Градската прокуратура не е искала да слуша Танов

Все още не е ясно дали аудиозаписите са СРС-та или частен шпионаж
Обновена: 12 яну 2011 15:32 | 12 яну 2011 15:26,
57
Градската прокуратура не е искала да слуша Танов
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Софийската градска прокуратура не е искала използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Срещу него не е водено и досъдебно производство в СГП.

Това стана ясно от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов.

Това означава, че срещу Танов са използвани или СРС-та, искани от друга прокуратура в страната, или че той е бил обект на оперативна разработка на службите. В третия случай митническият шеф е бил незаконно подслушван от частно лице.

Още по темата

Това обаче все още са само хипотези.

Седмица след като гръмна скандалът със телефонните разговори между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, все още няма яснота дали записите са законно изготвено СРС, или са обект на частно подслушване.

На този въпрос трябва да отговори техническа експертиза, която ще бъде изготвена до края на следващата седмица.

Градският прокурор каза, че ще бъдат проверени всички служби, които биха могли да поръчат подслушването, както и кой съд го е разрешил. Това ще стане, при положение че експертизата установи, че се касае за СРС.

Ако обаче става дума за частно подслушване, тогава може да се говори за нарушаване на конституционните права на Танов или за клевета.

Николай Кокинов не изключи и възможността съдържанието на самите разговори да бъде разследвано, ако се установят някакви престъпления.

Два пъти повече искания за СРС-та през 2010 г.

Усещането в обществото, че в държавата все повече „се слуша“, днес бе потвърдено от цифри.

Близо два пъти се е увеличил броят на исканията за използване на СРС-та от страна на градската прокуратура през миналата година в сравнение с 2009-а.

2214 пъти СГП е поискала от съда прилагане на специални разузнавателни средства. Само 507 от тях обаче са се превърнали във веществени доказателства.

Тоест около 22% от СРС-тата са били полезни за обвинителите и са приложени като доказателства в съда.

Николай Кокинов уточни, че исканията за използване на СРС включват различни способи, но призна, че телефонните подслушвания са преобладаващи.

„От една страна, е притеснително, че се разчита основно на този тип доказателства, тъй като има видим ръст. От друга страна, нормално е, когато се увеличи общата бройка на разследваните случаи, да има подобен ръст“, коментира градският прокурор.

Същевременно остава незначителен броят на случаите, в които съдът не е разрешил да се прилагат СРС-та. Според Кокинов става дума за 1-2% откази.

Попитан означава ли това, че съдебният контрол е занижен, той заяви, че „може би ние сме много прецизни в мотивировката си“.

По думите му завишеното използване на СРС-та се дължи на активността на МВР през 2010 г.

Друга причина, която Кокинов изтъкна, е, че над половината от делата, по които работят градските обвинители, са свързани с организирани престъпни групи, където е нормално да се използват СРС-та – например за установяване на връзките между членовете им.

Ниския процент на превърналите се в доказателства СРС-та той обясни с това, че престъпността е много гъвкава и динамична и престъпниците вече знаят как да се пазят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
17
 
! Отговори
Помисли! преди 13 години
Един голям българин написа в тефтерчето си : НАРОДЕ !!!!!!! Нека се замислим защо , и да вземем правилните решения. Вече закъсняваме . Много. И фатално.
54
0
 
17
 
! Отговори
Чопър преди 13 години
Леле-мале,само СГП е поискала 2214 СРС? Какъв ли общ сбор ще се получи след тези,които са поискани от РП,ОП от страната ДАНС,оперативните служби"Главни дирекции на МВР,вътрешните,човешки ресурси и всички други институции ,имащи по Закон право да ползват СРС? В " Референдум-БНТ" вторник се каза над 12 000 СРС,над половин милион -българи.Няма друга такава държава като нашата в ЕС.
53
0
 
19
 
! Отговори
АААА преди 13 години
Е ЗА КАКВО ДА ГО СЛУША ТОЗИ КУХА ЛЕЙКА / ПАРИ ДА СЕ ХАРЧАТ/
52
0
 
20
 
! Отговори
Cryptotel преди 13 години
Тази статия показва не само колко масово и безконтролно е станало подслушването в страната ни, но и че всеки би могъл да бъде подслушван от частни лица с користни цели. Ние от Cryptotel ви предлагаме алтернатива - защитени разговори, невъзможни за подслушване и проследяване.За повече информация cryptotel.net .
51
0
 
22
 
! Отговори
а сега де преди 13 години
ми като няма заповед от прокуратурата за подслушване на високопоставен човек от правителството,то какво тогава прави МВР?Те своите не могат да опазят а какво става за редовите граждани,ако имат чест трябва да има много оставки,ама милиционер и чест са противоположни понятия.
50
0
 
21
 
! Отговори
MG преди 13 години
Г-н Кокинов, не трябва да ви учудва главоломното увеличение на броя на СРС-тата: по времето на НДСВ премиер беше т.нар.цар,чиято основна грижа беше да си върне имотите. Е ,КС, Олимпи Кътев, Поземлената комисия-Самоков и 100%-ият демократ Софиянски му ги върнаха.Вицета на Кобурга бяха цивилни,нямащи нищо общо с МВР, ДАНС и МО. По времето на Тройната коалиция премиер беше Станишев,който не е служил войник и по тази причина няма афинитет към хората с пагони . А сега премиер бивш гл.секретар на МВР, вицепремиер силовак, отново къдър на МВР, шеф на най-важния съд,владеещ цяла Западна България, е генерал-лейтенант съдия В.Пенгезов! Какво да коментираме повече! И при президента е бъкано с лампазлии ген.Н.Колев, ген.А.Марин, адмирал Орманков! Имам чувството,че БГ се управлява от полицаи и генерали!
49
3
 
24
 
! Отговори
Стегни се ! преди 13 години
Намерил си за кой да гласуваш :) ГЕРБ, че са гола вода е ясно, че са крадливи - също, но ти пък се метна на най-долнопробните *** в БГ политиката - БСП :) Стегни се !
48
2
 
22
 
! Отговори
XAXA преди 13 години
ГЛАСУВАЙ ЗА БСП - ТЕ ЩЕ ТЕ ОПРАВЯТ ПО-КАЧЕСТВЕНО:)
47
0
 
24
 
! Отговори
кл преди 13 години
тая снимка от тошово време ли я извадихте,сега няма ли по съвременна хапаратура
46
0
 
36
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Автоматично съобщение:"Разговорът в момента не може да бъде проведен поради липса на свободно място в устройството за записване. Моля, опитайте по-късно, обаждането Ви е важно за нас!"
45
1
 
27
 
! Отговори
Правете си изводи преди 13 години
Два рождени дни в ГЕРБ възпрепятстваха обещаното "препитване" на депутатките Искра Фидосова и Менда Стоянова по време на вчерашното заседание на ПГ на управляващитеТова заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.....
44
0
 
22
 
! Отговори
тома до боб#29 преди 13 години
боб,правиш опити да разсъждаваш,гледам трудно ти е,не се мъчи.каи какво казал-тои и боико вчера каза,че знаел,за слухтенето,пък днес каза,че не.за докторите-не се застъпвам,те са мафията в бяло,ГОВОРЕХ,ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ЗАПИСИ.И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТо-не съм комунист,яд ме е че ни направиха маимуни,разни селски хитреци,та ни прокудиха децата по чужбините,и ас като баща казвам думи,които баща ,не бива да изрича-не се връщаите мили,в това кално блато,за нас е вече късно.рапорт даден
43
2
 
27
 
! Отговори
вицо преди 13 години
Операторът при набиране на номера на Министерския съвет: "За Бойко Борисов натиснете 1, за Цветан Цветанов не натискайте нищо..."
42
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червеноармейците пак в атака,но не знаят наесен какво ги чака.На пусия се заложил Президентас АБВ се цели в парламента.Янето с Трактора медиите оре,компромати сее с надеждатаБългария да стене по-зле.Само на Бат Бойко не му пука,реже ленти и чисти България от ***.
41
8
 
29
 
! Отговори
ГЕРБ=МУТРИ преди 13 години
Гласувам за БСП.ГЕРБ са ОТВРАТ.
40
0
 
36
 
! Отговори
Цецо Пелегатора преди 13 години
Отивам да си взема дневната миза от митницата.А вие тука си говорете, ама тихо...
39
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали и ББ каза, че знае за подслушването?Да питат Тиквата!!!
38
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гербераст никога НЕ СИ ПРИЗНАВА. Другите са виновни.На бас, че Станишев е виновен?
37
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за мен е по важно яне да каже как се е сдобил с тези разговори
36
3
 
36
 
! Отговори
KAPO преди 13 години
Цецо Лъжецо да си признае!