Бизнесът се връща на масата на преговорите

В четвъртък тристранката пак ще бистри вноските за пенсия
12 окт 2010 19:07,
31
Бизнесът се връща на масата на преговорите
Снимка: БГНЕС

В четвъртък /14 октомври/ работодателите се връщат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му синдикати, работодатели и правителство са постигнали съгласие по всички спорни моменти, с изключение на разпределението на осигурителната вноска на 50 на 50 между работодателя и работника.

Той посочи, че е осъществен напредък в преговорите, а представените разчети от министъра на финансите са били оптимистични.

Още по темата

Само преди ден работодателите обявиха, че са склонни на 2-процентово увеличение на осигурителната тежест при изпълнение на пакет от шест условия.

Едно от тях е държавата да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега – чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това бизнесът иска от 2012 г. те да плащат първия ден от болничния, а следващите два – НОИ.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Освен това има условие съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 да стане 50:50.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: НОИБожидар Данев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-смешно ми е това разпределение-за сметка на работника и за сметка на работодателя.Няма такова нещо,всичко е за сметка на работника.Работодателя няма да си намали печалбата,той или ще намали заплатата на работника или ще съкрати работници и със спестените пари ще плати осигуровките.Така че прецаксания все е работещия.А що за профсъюзи са това,да предлагат сами да се ограбва този,когото трябва да защитават.В Бг всичко е сбъркано,а най-сбъркан е народа,че позволява подобни гаври със себе си
29
2
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
24,поддържам те напълно.Но бих поискал да те допълня-намаляване до минимум всички "агенции",смучещи държавни и други пари, без всякакъв резултат.Забраняване на всички видове фондации,особенно тези, занимаващи се с нестопанска цел и дарителство-половината пари отиват за заплати.Поправка в съдебната система-всяко престъпление с отделна присъда, и накрая-сумиране на годините затвор, както в Щатите или Турция.Наборна армия, макар и 6 месеца.Мобилизация на населението при бедствия,а не на фирми.
28
0
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
А кой ти е виновен, че концесиите не функционират.. държавата т.нар .. контролни функции няма ли, регулации и прочие? кой е виновен, че водоснабдяването .. и ел. системата .. са примитивни.. че цели квартали и села са без .. канализация.. пречиствателните станции.. са лукс.. та и както ги градят.. така и ще си останат!айде вземайте си помията .. червена - пенбена и у курея!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малоумния , баба яга и човека с три водки по рождение ....седнали да преговарят с бизнеса ....е няма по голям виц
26
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Когато някой селянин развъжда бурени, храни оси и колорадски бръмбари, а скубе полезните растения и избива медоносните пчели, това е лудост, а когато едно правителство прави същото в цяла държава, това е "социална политика" !!!
25
1
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Ако БТК,Енергото,Софийска вода, и всички други концесии не бяха подарени за жълти стотинки на "крупни западни инвеститори", дали щеше да се говори тук за вноски, пенсии и други такива?Ако печалбата оставаше в България?Ако влизаше в държавния бюджет?Но не би-всичко се продаде на безценица за жълти стотинки, някои хора си оправиха положението, и сега от именията си се радват на прелитащ хеликоптелр и си го преместват в другия крачол, а ние си лаем.Държавата е абдикирала от всичко, освем от данъци.
24
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Факт е, че сега престъпната "държава" ограбва работещите и обрича на гладна смърт цял живот трудилите се пенсионери, за да угоява ушеви, чиновници и *** - три паразитни касти, които носят само вреди на държавата !!!Ушатите са рекетьори, но оставят да убиват хора пред очите им, чиновниците - и те - рекет - в Хонконг регистрираш за дейност огромна корпорация с един формуляр, тук за сергийка на пазара ти искат 50 документа, *** няма какво да ги коментираме - ***, бандити и гнусотии.
23
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Като защитник на бизнеса и социалната справедливост и човек, искащ да живее в просперираща страна, моите искания са следните:1. Незабавни съкращения на държавната администрация от 160 000 на 30 000 и на ушевата *** - от 60 000 на 20 000.2. Незабавно изхвърляне от здравната и социална система на отвратителните *** - щом отказват да работят, да измират от глад. Ако грабят и мародерстват - куршум.3. Премахване на елемента на задължителност от осигурителните системи и демонополизирането им.
22
1
 
2
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
за моя бизнес се загрижили
21
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
как гълтат ли ... ами чрез прогнозирането и планирането което правят и за което получават заплати.. като "висши държавни служители" а колкото до правописа ми.. от умници на щат и хранилка като тебе ..акъл и без това не ща!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На снимката Тотю привиква келнера :"ей шшшш момче,я налей една гроздова"
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чий е този бизнес дето обсъжда преговорите,може би бизнеса на Милен Хотелчев ?
18
1
 
3
 
! Отговори
Боцко Бастунов преди 13 години
"Какви пенсии бе? От кога се пръскат пари за подобни глупости???"
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
проблемът с пенсиите може да се реши много лесно,просто да се вдигне възрастта на 120г (за мъжете) и 118г (за жените)
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na Dqankov ,skoro nqama da ima i edin pensiyoner,za6toto nqama da izkarat i zimata
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na Dqankov ,skoro nqama da ima i edin pensiyoner,za6toto nqama da izkarat i zimata
14
4
 
2
 
! Отговори
norm преди 13 години
Уточни как Митрева и Тотю гълтат парите от хората,с мезе или без мезе.И следващия път преди да напишеш някоя глупост,седни малко над граматиката да я понаучиш,защото от неграмотници никой на този свят не иска акъл.
13
1
 
5
 
! Отговори
Стария Дракула преди 13 години
това жалко съсловие, на което му викат бизнес в българия, то значи мога да си представя защо в Индия има малко повече касти от тук. българинът е еволюирал до три касти: 1. работодател; 2. парторг/секретар - до тук е т.нар. елит, или висче общество и остава 3. останалата проста ***, дето гнетя продуктите на първите две, ама напоследък и пожарникарски маркуч не помага на преглъшанbето. туй!
12
1
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Проблема им е,че нито една от тия *** не каза "дайте да помислим за обикновенния човечец".Всеки вика бюджета ,синдикатите,работодателите.А обикновенния човек къде е тука ви питам аз?За това няма да се оправим ,за това!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Тези преспаха,поразсъниха се и сядат отново /на седянка/