Една е мечката стръвница в Смолянско

Неправилни действия на полицията са причина тя да е на свобода
16 юли 2010 14:58,
6
Една е мечката стръвница в Смолянско
Снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” категорично възразява срещу становищата, че популацията от мечки е нараснала много и е станала нетърпима.

От коалицията смятат, че спешно трябва да бъде отстранена истинската мечка убиец и инцидентите с нея да се прекратят.

Природозащитниците възразяват и срещу внесения законопроект за изменение на Закона за лова, с който се предвижда изключенията за отстрел на мечки да се дават от Министерството на земеделието и храните.

Това ще позволи единствено на някои ловци да се хвалят с трофей от мечка, какъвто иначе няма как да придобият, защото мечките са защитен животински вид, казват еколозите.

Според коалицията „За да остане природа в България” няма данни мечата популация да е нараснала драстично в последните 10 години, както твърдят местни политици.

Още по темата

През 2007-8 г. имаше богата жълъдова реколта, поради което по-висок процент малки мечета са оцелели и сега търсят място за заселване. Това обаче е природна ситуация, която се повтаря на няколко години и инцидентите в Родопите нямат нищо общо се нея, обясняват прородозащитниците.

И двете злополуки в Родопите най-вероятно са причинени от една-единствена свръхагресивна мечка и причината тя все още да се разхожда на свобода са действията на местните полицейски органи.

Веднага след първия инцидент в Родопите служители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) са взели космени проби от мечите лежанки непосредствено до първия инцидент и от косми от нарочената за стръвница и по-късно застреляна женска мечка с малко мече.

Те са били предоставили за генетичен анализ на експерти на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Генетичният анализ е показал, че това са 100% различни индивиди.

Полицията обаче не е събрала мечи косми от злополуката, за да може тези проби да се анализират заедно с другите. Липсата на такива проби не е позволила да се покаже веднага след отстрела на женската дали със сигурност е била отстреляна правилната мечка. След втората злополука обаче е почти сигурно, че виновната мечка стръвница е останала на свобода.

Истинската конкретна причина за продължаващите инциденти е абсолютно неадекватното поведение на местните полицейски органи, заради които една агресивна мечка е все още на свобода, предупреждават природозащитниците.

Възможната причина мечката да е станала агресивна е предоставянето на храна от хора на мечките – сметища около селата, достъпни градини с храна и др. Така мечките свикват с човешкото присъствие и не изпитват страх.

Тя може да е млада мечка, чиято майка е убита от бракониери и не е научена да се пази от хората или пък да е ранена от бракониери, казват от коалиция "За да остане природа в България"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: мечка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
ламбо преди 13 години
Винаги невинните страдат
5
0
 
1
 
! Отговори
RSG преди 13 години
Horata po tezi mesta njamat prepitanie i edinstwenoto koeto mogat da naprtawiat e da sybirat gybi w gorata koito posle prodawat na izkupchici. Shte ima i drugi napadnat.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свръхпопулация означава, например, да са се утроили. А те са станали с 5-7 повече.
3
4
 
9
 
! Отговори
не природо защитник преди 13 години
Неможе за всеки инцидент веднага хаика и да стрелят де що видят мечка.Това е в интерес единствено на ловците (защитниците на човешки права) ;)
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не си кажете бе - изсякоха гората и животните останаха без територия за нормален живот . Разните "Природозащитници" настройват обществото в друга посока за да продължава безогледната сеч. Това е!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Полицаите са виновни - не са взели отпечатъци на първата мечка и сега не могат да я извикат на разпит. Нямало свръхпопулация , а повече мечета !??

Спонсорирани публикации