Учат селяни в Родопите как да съжителстват с мечки

От програма "Околна среда" раздават брошури със съвети
16 юни 2010 07:11,
8
Учат селяни в Родопите как да съжителстват с мечки
Плакат в родопско село. Снимка: В. Атанасова

Жителите на родопски села ще получат брошури със съвети как да съжителстват безконфликтно с мечките в планинския район.

Брошурите се издават по проект "Опазване на дивата коза и кафявата мечка в България", финансиран по програма "Околна среда 2007–2013", съобщиха от РИОСВ-Смолян.

В рамките на проекта ще бъдат осигурени 85 електропастира, част от които ще се раздадат на фермери от Родопите, засегнати от нападенията на мечки върху пчелини.

Според представители на партниращите по проекта организации – Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа "Балкани", след случая в Кутела в района е настъпила излишна паника и психоза за опасността от мечешки нападения.

"Голяма част от проблемните мечки в планината са екземпляри, приучили се да приемат храна от хората", обясняват природозащитниците.

По проекта се предвиждат серия от мерки за намаляване на конфликта човек–мечка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
коки до несофия преди 13 години
Вчера си се разходих с удоволствие на Витоша и поздравих много хора. И какво против имаш срещу Софиянци, аз тук съм роден и това е моя град, той не беше такъв преди да дойдат провинциалистите /не всички са простаци, но голяма част да/.
8
0
 
0
 
! Отговори
коки преди 13 години
Съгласен с Драгунов, но може да се измисли да отделят мечките, не да ги избиват /освен тези вкусили човешко, тях със сигурност трябва да ги избият/. И не ви ли прави впечатление, че се правят програми само за кучета, мечки и ***, кога ще направят програма за всички. Май никога и аз искам да ми дадат дом и храна на корем и образувание няма да откажа, ама май няма да ми дадат.
7
1
 
3
 
! Отговори
драгунов преди 13 години
Простотии на кубик.Кви брошури , кви електропастири - вместо да раздадат на хората мощно нарезно огнестрелно оръжие и да ги учат как да ги отстрелват брошури ще раздават.Ама то простотията няма край , за хората не се мисли - тръгнали да мислят за мечките.
6
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Гоце да вземе пушката и да отиде да помогне на хората.
5
0
 
2
 
! Отговори
някой от неСофия преди 13 години
Ама преди това, ще трябва да изселят половината София от БАШ софиянци - *** (пояснявам - *** - не означава човек от село), а 40% от останалите да ги научат на ЧОВЕШКИ ОБНОСКИ и ВЪЗПИТАНИЕ и КУЛТУРА и за щастие има едни 10%, които са ХОРА с главни букви и заслужават уважение. Така, че не съдете, кои от къде идва, а КАКЪВ е!!!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
Добрата мечка е мъртвата мечка
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нека да обучат и мечката как се трепат ***
2
0
 
17
 
! Отговори
Крум преди 13 години
Кой кого ще учи - дървените философи от "природозащитните" организации ще учат хората, на които животът е свързан с природата - гората, земеделието ?Що за извращения - явно някои не много разсъдителни чиновници са решили да вдигнат пушилка и да симулират работа.Що се отнася до екземпляра оакал се с 1-вия коментар ще му кажа едно-кестенче- пари да ми дават в прехвалената ви панелена сбирщина няма да дойда да живея и пари да ми дават!!!
1
20
 
8
 
! Отговори
с. преди 13 години
Чудесно начинание!Да дойдат и в София за да обучават новодошлите селски навлеци как да съжителстват с хора!Че е страшно положението!

Спонсорирани публикации