Ще се спука ли скоро балонът при златото?

Статистиката: златото е поскъпнало с 24% през тази година
Обновена: 24 ное 2010 13:47 | 23 ное 2010 09:50, Красимир Ангелов
11
Ще се спука ли скоро балонът при златото?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Златото е поскъпнало с 24% през тази година и е на път да отбележи десетата си поредна година на ръст заради увеличения интерес на инвеститорите към него като алтернатива на книжните пари и средство за защита от инфлация.

Силният скок в цената му през последните години изглежда не смущава спекуланти като Джордж Сорос и Джон Полсън, които активно увеличават вложенията си в злато. Златото заема най-голям дял в инвестициите на управляваните от тях фондове Soros Fund Management и Paulson & Co. към края на третото тримесечие, пише Bloomberg.

Борсовотъргуваните фондове, които залагат на злато, притежават 2088 метрични тона злато, което се равнява приблизително на добива му от мините в САЩ в продължение на девет години. Според инвестиционната компания BlackRock това е повече от официалните златни резерви на която и да било страна, с изключение на САЩ, Германия, Италия и Франция.

В същото време от Goldman Sachs прогнозират, че ценните метали ще са най-доходоносните активи през следващата година.

Бързото увеличение на цената на златото през последните три години започна, откакто правителствата и централните банки по целия свят, начело с Федералния резерв на САЩ, увеличиха силно паричното предлагане в усилията си да се справят с тежката финансова криза.

Показателно е, че златото е поскъпнало с 87% от септември 2007 г., когато Федералният резерв започна да понижава лихвените си проценти, а финансовите пазари започнаха да усещат ефектите от ипотечната криза.

Широкият борсов индекс в САЩ S&P 500 в същото се намира с 21% под нивата си от септември 2007 г.

Според анализатори на Euro Pacific Capital, които успешно са предвиждали ценовите рекорди при златото през последните две години, стремителното му поскъпване ще приключи, когато реалните лихвени проценти станат положителни. Те посочват, че вместо това Федералният резерв печата повече пари, за да спре повишението на реалните лихвени проценти и да стимулира икономиката.

Основният лихвен процент в САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария и Япония се намира в интервала от 0% до 1% от декември 2008 г. насам.

За поскъпването на златото може да помогне и решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ до юни следващата година чрез закупуване на държавни ценни книжа.

Очакванията за ново вливане на ликвидност в САЩ понижиха доларовия индекс с 8,5% през третото тримесечие, което е най-силният му спад за последните осем години.

Чрез първата си финансова инжекция централната банка на САЩ вля над 1,7 трлн. долара чрез покупки на ипотечни и държавни ценни книжа.

Златото носи доход единствено при промени в пазарната му цена, за разлика от повечето други активи като дивидентите при акциите и купоните при облигациите. Цената му въпреки това скочи до рекордните 1424,60 долара за тройунция на 9 ноември, малко след обявяването на новата финансова инжекция в САЩ.

Други ценни метали, като среброто например, се представят още по-добре от златото през тази година. Среброто е поскъпнало с 61%, а цената на паладия е скочила със 72%. Силното представяне на среброто се дължи отчасти и на това, че то се приема като по-евтина алтернатива на златото.

Освен това среброто се използва по-активно в индустриалното производство - около 50% от търсенето му идва от този сектор, докато при златото тя е източник на 9% от търсенето. Това показва, че растящата цена на среброто може да отразява и оптимизма на инвеститорите за възстановяването на икономиката.

Джордж Сорос, който спечели 1 млрд. долара чрез спекулации с британската лира през 1992 г., нарече златото “съвършения балон“ по време на Световния икономически форум в Давос през януари. „Да купуваш, когато един балон започва да се надува, е разумно“, посочи той.

Според него дефлационният натиск и страхът от инфлация в момента са идеални предпоставки за поскъпване на златото.

Цената на златото се повиши повече от осем пъти за периода 1976-1980 г., достигайки рекордните 850 долара за тройунция преди резкия спад от 67% до едва 284,25 долара за тройунция през следващите пет години. Този връх, коригиран с инфлацията, се равнява на 2266 долара за тройунция днес, на базата на калкулатора на уебсайта на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

Според анализите на Euro Pacific цената на златото ще скочи до 1800 долара за тройунция през 2011 г.

Цената на метала обаче може и да спре своя възход, ако дълговата криза в Европа утихне, а Китай овладее ускорението на инфлацията, без да навреди на растежа.

Още новини за суровини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до вертъу преди 13 години
вярно че има овчари с лаптопи ама ти прекаляваш даже по форумите пишеш и о големи глупости
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако се разровите да разберете кои е основния купувач на злато ще разберете , че няма да поевтинее защото ако икономиката на китай е балон тогава и планетата земя е балон
8
1
 
0
 
! Отговори
vvv преди 13 години
Щом видиш евреин да скача от балкона скачай и ти, ще има някаква далавера, така е и с златото!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Деян преди 13 години
Когато всички започнат да приказват и купуват, е време да продаваш.. Щом и по бТВ имаше репортаж как се купува злато, явно времето е дошло..
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И къде ще го носи това злато?
5
9
 
8
 
! Отговори
вертъу преди 13 години
Златото едва ли трябва да е по-скъпо от желазото реално. От една вилица неръждавейка може да се направят 10 пръстена. Когато хората го разберат това, ще спрат да дават по 500 лева/годежен пръстен и цената ще падне много рязко.
4
0
 
1
 
! Отговори
mmmmm преди 13 години
тройунцията е 1360 долара в момента!
3
1
 
11
 
! Отговори
Сорос преди 13 години
Обикновенно, щом Сорос започне да тръби нещо наляво и надясно става точно обратното. Може би вече иска да продава това, което е купил на нива 800-1000 долара за тройунция???
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не няма да се спука. Отговорът е *** - това е единственият ресурс, зад който наистина стоят някакви пари. Всичко друго е балон. Отгоре на всичкото покрай тая криза се напечатаха допълнително милиярди долари, зад които какво стои? Какъв ресурс стои зад тези пари? Никакъв. Ето затова златото никога няма да поевтинее, напротив.
1
4
 
21
 
! Отговори
any преди 13 години
ХАХАХА! *** Сорос, дето срина лева пред Виденовата зима, къде ли се мъчи да се ухапе, задето НЕ МОЖЕ ДА СИ НАПЕЧАТА ЗЛАТО, колкото му се ще!!!!! :D :D

Спонсорирани публикации