Може да се живее и само от природата

4 г. семейство от Смолян захранва дома си от слънцето
16 ное 2010 19:44, Екип на Dnes.bg
169

 

От години семейство с пет деца живее в каравана в местността Белия камък край Смолян. Имат всички обичайни за съвременно домакинство уреди, а електричеството получават от слънчеви панели.

За да докажат, че е възможно да се живее и в апартамент без да се плаща за ток, направили три жилища в Смолян.

Електричеството в тях също е от слънчева енергия, която се акумулира в основата на сградата, за да е обезпечена системата и в  облачните дни.

Намерили и инвеститор, но дошла кризата и развиването на проекта спряло. Сега най-вероятно ще загубят едно от жилищата, което ипотекирали за да съберат парите да направят системата.

В продължение на години обаче успяват да живеят с напълно естествена енергия и напълно естествени продукти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
17
 
! Отговори
Леля Вили преди 13 години
До Lili...За завистта българска,почивни дни няма.В очите на красивото семейство се чете чистота и искреност,те са достоен модел за подражание.Те са богатство за човечеството и България, но трън в очите на глупците като Вас!Бог да е с тях, за да им помогне!Търпение и настоятелност, млади и амбициозни сладури.
155
16
 
1
 
! Отговори
Lili преди 13 години
Пълна ***...***!!!!!!!!!!!!!
154
7
 
2
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Тоя не знам дали си вярва, но да си представим 100 хиляди семейства ако им последват примера какво ще стане? Естествено всички няма да са млади, спокойни, упорити и т.н.
153
2
 
3
 
! Отговори
Bate Zarko преди 13 години
Продължение: При съществуващото КПД от 1 квадратен метър може да се извади около 30 вата или около 300 ватчаса на ден (в идеалния случай в Сахара). Да се захрани едно домакинство с ватърна и слънчева енергия са нужни около 50000 евро които ще се върнат при съществуващите цени след около 100-120 години. Да не говорим, че всички тези гяволии имат максимум 15-20 години експлоатационен срок.С други думи това си е един надут балон. Безплатно е сиренето в капана за мишки.
152
3
 
1
 
! Отговори
Bate Zarko преди 13 години
Това, което някак си остава встрани и незбелязано е, че всички тия работи съвсем не са плод на зелени технологии - като започнем със селеновите клетки и завършим с пералнята и караваната. Цивилизацията (респективно човека) не може да съществува без производство. А какво произвежда този "зелен"? От друга страна се лъже най откровенно със цифрите. На Земята на екватора падат 300 вата/м2.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Законен е този начин на живот, ако поляната е на баба им. Щото свободното къмпингуване не е разрешено. Ако гората е общинска или държавна и са се заселили там на чист въздух, че и се рекламира това като много готино, значи всички можем да си заградим по едно каре на някоя поляна и да сме еко-та.
150
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Абе не знам, кой е задръстен и кой е отдръстен, но препарати от битовата химия (сапуни, шампоани и т.н.), които да са безвредни, НЯМА. Самото им производство, производството на опаковките им и НЕразлагането им впоследствие, както и отпадните им води, са вредни, та вредни. Еко-то ти е само в главата. А компютърът, от който пишеш еко посланията си, каква бомба от химикали е, дали си се л(еко) замислил? Къде си изхвърляш батериите в този ред на мисли?...
149
0
 
8
 
! Отговори
Славин преди 13 години
Ако някой е наблюдавал и размишлявал веднага би разбрал! Кое дете е по-щастливо? Това, което е в кревата или това, което е в гората? Което играе с животинки или, което играе с видеокартинки?! И кой начин на живот е по-полезен и естествен за човека? В градината или в градът? И не е ли добре, ако някой съчетава и двете?!
148
1
 
5
 
! Отговори
до 158 преди 13 години
Ще питам Дянков, от догодина може да се изисква и данък слънчева светлина да .
147
0
 
1
 
! Отговори
до 158 преди 13 години
Що да не е законен? Ти кво сега да не искаш данък слънчева светлина да плащаме?
146
4
 
3
 
! Отговори
Увластен80 преди 13 години
А ЗАКОНЕН ли е този начин на природосъобразен живот ?
145
2
 
1
 
! Отговори
у преди 13 години
пляс, пляс
144
9
 
5
 
! Отговори
juls преди 13 години
Тва,че мислят за природата е много хубаво-но ми приличат на *** катун с тея каравани,черги и един куп деца.Аз не бих живяла така-не мога да се откажа от удобствата на съвременната техника...
143
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ви разбирам какво се прехласвате по този начин на живот. Значи постиженията на цивилизацията, развитието са били безсмислени...Ами всъщност всеки има възможност да живее на село, стига да иска ...те се обезлюдиха и без това. Ами отивайте там и всичко ще ви е о.к! Колкото до рекламата...това е психическо насилие...аз искам да гледам конкретен клип, а ми се налага да изгледам реклама. Малко уважение към читателите...няма да е излишно. А тази банка за мен вече е с черна точица.
142
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключитлено е нагло да се пуска тази реклама. Натрапена по този начин предизвиква отвращение....и ефекта от нея е обратен поне за мен....Гнусна наглост!
141
0
 
36
 
! Отговори
светла преди 13 години
Хората живеят природосъобразно защото имат принципи и си ги следват.Децата са наистина чудесни, познавам две от тях. Родителите не го правят с цел реклама и си мисля ,че на тях изобщо не им пука за мнението на другите.За да следваш принципите и мечтите си се иска много кураж.А те го имат и дават на децата си много повече от някои от нас.
140
1
 
13
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
33, системата е проста и гениална.Фотоволтаичен панел-контролер на панела-акумулаторна батерия с голям капацитет-инвертор за монофазен или трифазен ток-електрическа мрежа на потребителите.5 киловатов панел е пре достатъчен за едно семейно жилище, 30 киловата са достатъчни за малка фирма.Място на покривите за панели-колкото искаш!!!Проблема е голямата цена за нас, Българите и ниската трайност на акумулаторните батеррии, които си остават май най-скъпото нещо от системата.Но това е бъдещето!!!
139
0
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
110, в едно научнопопулярно филмче се казваше ,че последната капка нефт ще свърши в Сибир към 2061-ва година.Добре дошли в каменната ера!!!Тези технологии, колкото и да са замърсяващи природата докато се произведат, могат при масово използуване да отдалечат това изчерпване на нефта, газа и други поне 100 години...
138
0
 
2
 
! Отговори
пурулент преди 13 години
БРАВО
137
0
 
20
 
! Отговори
СУПЕР! преди 13 години
БРАВО! Искаме все такива позитивни и приятни новини!!:)Много симпатично семейство. Благородно им завидях:) Дано успеят да реализират по-мащабно идеите си. Нека пробват да се свържат с чуждестранни организации и учени, тук надали ще им се обърне внимание. Виж, ако хванат и се изколят, със сигурност ще са по всички медии...;) :( Още веднъж браво за идеите, интелекта и смелостта! Все така!:)