15 000 миньори готови за ефективна стачка

Настояват да се оттегли законопроектът за промяна на КСО
18
15 000 миньори готови за ефективна стачка
Снимка: Булфото

Над 15 хиляди работещи в добивната промишленост са заявили готовност в подписка за ефективни стачни действия заради предстоящите промени в условията за пенсиониране, съобщи председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

В добивната промишленост работят около 32 хиляди души, а във вторник официално федерацията на металиците към КНСБ отправи призив към структурите си за ефективна стачка.

Синдикалните организации на работещите при първа и втора категория труд са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да бъде оттеглен законопроектът за промяна на Кодекса за социално осигуряване, съобщи Токмакчиев.

По думите му законопроектът в същността си не е пенсионна реформа, защото реформата предполага повече приходи в НОИ и по-високи пенсии, а предложенията за промяна са в обратната посока.

“Ако промените бъдат направени така, както правителството предлага, три години няма да има нови пенсионери от тези категории, пресметна Владимир Топалов, председател на миньорската федерация на КТ "Подкрепа".

Средната възраст на живот на миньорите след пенсия е две-три години, ако промените бъдат направени, те ще живеят до пенсия, коментираха недоволно от синдикатите.

От федерацииите на миньорите и металурзите обявиха, че протестите е възможно да започнат и по-рано от внасянето в парламента на законопроекта за промяна на КСО заради изтичащите срокове за изграждане на пречистващи инсталации и предстоящото затваряне на пет големи горивни инсталации и 13 рудници.

Очаква се и всички мини в България, които произвеждат въглища, без "Марица-изток", да бъдат затворени, обявиха от синдикатите. 

Те настояват да се търси съдействие от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.