Дяволското гърло запечатана и затворена за туристи

Скандалният акт е дело на областния управител на Смолян
13 май 2010 11:52,
60
Дяволското гърло запечатана и затворена за туристи
Пещерата Дяволското гърло. Снимка: Булфото

От сряда пещерата Дяволското гърло край девинското село Триград е запечатана и затворена за туристи, обяви кметът на община Девин Здравко Василев.

Той поясни, че причината е издадена заповед от областния управител на Смолян Стефан Стайков, община Девин, която стопанисваше пещерата, да предаде собствеността.

От 6 януари има издаден акт, с който пещерата се обявява за държавна собственост.

Кметът на Девин каза още пред "Фокус", че в момента общината обжалва акта на Областна администрация – Смолян, но все пак е изпълнила заповедта и е затворила обекта.

Едва на 9 юни Окръжен съд – Смолян, ще гледа делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена.

Здравко Василев бе категоричен, че няма на идея защо се стига дотук, и то в навечерието на активния туристически сезон.

Пещерняците от клуб "Кристал", които водеха туристите в Дяволското гърло, също са освободени от работа.

Най-посещаваният туристически обект в Родопите е включен и в 100-те национални туристически обекта.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Сергей Генчев преди 13 години
Следното което трябва да се знае за стопанисването на тези обекти, че държавата не подпомага с нито един лев, а издръжката изцяло е от входните такси. ТД "Родопея" всяка година дава документален отчет на министерство на правосъдието за приходи и разходи. Излишните средства, които се реализират като печалба се влагат за изграждане на туристически маршрути и тяхната подръжка, изграждат се чешми, субсидират се празниците на двете села и още много други неща свързани с туризма.
60
0
 
1
 
! Отговори
Сергей Генчев преди 13 години
Средствата сабирани от входна такса от община Девин са били влагани за издръжка на общинска дейност, но не и за развитие на туризма. Много моля тези които посещават двата обекта и не им се дават билети за вход, да реагират моментално. Има книга за мнения и препоръки за да бъде фиксирано веднага нарушението. Пещерите са изключително държавна собственост и са отдадени за стопанисване на БТС, който води социален туризъм в цялата страна,а от там БТС ги отдава на туристически дружества, техни членове
59
0
 
1
 
! Отговори
Сергей Генчев преди 13 години
Драги посетители и любители на природата, искаме да ви дадем малко светлина за стопанисването на пещерите, че дяволското гърло не е била затваряна през 2010г. дори и за един ден, а беше предоставена за временно стопанисване на ТД "Родопея" - с. Ягодина, което стопанисва и Ягодинска пещера. Средствата, които се сабират от такса вход, моментално бяха вложени в обекта за осветление, като ви оверявам, че в порядъка на 12-те години стопанисвана от община Девин не е вловен нито един лев.
58
0
 
1
 
! Отговори
Коев преди 13 години
Ами отиди на 3 март на Шипка за да разбереш дали не е забранено. Но това е друг въпрос. В случая се осъжда една кражба- защото общинарите /депесарите/от Девин се сетиха, че те могат да крадат от пещерата, без да са помислили дори, за този обект, как да се спаси или подобри през годините. И Кмета сам си го актува като общински и си става законна собственост. Прав е Областния управител, пещерите трябва да са държавни и да се стопанисват от тези които са ги открили и са вложили живота си в тях.
57
0
 
1
 
! Отговори
Пещерняк преди 13 години
Привет на всички недоволни. Преди да съдите само ако можете, си отговорите на няколко въпроса: Как искараха предните години пещерняците от Триград, когато до пещерата не ходеше почти никой? Кой търси спонсорства и прави проекти за да се спаси пещерата през 90-те години? Кой прави шоу на туристите със събори, януарски къпания и прочие? Ако не бяха Хаджийски и Сергей сега може би нямаше да знаете къде е Триград и Ягодина. Пещерите трябва да се стопанисват от тези които ги спасиха - това е !!!
56
0
 
3
 
! Отговори
hubabuba преди 13 години
BTS 6te stopanisvai pe6terata i do broeni dni tq otnovo 6te raboti.Ne preoveli4avaite ne6tata BTS prosto si vra6ta pe6terata.......
55
0
 
1
 
! Отговори
Trigrad преди 13 години
Nqkoi mai izpolzva 4ujdi imena samo i samo da zlepostavq drugite.Oligofreni ......
54
0
 
4
 
! Отговори
актуално преди 13 години
Да и аз съм от този край, браво на Василев, нека да се държи строго пещерята, само че проблема на триградчани е, че Василев не влага от приходите на пещерята в селото а ги взема за Девин. Г-н. Кмете давай им на бедните селяни тогава ще ти стисна ръката. Но поне вече не се крадата парите от пещерята от предишните, а те се знаят. В момента играят яко връзки и пари, давидим какво ще стане- ДПС с/у ГЕРБ
53
1
 
4
 
! Отговори
Смолянчанин преди 13 години
Алонколу на кой ги разправяш тези ? Пещерата е затворена факт !!! От тук нататък държавата, ще подари на някой техен човек 200 000 на година за символичната сума от 30 000 лева, позната схема !!! Кмета на Девин е абсолютно прав че по добре те да я стопанисват, и приходите да влизат директно във бюджета на общината, която създава някакви блага със тези пари, от колкото да се пълнят джобове на частници !!!!!!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
асене защо не пиеш че си комбина с хаджииски,ами въртиш евтини помашки номера.
51
2
 
3
 
! Отговори
Асен преди 13 години
Аз съм от Триград.ПЕЩЕРАТА НЯМА ДА СЕ ЗАТВАРЯ.Това са спеколации на кмета на обящина Девин.Пише какво ще направи с парите от туризма за Девин а за Триград какво ще направи?.Пещерата ще работи.
50
2
 
3
 
! Отговори
Асен преди 13 години
Аз съм от Триград.ПЕЩЕРАТА НЯМА ДА СЕ ЗАТВАРЯ.Това са спеколации на кмета на обящина Девин.Пише какво ще направи с парите от туризма за Девин а за Триград какво ще направи?.Пещерата ще работи.
49
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Защо статията се намира в раздел "Общество"? Това такова ли е? Хайде, да се стегнем малко всички, че станахме за смях - пред света и по-лошото пред нас самите.
48
0
 
2
 
! Отговори
do #40 преди 13 години
dobre che pone niakoi e slojil cilata statia
47
0
 
17
 
! Отговори
4и4ко преди 13 години
Няма ли кой да запечата държавата!
46
4
 
14
 
! Отговори
Тина преди 13 години
Баба Ванга беше казала,че Раят и Адът на Земята се намират в България. Раят бил на върха на Рила,а адът - пещерата Дяволското гърло. Казваше още,че там не бива да се ходи,та ето,може и да е за добро.
45
0
 
22
 
! Отговори
няма значение преди 13 години
Обичам я тази държава.Поне природата ме зареждаше положително. Колкото пъти ме налегне носталгията и хайде на самолета,повярвайте ми трябват ми само две седмици в България сред простотия и безхаберие и да съжалявам,че съм тук.И така до следващият път.Какво да правя-носталгия. Ама дали ще остане природа?
44
0
 
4
 
! Отговори
Turist 2 преди 13 години
Последният път когато бях в пещерата на мен също не ми дадоха билет...
43
9
 
4
 
! Отговори
куро преди 13 години
ПОМАШКА РАБОТА
42
2
 
3
 
! Отговори
jiko преди 13 години
kretenska darjava