Показна акция на жестокост в приют за кучета

Организации за защита на животните настояват за промяна в законодателството
30 авг 2010 16:57,
140
Показна акция на жестокост в приют за кучета
Малката Джеси. Снимка: Animal Rescue Sofia

Рано сутринта на 28.08. служители и доброволци в приюта за кучета в Богров намериха обезобразеното телце на 3-месечното кученце Джеси – брутално убита и одрана от неизвестно лице на територията на приюта.

Джеси трябваше да отпътува към новия си щастлив живот с мило холандско семейство същия ден.

От приюта вече са алармирали полицията.

Animal Rescue Sofia и фондация Четири лапи предлагат награда от 1000 лв. на всеки, който има информация за извършителя и е готов да свидетелства пред полицията и в съда.

"Това е още един чудовищен случай на насилие, който показва колко важна и неотложна е промяната, която искаме да бъде направена в Наказателния кодекс за инкриминация на особената жестокост над животни.

Особено тревожна в този случай е арогантността и демонстративността, с която са избрани мястото и начинът на извършване на престъплението.

При настоящата законова уредба, дори и да бъде разкрит, извършителят на това зверство може да бъде наказан с административна глоба в размер до 500 лв.", казаха от фондацията.

Доброволци и служители на Animal Rescue Sofia поеха нощни смени от вечерта на инцидента и ще продължат да остават нощем в приюта, докато там бъде назначена охрана.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Семейството, което трябваше да вземе Джеси в събота, беше потресено, но предложи дом на малката й сестричка. Тя вече пътува към новия си, безопасен и щастлив живот в Холандия.

Молим, подкрепете ни в усилията това чудовищно престъпление да не остане безнаказано! Наказателният кодекс трябва да бъде променен, за да стане особената жестокост към животни престъпление и в България – така както е в цяла Европа, призовават от Animal Rescue Sofia и "Четири лапи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: насилие над животни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
2
 
! Отговори
inkognito преди 13 години
Kompleksara ubiva jivotnite za6toto e po silen kamo li sre6tu malko ku4e a hi6tnika v 4ove6ka forma lovi hora za6totomu stiska i si riskuva denono6tno kojata tva e razlikata ako platqt za sadizum polu4avat go
120
2
 
3
 
! Отговори
Мимът преди 13 години
Аз бях, аз убих кучето. Дайте ми сега наградата от 1000 лева.
119
1
 
2
 
! Отговори
КОРУН преди 13 години
Лъжа е, лъжа, тази история!!!! Съгласен с Петков.
118
3
 
7
 
! Отговори
Петков преди 13 години
А стига с тия песове. Превърнахме ги в най-важния проблем в държавата.Щото си нямаме други проблеми.На следващите избори ще гласувам за тоя,който обещае,че ще изтрепе кучетата по улиците.Без значение дали партията му ми е симпатична.И непрекъснато ще му напомням за това,което е обещал.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази история е съшита с бели конци. Помислете само, кой има интерес от нея ? Точно така - кучезащитниците. Това е поредната гнусна манипулация. Никой вече не вярва на кучкарите.
116
2
 
4
 
! Отговори
аб преди 13 години
до 126, а откъде знаеш, че е убито, вярваш на медиите и днес.бг. Аз не им вярвам и още по-малко вярвам на алчните кучкари от 4 ри лапи и другите подобни организациики.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие, "природозащитници", които пишете неща от рода на "Само да ми падне тоя в ръчичките, ще му направя това и това..." с какво сте по-различни от него, бе, садисти? С това, че не искате да го причинявате на животни, а на хора?Повръща ми се от вас, лицемери!
114
5
 
3
 
! Отговори
ВГД преди 13 години
Коментарите ме потрисат почти колкото самото престъпление. Хора, това е жестоко, ужасно, тъжно и ГРЕШНО. А вие продължавате да спорите кой и с какви мотиви го е направил и да обсъждате проблема с уличните кучета. Колко от вас си представиха болката, която това бебе е изпитало? Не искам да повярвам колко варварски народ сме!
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, съгласна съм да имаме закони като в европейските държави! НО и вие се замислете в коя от тези държави се разхождат глутници кучета по улицата??? Кой ще позволи това там? Господа, "природозащитници" не търсете само собствения си интерес, а гледайте обективно на нещата. Не може само да искате без да си изпълнявате вашите задължения.А това убийство си личи колко е нагласено. Как може точно това куче нали-което на следващия ден ще бъде осиновено? Направил го е прекрасно запознат човек-нарочно!
112
0
 
5
 
! Отговори
аб преди 13 години
Съгласен с 125 коментар, а силвия ти не си добре, според мен!!!
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас! Страх ме е от тия организации...Как може да са толкова долни???Твърдят, че ги е грижа за животните, а то си личи, че не е така! ОСтави, че не си вършат работата и не прибират бездомни кучета, ами и правят такива инсценирани убийства, за да се приемат желаните от тях закони!!! ВИЕ ЗА МЕН СТЕ ***!!!ЛУДИ ХОРА!
110
8
 
1
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
До: псетата на пастетТи си за освидетелстване мойто момче да знаеш! Ей такива като теб трябва да ги дерат живи! О да и да не забравям сущо така да видиме как минава чашката през теб като през масло. Ненормалник. И ти наричаш себе си истински гражданин!?!?!?! Не си нисщо друго освен поредния ***! По отношение на други изказали се също така мило към животните: Ако имахте животно щяхте да разберете какъв е смисъла от този закон. Но на такива хора като вас не трябва дори деца да ви се раздат!
109
0
 
0
 
! Отговори
до 122 преди 13 години
Да ама това никога няма да стане, според мен, коеот предлагаш. И искаш ли да се запознаем?
108
0
 
1
 
! Отговори
Kpaxian: до 120 преди 13 години
Кое точно решихте, че не знам? Кое точно не разбрахте от коментара ми? Къде точно съм писала, че не трябва да се променя законът?... От години се опитвам да убедя околните, че кастрацията е най-важната стъпка. Евтаназията да се прилага при най-нерешимите случаи, както за съжаление е в България. Да въведат задължителна кастрация на ВСИЧКИ домашни кучета и котки, а който желае да си развъжда - нека плаща някаква такса. Това се опитвам да убедя хората. Други недоразбрали?
107
0
 
2
 
! Отговори
Уж четящ на БГ преди 13 години
Бе мааму стара, малко извън темата, ама:Поздравления журналисти! Вкарали сте в речника си още една чуждица : "инкриминация" ! Нямаше ли подходяща българска дума, та ползвате чуждица и то трудно произнасяща се и дразнеща? Ще кажете това е цитат. Да, ама преди няма и 1 час прочетох в друга ваша статия същата дума - явно вече е трайно присъстваща в журналистическия речник. Не ви ли е срам?
106
1
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 13 години
прочети тази статия За решаване на проблема с бездомните кучета е необходимо в закона за животните да бъде върнат текстът, който предвижда евтаназия за непотърсени в 14-дневен срок кучета. Това сочат резултатите от доклад на специалисти в тази област от Варна и София, съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов.Препоръките на специалистите са направени на база опита в САЩ и Германия, където проблемът с бездомните кучета е бил решен именно по този начин през 70-те години на миналия век. Според доклада, ако популацията на четириногите не бъде овладяна, в следващите 3 години ситуацията може да стане критична, Необходима е национална политика в тази насока, подчерта Кирил Йорданов. За целта варненският кмет организира срещи с представители на други градове за иницииране на законодателни промени.В момента броят на бездомните кучета във Варна е около 5000. За справяне с този проблем през тази година Община Варна е отделила 155 000 лева, или с 23 000 лева повече от предходната година.През миналата година в града са били евтаназирани 47 кучета, а близо 1400 кастрирани, с което общият брой на кастрираните кучета за последните 8 години достига 13 400. Кастрацията обаче не помага. Трудно тази дейност се прилага при животните в ромските махали, тъй като ромите не допускат специалистите, призна кметът.В същото време над 6 пъти е намалял броят на регистрираните домашни любимци. При 1938 регистрирани домашни кучета през 2007 г., през 2008-а такса е била платена едва за 298 домашни любимци, 63 от които новорегистрирани, посочи варненският кмет.20 лева в града и 10 лева в селата е общинската такса за отглеждане на куче у дома, припомни кметът.Срокът за плащане на таксата е 31 март на съответната година, или в едномесечен срок от датата на придобиване на домашното животно след това /до 3 месеца при новородено/. Освободени от налога са кучета на инвалиди, на БЧК, тези в организациите на бюджетна издръжка, както и кастрираните домашни любимци, се посочва в общинската Наредба за обществения ред.Глобите за нерегистрирано куче са от 50 до 500 лева. 20 лева е глобата за забравени у дома документи на куче при разходка навън. С 100 лева се санкционира разхождането на куче без намордник. Толкова е и глобата за куче на плажа. 50 лева е санкцията за несъбрани кучешки фекалии или изоставянето на домашен любимец.
105
1
 
2
 
! Отговори
do 111 преди 13 години
Mujkar si ti. Dai si adresa. Tova che kuchetat laiat nishto ne znachi neobrazovan *** - cheti za kuchetata i shte razberesh zashto laiat - moje bi sa iskali da kajat neshto. Pojelavam ti da ti se vurne na teb i na pokoleniata ti tova koeto si napravil :) hajde lek ti den
104
1
 
7
 
! Отговори
аб преди 13 години
ДО 116, а откъде знаеш, че е убито, вярваш на медиите и днес.бг. Аз не им вярвам и още по-малко вярвам на алчните кучкари от 4 ри лапи и другите подобни организациики.
103
1
 
0
 
! Отговори
do 89 преди 13 години
Otlichniko po bulgarski - kak stigna do zakljuchenieto, che iskam da ubivam niakogo?! Ne sum spomenaval nishto takova.
102
5
 
8
 
! Отговори
Kpaxian преди 13 години
Какво значение има дали е инсценировка или не, не мога да разбера?!... Факт е, че е убито беззащитно същество!!! Факт е, че в БГ няма закони за защита на беззащитните - независимо дали са деца или кучента! Само като ви чете човек, става ясно колко сте заблудени... Пречат ви уличните кучета. Ами вземете направете нещо, притиснете ги тия ***, дето ги избрахте да ви оправят за н-ти път! С убийства и насилие над самите кучета не става, ама то трябва акъл за да го осъзнае човек...