Наши роми: Не искаме подкуп от 300 евро

Те искат официално извинение за експулсирането си от Франция
18 сеп 2010 16:50,
345
Наши роми: Не искаме подкуп от 300 евро
Снимка: БГНЕС

Френското правителство незабавно да поднесе извиненията си на изгонените роми! Това е едно от исканията в петицията, която около 150 български роми внесоха във френското посолство в София.

Тя е адресирана до френския президент Никола Саркози, чрез посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

В нея се настоява и правителството на Франция тържествено да обещае, че в бъдеще “ще се въздържа от всякакви актове на дискриминация, насочена към ромите от България и Румъния“.

Другото искане в петицията е “Франция незабавно да прекрати практиката на изгонване на граждани на ЕС, избирани да бъдат експулсирани поради етническата си принадлежност....“.

Документът обаче не бе приет лично от посланика на Франция, тъй като той напусна сградата на посолството около 30 минути преди часа на обявения протест .

“Петицията беше приета от дипломат в посолството, който обеща да го предаде на френския президент“, каза Румян Русинов от Център за публични политики и застъпничество, който внесе текста.

Още по темата

Мирният протест на ромите в България започна точно в предвидения час и продължи около 30 минути. Те пристигнаха в колона и носеха плакати с надписи: “Не на Шенген за малцинствата“, “Стоп на дискриминацията“, “Европа не мисли като Франция“.

“Всички ние сме роми“ бе изписано на плакат на неромската организация “Гражданска инициатива – хора срещу расизма“. Други гласяха “Стоп на дискриминацията“, “Бедни престъпници?“, както и плакат, на който бе изписан на френски език лозунгът на френската революция “Свобода, братство, равенство“.

Имаше и плакати, които директно се обръщаха към френския президент Никола Саркози, че не искат подкупа от 300 евро. На друг бе изписано: “Саркози, не гони имигрантите“ и “Европа не е само за избрани“.

"Ромите в България виждат надежда в Европейският съюз", каза пред събралите се Румян Русинов.

Протестиращите поискаха да не бъдат третирани като хора втора ръка. Според тях Франция е отговорна за това, че създава негативен образ за цялата ромска общност.

Донка Панайотова, лидер на сдружение “Дром", поиска от името на събралите се директно френският президент Никола Саркози да се извини.

Протестиращите питаха и защо страна като Франция, допринесла толкова много за ЕС и културата на стария континент, върви срещу девиза на общността - “Единни в многообразието".

“Политиката на експулсиране не е спряла и е много важно да кажем, че идеите и ценностите на Европа са поставени на карта и под голяма заплаха. Това не е тази Европа, която ние знаме – на свободно движение на стоки, хора и капитали“, заяви Русинов.

Той каза, че ромите планират и други протести, ако тази политика продължи. По думите му хората, които са били върнати, са имали работа във Франция. Те освен всичко друго не са нарушили закона по какъвто и да е било начин там, каза Русинов.

Сред събралите се имаше роми, които са били депортирани. Такива са Асен и Димо. Те са работили в Германия дълги години, но решили да отидат във Франция. 

“Имахме си работа, хората ни знаят, не сме имали трудов договор, но на договорка, работихме - съвсем нормално си работихме“, каза Асен, който издържа и семейството си в България. “Те правят от това политически въпрос“, категоричен е Димо.

И двамата ще опитат отново да се върнат, защото в България нямат бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един немец преди много години каза,че и за *** не стават/много се оскъпява продукцията/-само на абажури/не избледнява със времето/!За справка полковник Адолф Айхман
313
0
 
0
 
! Отговори
Груьо от Чифлик преди 13 години
Те нашите *** заминаа сите у Френско.У село останааме само българи.
312
0
 
4
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 13 години
С ГОЛЕМИТЕ ИСКАНИЯ ДА СИ ХОДЯТ В ИНДИЯ.НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ. САМО РАЗРУШАВАТ И НИЩО НЕ СЪЗДАВАТ,ОСВЕН ПОВЕЧЕ КЪРЛЕЖИ КАТО ТЯХ,КОИТО СМУЧАТ.
311
0
 
3
 
! Отговори
Митака преди 13 години
Мръсни ***.Кои са тия български държавници, които изобщо са пуснали тези по българските земи.Сега вече изпусната работа - ежедневен тормоз оказват *** на българите и ще става много по-зле
310
0
 
3
 
! Отговори
ТОВА Е преди 13 години
ЕВАЛА НА САРКОЗИ, ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР. НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ - В КОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ИМА КАТУНИ ИЛИ АЙДЕ ДА НЕ СА КАТУНИ, ДА ОБИКАЛЯТ С КАРУЦИ ПО КОНТЕЙНЕРИ И СМЕТИЩА ? БОЙКОО - ВИЖ БЕ ВИЖ САРКОЗИ КАКВО НАПРАВИ - ДАВАЙ И ТИ -ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ, АМА НАИСТИНА ЕДИНСТВЕНИЯ ШАНС ДА ОСТАНЕШ НА ВЛАСТ А МОЖЕ БИ И ВТОРИ МАНДАТ
309
0
 
2
 
! Отговори
Сив преди 13 години
Къде си Сидеров? Защо не си кажеш мнението СЕГА. Когато образува партииката си обещаваше РАВЕНСТВО ЗА БЪЛГАРИТЕ,на *** - да се сложи ред в тяхната само КОНСУМАТОРСКА дейност на гърба на БЪЛГАРИТЕ? НЯМА ТЕ! Сега си кюташ наровно с Бат Бойковата и сие Дянкова дружинка, защото ако изпаднеш от властта никой няма да гласува за теб, защото си предател.
308
0
 
4
 
! Отговори
Сам преди 13 години
Не да ги връщат в България или Румъния, а направо да ги карат в джунграта, при лъвове и хиени.Дано там сред дивата природа да се " интегрират". А и да правят и раждат дечица за храна на зверовете. Омръзна ми да слушам ежедневно за тяхното"бедствено" положение!За това колко са беднички/ а защо не се изучат, да се цивилизоват, да спазват законите/.И крайно време е да не ги наричаме наши сънародници, а ***.Българин е тоз, който спазва ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
307
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като за 700-600 години откак са в Европа *** не са се интегрирали, нима някой е още толкова наивен да смята, че ще стори това за 20? И кой ще плати тази интеграция? След като *** дошъл от Екваториална Африка услява да се вгради в западното общество за няколко години, а *** не могат вече столетия, значи всякакви отпити за тяхната интеграция е безсмислена и даването на какви да е пари за такава е безсмислено. Те не желаят! За столетията си прекарани в Европа те не са създали нищо, нито един културен паметник, няма нито един *** архитект построил красива сграда, нито един *** художник, нито един *** учен. И докато евреи, араби, турци, всички които са били в Европа са последните 2000 години са оставили някаква култура, наука, литература, *** за всички столетия в Европа само са крали и рушили. Време е тоя цирк с "интеграцията" да приключи! След като явно *** не се спогаждат с нито един народ с който са живели, е време да се качат на няколко кораба и да се засилят за Индия, Бангладеш или от където са се пръкнали, нека там си крадат и убиват на воля. В противен случай да се заселят в лагери, а там вътре да правят каквото желаят, но да са далеч от цивилизованото общество щом не могат да приемат неговите ценности и морал.
306
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Двама ловци oбикалят полята, по едно време единия вижда *** да крачи из полето. Вдига пушката, ба-а-ам, *** пада. Другия учудено го пита: - Брат, що го застреля тоя? - Лова на *** вече е официално разрешен, вчера се видех с горския, той ми каза! - казал стрелецът. Решили да си тръгват и както си пътуват с колата, гледат край пътя един контейнер за ***, около него 15-20 ***... и като почнала една стрелба. Ба-ам, ба-ам, ба-ам... След малко горският изскочил отнякъде и крещи Абе-е ей ***, какво правите, бе? Ловците чудено: - Нали е разрешен вече отстрела горски? - Той, че е разрешен, разрешен е, ама не и около хранилките!
305
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом не искат и пари, хубаво е франсетата да не се харчат излишно, а да ги товарят направо така без пари и да ги връщат :))
304
0
 
3
 
! Отговори
margo преди 13 години
sas 6utove trqbva6e da gi izgonqt,ne s 300 evra v djoba
303
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбраха ли че никъде не са желани
302
0
 
7
 
! Отговори
групенфюрер преди 13 години
Грозни,миризливи ***!
301
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Скапаняци! Да съберем по 300 евро и да се махат от БГ
300
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"не искат подкупа от 300 евро."???Тези дето ги интервюираха, като слизаха на летището във Варна съвсем друга песен пееха - че точно заради 300-те евро се връщат:)
299
0
 
5
 
! Отговори
Мародер преди 13 години
до318; ти като си толкова смел *** защо още чакаш дясната маратонка от Станишев и Доган от изборите ами не отидеш да си я потърсиш да ти станат чифт- ''интилигент'' та дзънка
298
1
 
5
 
! Отговори
КАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ .. преди 13 години
НЯМА НИКАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ И СТАЧКИ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,ЛЕКАРИТЕ И ЧИНОВНИЦИТЕ!КОЙТО СТАЧКУВА.....СИ ОТИВА!УВОЛНЯВАТ ГО ПЪРВО, НЕГО!*** ,МОГАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ ....ДО БЕЗКРАЙ!!!НИЩО НЕ РАБОТЯТ...САМО ПЕЧЕЛЯТ,КАТО ИМ СЕ ПЛАЩА ДА СТАЧКУВАТ!СТАР, КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕР-----ТАКА СА ГИ СЪБРАЛИ ,ПРЕД ФРЕНСКОТО ПОСОЛСТВО!ТАКА И ТРЕНЧЕВ ГИ СЪБИРАШЕ ЗА .....КОЗЛОДУЙ!!!!ТАКА ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ И МЕДИЦИТЕ/СЕСТРИ И ЧИСТАЧКИ/......ЗА ПАРИ!
297
0
 
3
 
! Отговори
................... преди 13 години
Братле,организация му е майката.
296
0
 
3
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 300 - Don Jovani, Eвропа е имала късмет, че Хитлер изпреварва с две седмици готовата да нахлуе в Европа Съветска армия - естествено като "освободителка". Е, тогава щеше да стане страшно! Прочети "Ледоразбивач" от Виктор Суворов.
295
0
 
8
 
! Отговори
гарван преди 13 години
Тези на снимката лидери ромски са едни от най-големите намазани мошеници. Работа през живота си не са видели, но много са им сладки европейските пари. Разполагаха с милиони. Никой от ромите в градовете, от които идват не ги уважава, защото са оядени търтеи - крали на гърба на обикновените ***. Тези, които водят са от тяхното обкръжениие и са облагодетелствани от тях. Защо не вземе прокуратурата да се самосезира и започне проверки на тези НПО-та за изчезналите европейски пари за интеграция.