Гори с размера на Русия се появяват по целия свят

Мащабна международна програма ще направи невиждано засаждане
21 дек 2010 22:00,
63
Гори с размера на Русия се появяват по целия свят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Карта, която показва 1,5 милиарда хектара земя, годна за засаждането на цели гори, които да компенсират поголовното изсичане, беше изготвена от група учени начело с Международния съюз за съхраняване на природата.

Възстановяването на горите е напълно възможно, стига местните общества да се ангажират достатъчно с проекта, коментират от съюза.

75% от световните гори са напълно заличени или полуизсечени заради човешка активност. Дори частичното им възстановяване ще е от огромна полза за хората и природата в съответните региони.

Изготвената карта е подготвена като част от инициативите, подети от ООН във връзка с предстоящата Международна година на горите. Проучването е станало възможно със съдействието на 30 правителства от целия свят. Към момента нещата се развиват на глобално ниво, но предстои преходът към реализирането на плана на локално ниво.

Набелязани са зони, където преди е имало гори, а сега са пусти и има възможност за повторно засаждане. Районите, които след изсичане на дърветата са станали населени места или обработваема почва, са извън голямата картина.

Най-голям потенциал за прилагане на проекта има в Африка и Азия, които могат да дадат около 500 милиона хектара земя за засаждане на гори.

Учените са категорични, че в 30-годишен период новата инициатива ще е много по-полезна, отколкото не особено успешните опити да се ограничи изсичането на гори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Полски преди 13 години
Чудесно! Но къде земя за това залесяване? Да не стане така, че ще залесим, пък после с някоя и друга "заменка" ще осигурим имения на мутри/политици?Извинявайте, ако звуча минорно, но много ни мамиха и трудно вярвам в "непорочността" на хубавите инициативи...Поздравления за "горски" - с удоволствие ще се присъединя към него
62
0
 
12
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Всяка есен засаждам по 5 дръвчета,ей така ,за здраве. Ако трябва, ще ида в която и да е горска пустош да засадя 50 и повече. Изгода не търся,но искам да съм сигурен, че мутренски бригади или някой мухлясал чичо от Мадрид няма да им тегли балтията след години.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво! Ако има как да се организира, ще отделя няколко дена от живота си да садя дръвчета, стига ми да знам, че ще останат за поколенията. Не искам нищо в замяна. ----------------- *** ти ще ме скъсаш от смях! :))) Как искаш да се организира? Взимаш няколко дневни надници и поръчваш на фирма да сади. Ако не сам грабвай лопатата. Пълно е с такива като тебе, дето аха да свърши работа ама трябва някой да го организира. И затова работата така си стои.
60
0
 
1
 
! Отговори
Царя да залесява... преди 13 години
а дано ама нада ли - казал песимиста
59
0
 
4
 
! Отговори
dreben преди 13 години
В природата, както във всяка система е важна всяка хилядна от процента.То и въздуха, който дишаш е с едва 21% кислород и доста повече азот например, ама се казва че дишаме кислород и има кислородни бутилки, кислородни маски и пр.Така че смятам, че не си прав. Всичко е важно за равновесието - както горите, така и океанските растения.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Лудогорието,помни ли вече някой какви гори имаше ?....Сега само името му Лудогорие остана.....Който е ходил знае за какво говоря,скоро Пустощ може да го прекръстят,по ще му подхожда.....Имаше ученически бригади и се съдяха дръвчета,сега се унищожава
57
0
 
25
 
! Отговори
Георги Динков преди 13 години
като ученици през 60-те години залесявахме пострумието в бригади.Снимки от онова време с умихнатите съученици би ме хвърлило отново в атака за залесяване против свлачища и чист боров въздух.А какви дъбови и букови гори е имало в Добруджа.Добре,че имаше залесителни пояси,че се криехме на сянка при бригадите за прибиране на царевицата.Напред другари смело...
56
0
 
49
 
! Отговори
?!? преди 13 години
Браво! Ако има как да се организира, ще отделя няколко дена от живота си да садя дръвчета, стига ми да знам, че ще останат за поколенията. Не искам нищо в замяна.
55
10
 
3
 
! Отговори
darcas преди 13 години
само 8% от кислорода на планетата се осигурява от горите - останалата част идва от растенията в океана, но пишман еколозите едва ли четат.
54
7
 
3
 
! Отговори
яаз преди 13 години
Царя и ДПС изсякоха горите, сега ние ще садим. Да бе.
53
0
 
9
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Идеята е много добра, но в България трудно приложима. Защото от единия край ще се залесява, от другия-изсича.Щом и някои управници дават пример как се сече.
52
1
 
3
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Брат как се сеят праскови и череши,че не ми стана ясно.
51
0
 
10
 
! Отговори
до 42 - Конвоя преди 13 години
Не се чуди - Лозенец не е това, което виждаш днес. Беше най-зеленият квартал на София... разположени около Борисовата градина къщи и блокчета от Перловската до Джеймс Баучер, в които живееха музиканти, художници, архитекти. Хубаво беше. Адмирации за инициативата!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
""Да действат, че след 10-15 години като свърши петрола..."Ти за метанови и водородни двигатели да си чувал? Или у ваш`то село само на петрол и производните му карате? :)" Говори ти се за гумите бе, или "във вашето село" не знаете, че се правят от петрол.
49
0
 
0
 
! Отговори
unknown person преди 13 години
коментара да се заличи от ***.
48
1
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Е ние си нямаме манглите под закрилата на *** изсякоха горите... зада може при 2то турско робство коеот педстои да неможем и гората да хванем...
47
1
 
1
 
! Отговори
муню преди 13 години
ако няма далавера,няма да стане
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до ,,, пумия - това какво животно е?
45
22
 
0
 
! Отговори
яшар преди 13 години
Ние *** ще превземем света!Горите са наши и ще правм с тях каквото си пожелаем, ще счем наред, защото нашата раса и цивилизация е най-висшата!Аллах е нашият бог !!
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А *** колко гори изсякоха?С каруци целогодишно продават дърва......България беше богата на гори,една от най-хубавите български песни е за гората....Какво остана от това богатство?....А за децата ни какво ще остане?......

Спонсорирани публикации