой ви кара да го каните,и да го питате.Първо го питайте от кой ВУЗ му е дипломата.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво предимство е отнел след като катастрофата е в насрещното?
10
2
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Високата скорост е утежняващо вината обстоятелство.Летящият джип на НСО просто не е дал възможност на човека с Аудито да реагира адекватно.За какво смекчаване на вината бръщолеви въпросния адвокат?
9
1
 
13
 
! Отговори
Типигьос преди 2 седмици
Клуб СС в действие.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"са отнели предимството"Какво предимство има Киро за срещите с избиратели или Лена? Това е злоупотреба.
7
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Експертиза от експерти които видиш ли ще им се допикае и ще забравят оригиналите на записите си до някой огън който оп случайно ги подпали! А иначе със сигурност тези автомобили имат GPS и скоростта е ясна но за да не го извадят като факт е била над ограниченията. Специален режим трябва да е само за пожарна и линейка в частност полиция тия мръшляци за къде бързат!
6
0
 
8
 
! Отговори
Ако НСО преди 2 седмици
Спазва закона значи не сте в България
5
0
 
20
 
! Отговори
Казума преди 2 седмици
Толкова много глупости да кажеш наведнъж на тоя акъла му е в косата май. Цяла България видя смачканите коли. 150 км/ч например това са около 40 м/с дядото е виновен че не си е прочел хороскопа та да знае, че ония ще излети с 3та космическа иззад завоя.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия скъпи автомобили на НСО нямат ли видеорегистратори или черни кутии?
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колата на НСО не е карала с 60 км ястига сте лъгали човек е убит друг е зле а вие лъжете безпаметно НСО не са спазвали никакви правила безсрамници
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Адвоката на мафията - Марковски ще защитава бореца срещу мафията Кирил Петков.
1
0
 
5
 
! Отговори
Икономов преди 2 седмици
Преди всичко, за всеки от участниците в инцидента, трябва да се установи дали е имал правилно политическо мислене и възпитание в обществено приетите ценности. На базата на тази информация, нашите членове и членки по места ще изготвят проект на експертиза. Поради обществената значимост на случая,проектът ще бъде прегледан и евентуално коригиран от висш Командир. Чак тогава правилно оформената експертиза ще бъде представена на обществеността.