Директор на забавачка зарибява деца с индийска секта

Шефката Стефка Андрова е наказана с предупреждение за уволнение
24 юни 2009 21:30, Красимир Ангелов
42
Директор на забавачка зарибява деца с индийска секта
Снимка: БГНЕС

Директорката на целодневна детска градина “Слънце“ в Монтана – Стефка Андрова, е наказана с последно предупреждение за уволнение.

Причината е, че срещу нея е образувано досъдебно производство заради преподаване на идийско религиозно учение.

Действията на Стефка Андрова са проверени от ДАНС, Отдела за закрила на детето и Министерството на образованието.

Това е станало след сигнал на родители, че децата им са обучавани в учението на индийския гуру Сатия сай Баба - религиозен водач, който се е самопровъзгласил в космически бог, който върши чудеса и се стреми да обедини петте главни религии на земята.

Скандалът се разрази в средата на май, когато родители обвиниха ръководителката на детската градина, че проповядва идеите на секта.

Така нареченият педагогически експеримент е започнал през декември миналата година и е обхванал 40 деца в последните групи.

Според проведеното разследване от МОН твърдят, че обучението не е нанесло вреда, но е извършено сериозно нарушение, защото не е поискано съгласието на родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Порових се в нета и за съжаление се оказа, че май наистина случая не е само в Монтана. Но май и не е *** педагогически метод. И точно заради това смятам, че на случая трябва да се даде гласност. Защото много ми прилича на често споменаваната от мен фондация "Галатея", на дъновистите, които се опитват да вкарат паневритмията в училищата под формата на лечебна гимнастика, на йеховистите, чийто клуб в Добрич е в съседство с училище. Такива неща не мисля, че е редно да се случват и на такива случаи трябва да се дава гласност, за да има реакция. Ако е *** педагогически метод случая в Монтана, то директорката и ната доцентка, спомената във форумите няма от какво да се страхуват. Но, ако не е, тогава трябва да им се потърси отговорност.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква религия ви гони, като е *** педагогически метод. И не се прилага само в Монтана, а и в други населени места. Ха сега да ви видя - колко ли ужасно ще да е това нещо? Като не сте запознати, поне не се изхвърляйте.
39
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
А и в крайна сметка това не е култура и наука, за да се преподава в училище, а религия. И всяко "запознаване" с религиите си е чисто зарибяване.
38
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Нали уж беше одобрена от МОН програма? за какво да пита родителите, щом е одобрена? А доколкото знам, сектантски пропаганди не се одобряват. а когато това стане е добре, че има хора, които да дадат гласност. Няма значение какъв е този Сай баба и какво от неговото учение е верно (като фактологически данни за Сай баба, не дали в учението му има вернин неща), никакво учение няма място в училищата, независимо дали то ни харесва или не. Всеки има право на избор, вкл. избор да не бъде зарибяван.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Моето мнение - директорката е трябвало да уведоми родителите за намеренията си да следва определена нетрадиционна програма. Но да се обявява едно учение за сектантстко, само защото носи идеите и ценностите на друга култура ми се струва вече прекалено. Още от преди 10 години съм чувала за Сай баба и това, че се провъзгласява за космически бог, е чиста глупост и не отговаря ни най-малко на учението му. В Индия той е почитан светец. Но определно директорката трабваше да попита родителите.
36
1
 
0
 
! Отговори
ТАНЯ преди 14 години
ЕЙ ХОРА ЖИВОТА Е КРАТЪК ,А НИЕ НЕ СМЕ ВЕЧНИОБИЧАЙТЕ СЕ НЕ СЕ ПЛЮВАЙТЕ ЕДИН ДРУГ.С НАЙ ДОБРИ ЧУВСТВА.ТАНЯ
35
1
 
0
 
! Отговори
ТАНЯ преди 14 години
ДО ВСИЧКИ КОИТО СЕ "ВЪЗМУЩАВАТ",ОТ ТОВА КОЕТО ВИ СПОДЕЛИХ.НЕ ДАВАМ АКЪЛ НИ НАЙ-МАЛКО,АКАЗАХ КАК СТОЯТ НЕЩАТА ТУК.В БГ СЪМ РАБОТИЛА В УЧИЛИЩЕ И ВИЖДАМ РАЗЛИКАТА,А ТОВА ЧЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ И ДА ГРЪМНЕ НЯКОЙ НЯКЪДЕ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН,МНОГО ЗЛОБА ИМА В БЪЛГАРИТЕ И ЗАЩО БЕ ХОРА?КОГАТО ЧЕТА ТАКИВА ФОРУМИ СИ ДАВАМ ЯСНА ПРЕДСТАВА КАКВО СТАВА В БГ БЕЗ ДА Я ПОСЕЩАВАМ,ЕЙ ХОРА ОБИЧАЙТЕ СЕ,МАХНЕТЕ ЗЛОБАТА И ОМРАЗАТА ОТ ДУШИТЕ ВИ.КАЗВАМ СЕ ТАНЯ
34
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Приятелю, чета ти от известно време постовете и незнам колко си духовен и религиите колко са духовни, но наглостта и подигравателността с която си служиш е безкрайна. Сигурно на това те учат в религиозните среди, щом това демонстрираш. Свидетели ставаме все по-често на безкрупулността и безпардоността на служителите във всички религии и поради тази причина все повече хора отказват да контактуват с която и да е религия. Това се дължи на фактът, че настъпва постепенно пробуждане на съзнанието у човека, което пък от своя страна кара властите религиозната и политическата да стават по-нагли и по-жестоки. Но безплатен обяд няма!
33
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Духовното според мен се крие в самите нас, хората и то се проявява в нашето отношение към другите и към околния свят. И смятам, че присвояването на добродетели от разни религии и идеологии е мерзко. Просто да си бъдем хора и да не правим на другите това, което не бихме искали те да направят на нас. И тук идва въпроса за толерантността към религиите и идеологиите. Защото много се спекулира с тази толерантност и се използва от сектите само, когато е в техен интерес и грубо я нарушават към други ре
32
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Попитах те къде се крие духовното според теб, тъй като казваш, че не се крие в религиите? Не отклонявай въпроса! Щом те дразни плюсчето под моя коментар, което някой е поставил, сега и аз ще сложа едно на теб, та да се изравним. Айде, усмихни се!
31
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
До ТИ - 29Не отива на духовен човек като теб да отговаря с примери за противопоставяне. Какво общо имат духовността, религията и гей-парадите? Май търсиш под вола теле!? А? Не знам за теб, но на мен хич не ми се струва духовно след твоя коментар веднага да му се лепва едно плюсче, а на моя - минус. Нямам доказателства, че ти си давал оценките, но ми се струва доста случайно, за да е случайност. Не знам дали е духовно човек сам да се оценява, но със сигурност е долно.
30
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
До 28Какъв е този похват? Щом е утвърдена програмата защо е спряна? Разрешение се иска само, ако програмата не е включена в стандартното обучение, а щом е одобрена - съгласие не се иска. Все пак ми намирисва работата, то и акцията на "Галатея" беше одобрена, но се оказа, че някои от чиновниците не си бяха свършили работата да се запознаят с какво точно става въпрос. Ще кажеш ли каква е тази програма, одобрена от Инспектората в Монтана? Родителите няма току-така да протестират. Може и да греша, но в момента при липсата на повече информация съм по-склонен да вярвам на родителите. Всеки родител иска най-доброто за децата си и се опитва да ги предпазва от всякакви такива влияния (освен, ако и той самия не е сектант тогава влиянието е съвсем целенасочено), докато сме се нагледали, когато някой има интерес да пропагандира и да си прокара идеите в нашата държава как се подменят определенията.
29
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Свиленчо, а къде се крие духовното? Може би в гей-парадите?
28
1
 
0
 
! Отговори
до № 24 от 22 преди 14 години
Това всъщност не е секта, нито идеология, а педагогически похват за обучение на деца, изучаван и в Софийския университет, а програмата е утвърдена от Инспектората по образование в Монтана. Директорката дори не преподава в групите на децата и е наказана вече само заради това, че не е поискала съгласието на родителите децата им да се обучават по тази програма. А предварително производство е образувано и прекратено с мотив - липса на престъпление.
27
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Духовното не се крие в религиите. Няма нужда да заместваме някаква кауза с друга, едно учение с друго, една религия с друга. Проблемът със сектите е, че те са подмолни и агресивни, докато традиционните религии в момента не са толкова. Не е начина да вкарваме църквата в училищата, за да изгоним сектантите. Религиите, офоцоални и секти, не запълват вакуум, а го създават.
26
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Във връзка с горното ще кажа, че тази директорка незабавно трябва да бъде уволнена! Ето докъде води липсата на вероучение в детските градини и училищата! Всеки сектант или проповедник на чужда религия може да възползва от повсеместното българско религиозно невежество и да проповядва идеите си в учебните заведения. Природата не търпи вакуум. Когато липсва православно вероучение, ще се появят негови фалшиви заместители. И ще имат успех, защото духовният глад е масов, а критерият за духовно липсва!
25
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Закъснял си, братле! Теорията, че религията е "опиум за масите" е измислена много отдавна от червените другари. Опитай се да изобретиш нещо по-оригинално, а и по-достоверно!
24
1
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
До 22.Кое не е вярно. Не съм запознат със случая, освен от статията, затова ще обясниш ли по-подробно? Не е зарибявала децата със сектантство или това, че е зарибявала децата не е лошо нещо?
23
1
 
0
 
! Отговори
DonTony преди 14 години
Да бе знаем ги тези любезните американци, дето са толкова мили и грижовни, докато един ден не влезе в с Калашника в училището и не си изгърми всичките патрони. Знам , че е така както казваш, ама да обясняваш на хората в Монтана как е в САЩ е малко неуместно - какво да направят да ти пратят децата си при тебе ли?
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така, сега до всички, които вече се впрегнаха и писаха колко лошо било, да ви кажа, че не е било. Би било, ако е вярно. Това е поредният пример, дето журналисти пишат наизуст и после *** доказвай, че "Кольо нямал сестра". Хайде не се пънете, че няма смисъл.