Частните случаи на здравната реформа

21 болници в страната спират да работят - тази в Рудозем е една от тях
28 яну 2010 21:20, Екип на Dnes.bg
83

 

От началото на годината болницата в Рудозем не работи – няма достатъчно специалисти, за да покрие критериите на Здравната каса.

Миналата година там са лекувани 1000 души.

В града има Спешен център и общопрактикуващ лекар.

За болнично лечение пациентите трябва да се транспортират до Смолян, който е на около 40 километра.

В цялата Смолянска област изискванията на НЗОК може да покрие единствено болницата в Смолян.

След преговори касата направи компромис и даде 3 месеца гратисен период на болниците в Девин и Златоград да назначат достатъчно специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 14 години
Да плащаш за години назад здравна осигуровка без да си ползвал каквато и да е услуга е престъпление към най бедните.*** да си пълнят гушите от тези хора е супер нагло и това само в България се случва защото сме *** народ.Виждате ли какво правят гърците и докато не си постигнат своето няма да отстъпят а нашите превозвачи и потърпевши са смешни като не могат един протест поне да спретнат. Нека си висят до лятото на границата.Ние като ни ударят едната буза веднага обръщаме другата !
82
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 14 години
За какво трябва изобщо да се плащат здравни осигуровки като изобщо всичко е платено Какво като съм плащала 40 години вноскилдА ТИ ОПРАВЯТ 6 ЗЪБА ПЛАЩАШ1500ЛЕВА,а ОТ КАСАТА НИЩО.Да си вземеш лекарства с рецепта за касата - винаги лекарствата липсват тръгваш от аптека на аптека и докато ги намериш вече си си платил от джоба с нервите и транспорта.Как може да се иска вноска за три години назад -Тези хора които не са се осигурявли през това време не са ползвали лекарска помощ защо трябва да плащат
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си, Хонорик, не мислиш! Това е смисълът на линейките и на хеликоптерите- оказването на ПЪРВА ПОМОЩ, затова там работят лекари, не зарзаватчии. В болницата трябва да се оказва СПЕЦИАЛИЗИРАНА помощ. Ако детето, за което жената говори, е имало мозъчен кръвоизлив, кой щеше да го спаси в тази болница, кой щеше да го оперира, кой щеше да му даде упойка, да го реанимира? ПОмисли за това, преди да пишеш следващия път за неща, които не разбираш!
80
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Mogat pone da ti okajat parva pomo6t,pak posle da te mestqt v po-kvalificirana bolnica,ako nqmat nujnoto oborudvane.Ina4e dokato te zakarat do dr.naseleno mqsto,taka 6te si izdahne6 po patq.Gledai pak intervuto na jenata,koqto govori kak sa karali sina i kam Smolqn 3-4 4asa i si pomisli dali pri spe6en slu4ai 4ovek 6te uspee da polu4i pomo6t navreme?Ne mislq!
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
I tfa e bolnica ami ti nomer 78 ako nedai si boje se razbolee6 utidi da se lekuva6 tam...sestrata da pravi kvoto se seti , dokato doide lekar...ai leka vecher!
78
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
*** napravo pravqt genocid!Baba mi razkazva,4e po neino vreme sa vozeli nujdae6tite se s karuci do nqkoi ot po-golemite gradove.E,sega v 21 vek 6te se vra6tame v 20-30 godini na minaliq vek li!Neka vsi4ki da se vdignat na protest i to navreme,kade 6te 4akate 4 godini do dr.izbori be?!Dotogava 6te smaknat 100 koji na naroda!Bezdrugo se opitvat da napravqt diktatura i da ni prevarnat v policeiska darjava!
77
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
толкова могат.това да не ти е да даваш обещания когато си опозиция))
76
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 14 години
ГЕРБ, закривате болници ? На следващите избори ние ще ви закрием !!!
75
0
 
0
 
! Отговори
hhh преди 14 години
нали тази декларация за започване на плащане на здравни вноски и глоби не се отнася за лица с прекъснати здравни права преди приемането на закона и нямащи възможност да ги платят защото дори да подам декларацията и да започна да давам вноски няма да ми подновят правата защото дължа пари за 12 месеца назад
74
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
като сложиш и мераците на разни тарикати да сложат ръка на болниците и да ги направят частни за да правят картелни споразумения помежду си в последствие - работата отива на много зле. За сметка на това явно на МЗ така му е удобно и всички министри или са слепи( което значи че мястото им не е било и не е там ) или са си затваряли очите. Така че преструктурирането продължава и ще става оюе по голям батак докато не се появи човек който да го осмисли като едно цяло а не парче по парче.Толкова от мен
73
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
порочен и прекалено сложен модел: 1. Събирането на вноските става от НАП един посредник който за това че събира парите от хората взема % от тях. 2. НЗОК-административен орган в който както във всички такива е пълно с хора който нямат идея за какво става въпрос и не им пука ( назначени шуробаджанашката).имам големи съмнения за регулаторните му функции - парите се източват 100 % - дали с тяхно участие или от нехайство не е ясно. Не е редно една съсловна организация да проверява сама себе си.
72
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
Най вероятно някои от НЗОК, МЗ и БЛС са седнали и са смятали някакви цени за пакети дейности , апаратура и труд(като труда те го смятат по старите комунистически книжлета за човекодни - т.е. смятат ти надник). Икономистите - ако вообще е имало такива са с 2-ро више икономическо( завършено задочно) лекари. Как искаш да ти сметнат реални цени ? От там нататък продължаваме с изместването на сектора все повече към частно финансиране. НЗОК вече финансира доста голяма част от здравеопазването с един..
71
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
как системата допуска един специалист на който реално ГП-то му осигурява работа да зема 12 хиляди лева заплата - а лекар в болница зема 1000 лева заплата. Ами отговора е много *** и той се корени в здравната реформа. В пълна сила важи и тука разделението на труда което в БГ за съжаление го няма и като сложиш и това че няма визия и много хора не са си на мястото - няма как да е другояче. Демек :
70
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
държави е нормално рефинансирането във всички сфери. по документи на една болница отчитани в нзок работното време на лекарите е 100 % уплатнено. Значи лекарите работят на 100 % а парите не стигат. Някой е седнал и е изчислил криво ляво кое колко струва и сигурен съм има баланс поне в големите болници ( цена/работа ). от друга страна в доболничната помощ реалната средна заплата е около 3 хиляди лева. има и лекари с по 10 -12 хиляди лева заплати месечно. та въпроса ми е ...
69
0
 
0
 
! Отговори
до НФБ преди 14 години
Незнам какво означава за теб реално заплащане на труда на лекарите. медицината е една от сферите в която средната заплата е над 1000 лева чисто на месец. изключвам секторите които не са финансирани от касата като спешната помощ примерно. проблема със заплащането в болниците е създаден от мениджърите на тези болници те получават съвместно финансиране от ЗМ и НЗОК - как се разпределят тези пари само те си знаят. Друг е въпроса че за тези 20 години никой не помисли за апаратурата. в нормалните ....
68
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Гербовете на другите избори ще са в състоянието каквото сега е царската партия това са партии еднодневки единствено остава партията на ИВАН КОСТОВ при него народа беше най-добре фининсово този Дянков имам чувството че идва от друга планета неадекватен за българската действителност
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а този дето не е осигурен плаща ли?Има ли разлика в осигуровките и колко се доплаща?Лекарствата са ни западни!апаратурата е западна, консумативите са западни и всичко се внася..как цените са толкова ниски след като само труда е български!Явно трябва да се доплаща и някой трябва да вземе това решение колкото и неприятно да е то!така бе и с таксата при джипито..мъркаше се пък се наложи!Доплащането се налага за да покрие недофинансирането от НЗОК,да се лимитира правенето на изследвания хей така....
66
0
 
0
 
! Отговори
leonardo преди 14 години
prodaljavam nese doiskazah moje da e dignal kravno koeto moje da mu se svali sas edna injekciya хлофазолин koyato struva 1.12 stotinki i ko nya koy da otide da mu ya odari, no ko nyama da otiva barza pomost i toy da si umre tay nestava tas rabota li4no 4uh 4e sakrastavat parite na zdravnoto minesterstvo nesto po vajno ot zdraveto ima li tryabva daje i vav malkite obstini da se napravyat ve4e bolnici a ne kabinet za skarvane na ve4erta edno leglo i edna kardiograma da gi misli tes raboti nyakoy .
65
0
 
0
 
! Отговори
симо преди 14 години
Не бъркай нас с Германия.Те наистина нямат болници в малките градчета,но имат амбулатории(малки наистина) и линейка за спешна помощ.Така,че ако се наложи бързо ще те откарат не на 25 ами и на 500 км.И лекарите в болницата ще те чакат напълно готови.Но това е Германия.Организирана,стегната,точна.
64
0
 
0
 
! Отговори
leonardo преди 14 години
spored men ne tryaba dase zakriva bolnicata a da se tarse personal i da nablegna na ,zdraveopazvaneto .Kak moje dase zatvarya bolnica .as li4no sam lejal vav terapiyata vav varna ve4erta ima edin lekar na 3 odeleniya vav odelenie sa sestra i sanitarka lekarya se gubi ili spi nyama koy da ti izmeri kravnoto samo lekarya merel a toy go nyama na etaja sestrite ne meryat .zatova tryabva dase ovli4i byudjeta na bolnicite vav koya evropeyska darjava se zakriva bolnica .4e nie ste zakriva me 4oveka moj