Безплатните плодове и зеленчуци тръгнаха към училищата и градините

Децата ще получават ябълки, банани, портокали и др.
15 сеп 2010 13:24,
5
Безплатните плодове и зеленчуци тръгнаха към училищата и градините
Снимка: БГНЕС

От днес всички кандидати по Европейската схема „Училищен плод”, получили Акт за одобрение от Държавен фонд „Земеделие”, могат да стартират доставки на пресни плодове и зеленчуци.

Общият брой на доставките за учебната 2010/2011 година за всяко учебно заведение трябва да е минимум 60 (тоест по два пъти седмично) с осигурени най-малко четири различни продукта месечно.

Те могат да бъдат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови.

Доставките на плодовете и зеленчуците ще се извършват до края на учебната година - 31 май 2011 г.

Повече информация за начина на извършване на самите доставки и необходимите документи за получаване на финансова помощ по схемата кандидатите могат да открият на Интернет страницата на ДФ „Земеделие” .

Общият брой на децата, които ще получават безплатни плодове и зеленчуци с финансовата подкрепа на Европейската общност през тази учебна година, е 126 710. Това е около 40 % от попадащите в целевата група 320 634 деца. Целевата група по схемата обхваща деца от ІІІ – та и подготвителна група на държавни, общински и частни детски градини и ученици от подготвителен до ІV – ти клас включително на държавни, общински и частни училища.

Размерът на финансовата помощ за закупуване на плодове и зеленчуци за тази година възлиза на 2 601 356.3 лв. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет под формата на национално съфинансиране.

Към Схемата „Училищен плод” е предвидено и прилагането на съпътстващи педагогически мерки от детските градини и училищата. По тях преподавателите трябва да организират беседи, виткорини, игри, изложби и друг вид забавления, чрез които да създават навици у децата за здравословно хранене.


През тази година програмата ще обхване общо 1061 кандидатствали и одобрени към днешна дата учебни заведения от цялата страна или 24 % от всички учебни заведения.


По Схемата „Училищен плод” изрично се забранява разпределянето на генетично модифицирани продукти в учебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
откровено преди 13 години
до 4 пост Поста ти ми напомни стария виц за Краставицата!!!!!Ха ха ха Друго в тъпата ти глава няма ли ??По- коректен ,по - социално ангажиран Премиер има ли ли сме??
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес няма ли новина за Боко Тиквата?Докога ще ви чакам????
3
0
 
2
 
! Отговори
Въпросче преди 13 години
Контрол на производителите, доставчиците и самите плодове ще има ли?Все пак има разлика между парникови и еко-плодове и зеленчуци.
2
0
 
1
 
! Отговори
хи,хи преди 13 години
Пласмасовите зеленчуци и плодове вместо да ги хвърлят ги дават безплатно на децата - пф
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според проучванията, съдържането на зеленчуците и плодовете е такова че е по-добре да не сте вегетарианци!(и това на снимката май е от музея на восъчните фигури):)