Ще плащат ли софиянци по-ниска цена за парното следващата зима?

Цената на топлото в София може да намалее с около 30%
15 май 2024 13:00, Анисия Иванова
66
Ще плащат ли софиянци по-ниска цена за парното следващата зима?
Снимка: БГНЕС

Цената на топлинната енергия в София може да намалее с около 30 на сто, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се съобрази със заявлението на "Топлофикация - София" за следващия ценови период (до 30 юни 2025 година). Дружеството е подало заявка за цена на топлинната енергия от 97,78 лева за мегаватчас спрямо над 125 лева сега.

Причината е очакваното съществено намаляване на разходите за природен газ. През 2023 година дружеството е плащало по средно 107 лева за мегаватчас, или общо над 700 млн. лева за газ, докато очакванията са за разходи в размер на около 425 млн. лева за тази календарна година.  Цената на газа формира 53% от цената на топлинната енергия.

През 2023 година най-голямата топлофикация у нас е емитирала 1,18 млн. тона въглероден диоксид. Прогнозираните разходи за квоти през новия ценови период  (1 юли 2024 г.- 30 юни 2025 г.) са в размер на 157 млн. лева. Прогнозата е направена на базата на очакваната цена от 75 евро на тон през следващите месеци.

Освен намалените разходи за газ, емисии и други суровини, дружеството съобщава и за спад на продадената топлинна енергия - в рамките на около 8% през миналата година. По тази причина и залага по-ниски обеми на работа. По отношение на произведената по комбиниран способ електроенергия ще има минимален ръст, става ясно още от публикуваните на страницата на КЕВР ценови заявления.

От публикуваните в сайта на КЕВР заявления е видно значително намаление на цената на топлинната енергия и за  "Топлофикация - Плевен" - с 42% до малко над 56 лева за мегаватчас. "Топлофикация Бургас" и "Топлофикация Велико Търново" обаче искат повишение - съответно от 24% и 60%. Някои от дружествата са поискали информацията в техните заявления да бъде заличена като търговска тайна, съобщава Investor.bg. КЕВР трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни, когато приключва и настоящият ценови сезон.

Енергийният регулатор още веднъж ще трябва да определи и цените на енергийните дружества, след като парламентът забави пълната либерализация на енергийния пазар и битовите потребители остават още година по регулирани цени. От КЕВР съобщиха, че в предстоящите дни ще публикуват и заявленията за цени на доставчиците и производителите на електроенергия за нуждите на регулирания пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от София
Таксиметровите шофьори заплашиха с безсрочни стачки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лъжата я нямате за нищо.От сутрин до вечер само лъжи.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се увеличи, все пак всички платихме дълговете на топлофикация ... не може така на потребява газ, а да не си плаща! Има и натрупани сметки за предишни години за над милиард.
54
1
 
2
 
! Отговори
защо преди 2 седмици
Спряха ми парното и платих най скъпо за тази година.
53
3
 
2
 
! Отговори
Fena преди 2 седмици
Докога ще чакаме? Режи и това е! ТЕЦ София е строен от руснаци, гори руска газ, има руски тръби, какво повече Ви трябва? Вадете *** и шлайфовете и режете наред! Гadни комунисти! Режи и това е! Всъщност колко софиянци изобщо са виждали резак? Ама нищо, платете си, ще дойдат няколко групи от провинцията и ще Ви нарежат тръбичките до една! Няма грам демокрация в услугата Топлофикация! Всичко е само коумнизъм - едни ползват, всички плащат.
52
3
 
6
 
! Отговори
топлофикация преди 2 седмици
София трябваше да е фалирала преди 20 години НО весе пак е партийна каса и няма как да я оставят да фалира -яко щавене за потребителите ......
51
0
 
3
 
! Отговори
Шегаджии преди 2 седмици
Веднага отговарям: НЕ!
50
0
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 седмици
Да плащаме по-ниски сметки за парно? Да бе, да.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не разберем, че всичко опира до енергийни ресурси, же въжделеем миражи за евтина енергия. Европа зависи от Русия и точка. Всички останали мерки и кройки си ги заврете, сещате се къде... Е, колкото и да копам няма да открия нефтен кладенец под мазето.
48
2
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 седмици
Не. Няма да плащаме. Трябва да има спа център и черната каса да работи. От Топлофикация и шипове се отърваваме 40 дни след умирачка. За парното е спорно .
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин вече нема пари да ви плаща парното столичани, зает е да се излага в Украйна :)))
46
2
 
3
 
! Отговори
най добре преди 2 седмици
който не си пуска поно не плаща сградна инсталация.Заморничавите си плащат на консумация от топломера баш като водата и тока на изразходвано количество
45
1
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 2 седмици
А столичани като идват в провинцията им връщаме боя и таковането
44
4
 
2
 
! Отговори
до44 софиянци ли преди 2 седмици
бе селинджър, че в софия приижидат такива като теб ръбести търсещи някой да ги прекара отзад в молене за работа
43
2
 
2
 
! Отговори
Еееее преди 2 седмици
Нема такива дране
42
6
 
3
 
! Отговори
столичан преди 2 седмици
Не е ли по-добре за столицата парното да е безплатно за всички нас? Така няма да има нужда да се разправяме постоянно за цената на топлото, отделно и без това държавата плаща сметката, а и ще е екологично ако всички сме на парно и го ползваме безплатно. Все пак, нашата топлофикация си остана държавна, не се приватизира като в провинцията, т.е. редно е държавата да плаща.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пращайте ни софиянци в провинцията да им теглим по един бой че ми писна от тях
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И как ще плащаме по-евтино? САЩ ще ни подаряват газ, нали? Боже, има ли по-наивни хорица? Нали за да плащате по-евтино парно някой трябва да ви дава евтини ресурси, а кой ще да е това?
39
3
 
2
 
! Отговори
Хората трябва да преди 2 седмици
Се нагодят че лятото Господ пуска парното а зимата Господ пуска климатика и така алтернативно да сменят сезоните и ще свикнат Сега лятото си плащаме за климатици и зимата плащаме за отопление ако приемем че лятото е зимата и зимата лятото ще свикнем и ще използваме по малко енергия
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ме интересува. Сега е Май и зимата е след цели 6 месеца. До тогава нищо не се знае.
37
4
 
5
 
! Отговори
Топлофикация е за преди 2 седмици
Млади семейства с деца и е най безопасна от противопожарна гледна точка за масово използване през зимния сезон климатиците и електрическите печки са хубави докато са нови и не са огнебезопасни трябва и застрахователните компании да си кажат думата относно риска при използване парно и електроуреди за отопление електрическата мрежа в панелките е предимно за готварски цели