Енергиен вампиризъм из Родопите

Една разходка с елементи на опиянение
Обновена: 11 яну 2011 14:50 | 10 яну 2011 07:00,
73

Изглед от Момчиловата крепост

Родопите не е планина като планините, винаги съм го усещала с душата си. Има нещо магично притегателно и енергийно зареждащо в тази планина, на много места в нея.

Кръстосвала съм я неведнъж, имам си местата, които ако не посетя и на които ако не поседя поне веднъж годишно, не мога да съм същата. И постоянно откривам нови.

Неизчерпаем извор на енергия през всичките сезони, Родопите е гостоприемна и добра. „Ако си глупак, навсякъде можеш да умреш“, беше отговорът на Дидо на предположението ми, че мъчно не ще оцелееш, в случай че се загубиш из тази планина. И може би е прав.

Но ние не сме глупаци. Впускайки се в поредната един-ден-разходка, открихме едно колкото невероятно красиво, толкова и леснодостъпно място. Момчиловата крепост е в самото сърце на Родопите, на десетина километра от Смолян по пътя за Мадан. След село Подвис вляво към село Ряка, а малко по-нататък свиваме отново наляво за село Градът.

Има упътващи табели навсякъде по пътя, трудно може да се объркате.

По чакълиран път от селото на километър и половина се стига до големия паркинг и туристически инфоцентър в подножието на хълма на крепостта, ние предпочетохме да тръгнем пеша. Случихме слънчево време – никакъв сняг, а наглед наоколо прилича по-скоро на ранна пролет, отколкото на средна зима.

Изкачването от паркинга отнема не повече от 20 минути, а още от удобната завоеста пътека на места между слънчевите лъчи се разголват лека-полека спиращи дъха панорамни гледки. Затварям очи, не искам да ги знам гледките, усещам какво ме чака горе, искам да го поема с очите си наведнъж, искам да ме блъсне силно.

Още по темата

Смуча аз, смуча от енергията на Родопите...

След още няколко удобни стъпала – беседка – и после самата крепост. Тя не впечатлява с нищо, имайки предвид грабващата вниманието панорама на Родопите.

Легенда свързва крепостта с фигурата на Момчил войвода, а археолозите откриват много артефакти, които я потвърждават.

Разкрита е част от крепостната стена, която се е извисявала на 130 метра между земята и небето и е строена от камък и хоросан с дебели 1,30 м стени. Намерени са доста предмети не само от Средновековието, а и от по-ранни епохи. Специалистите смятат, че на върха е имало древно тракийско светилище от 5 век преди Христа.

За Момчил знам повече от фолклора, отколкото от историята, сега си наваксвам пропуските. В народните песни образът му е на супергерой, закрилник на Родопите, който язди крилат кон и има вълшебна сабя.

Мненията на историците обаче са различни и често противоположни – според някои той велик български герой, дал първата жертва в борбата на балканските владетели срещу османското нашествие, според други Момчил е обикновен грабител и разбойник, който намира изгода в политически присламчвания, но преследва собствените си интереси.

Официалната история за него:

Роден в Родопите и без знатен произход, Момчил е оглавил разбойническа чета и е разграбвал граничните райони между България и Византия. Преследван и от двете държави, е намерил спасение на служба при сръбския крал Стефан Душан.

През 1343 г. помогнал на Йоан VI Кантакузин да превзема Цариград и да се провъзгласи за император, за което той го провъзгласил за свой васал в областта Меропа.

По-късно противниците на Кантакузин го удостоили с титлата деспот, за да се обърне срещу своя покровител.

Момчил обаче водел напълно самостоятелна политика и създал собствена държава с център град Ксанти, която била една от многобройните наследнички на разпокъсаната българска империя след смъртта на Иван Александър.

През 1344 г. нападнал турския флот, след което водил битки и срещу двете страни във византийския конфликт. През 1345 г. предводителят на селджукските турци емир Умур бег, заедно с Йоан VI Кантакузин разгромил далеч по-малобройната армия на Момчил в битката при Перитор, където безстрашният предводител намерил смъртта си.

От цялата история на мен ми става ясно едно: и древните траки, и Момчил разбойникът, са имали същия вкус като мен относно избор на място за медитация.

От 1215-метровата височина във всички посоки ширват заоблените вълни на Родопите. Премрежвам поглед, протягам ръце и вече мога да ги погаля – меки и нежни са като кадифе.

Първо се въртях в кръг като пумпал, снимайки трескаво, при това с ясната мисъл, че обективът ми не може да поеме толкова красота. После само се въртях в кръг. После се отпуснах на скалата, премаляла, запъхтяна и опиянена от всичкото наоколо.

Между хълмовете са накацали спретнати махали и селца, в далечината се вижда Смолян, насреща – величественият Перелик и кулата на Снежанка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха ха да, много посредствен пътепис, който дори ученик от 6 клас може да напише по-добре. "приличана на ранна пролет, отколкото на СРЕДНА зима" ха-ха :) или "СМУЧА АЗ СМУЧА от енергията на Родопите" отново Ха-ха. А другото са купешки клишета и преразказване на очевидни неща. Лично мнение и собствен почерк или някаква оригиналност аз не видях в това жалко "творение"...
72
1
 
1
 
! Отговори
дуче Михо преди 12 години
Ех,Видке!Не разбра ли,че писането е много голяма лъжица за теб!Много смотан пътепис с ( елементи на разсъждение)последното не ти се отдава много щом написаното е хаотично и несвързано като на слаба ученичка от 4-ти 5-ти клас.Оправи поне заглавието,че ставаш за смях!
71
0
 
3
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Не се очудвам, че гордата българка от коментар 73 не разбира много от горенаписаното, при условие че използва думи като "понесвързах мислено".Това е пътепис с елементи на разсъждение (не статия). Трябва да се уважава правото на автора да описва нещата така както той ги вижда. Тази планета има нужда от повече свободно изразяване и по-малко съдници.
70
0
 
2
 
! Отговори
ринго преди 13 години
красива е Родопа само внимавай кат се маташ връз бърчинкана да не тъ налази мецана .Иначе си права омайна е .
69
4
 
1
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
nawte planini zeleni,balgarin da se nari4am parva radost.....zna4i Rodopa si e raiski kat na balkana kato s niwo neotstapvat i Pirin. Rila.Stara.Vitowa i .n.t. bg zemi balgari gordeite se! a kolkoto do avtorkata se saglasqvam s komentarat na nomer 53 ot komentatorite. i az malko ponesvarzah misleno wo e iskalo da izpiwe tova momi4e.
68
0
 
2
 
! Отговори
улук преди 13 години
Тоя Момчил е Сеп Балтер а Душан е Бароузо!!Това е новата версия на историята -по големи вампири от тех няма!!
67
1
 
6
 
! Отговори
РОДОПЧИЯ преди 13 години
даскале , не съм писател или граматик, обичам РОДОПА ПЛАНИНА и ми харесва написаното - няма прехвалване а чисто освобождаване на душата / ежедневно съм в тази ВЕЛИКА ПЛАНИНА - Р О Д О П И !!!
66
8
 
5
 
! Отговори
Учител преди 13 години
Ако това е пътепис - двойка! Ако е опит за есе - може, за старание, да пишем на автора една тройка. Жалко за хубавата планина! Ако Витка иска да се изявява като писател нищо не й пречи да си направи блог. Но кой й плаща за такъв текст в този сайт? Сигурно е пет пъти по-зле от амбициозното момиче!
65
5
 
0
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Прав си....за съжаление!Но,нека пише момичето,нека се учи!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До ranarsa:Авторката нека си пише, но да си оправи стилистиката, че срамота. В изречението "Ако си ***, навсякъде можеш да умреш, беше отговорът на Дидо на предположението ми, че мъчно не ще оцелееш, в случай че се загубиш из тази планина." няма ясна мисъл. Или пък "Легенда свързва крепостта с фигурата на Момчил войвода, а археолозите откриват много артефакти, които я потвърждават." Какво потвърждават артефактите - фигурата на Момчил войвода или крепостта? А?
63
0
 
5
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Много интересна статия!Защо толкова злоба и вампиризъм във форума?Може би авторът със заглавието прави някъкво послание!?Негативните коментари са от хора,които са очаквали едва ли не репортаж от замъка на Дракула и са останали разочаровани.А Родопите са най-красивото кътче на България.Някой намесва Хайтов!Има една реплика на героя му-капитан Петко войвода:Какви борове растат в Родопите,а какви хора-по-големи от боровете!Поздравявам автора!И да пише!
62
1
 
4
 
! Отговори
argonaft преди 13 години
Pozdravlenia!mnogo hubavo ese-patepis!Sastite tia mesta opisani ot avtorkata,me vdahnovavat i men.Osven vsi4ki opisani 4uvstva az izpitah neobesnim EKSTAZ ot energiite,koito vitaiat tam...izpitvah jelanie da pregarna tsalata planina i da ostana taka zavinagi!Izpitah ogromna lubov kam vsako kama4e,vsako listo v gorata i vsaka kapka voda vav rekata!I kogato po tozi tesen krivoli4est pat na vseki 2-3min.se razminavahme s kamioni natovareni s prasno otse4eni darveta,du6ata mi pla4e6e...
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Родопите не е планина като планините, винаги съм го усещала с душата си..."Ле-ле, какви Родопи, какво е това Родопите. А, бе хора, а бе българи, запомнете, че планината се нарича РОДОПА. Ако можеше да чуе и види това големият Николай Хайтов /вечна му памет/, би се възмутил, че не си знаем имената на планините. Добре, че не може да прочете тези "напудрени" думи, чужди на дивата хубост на планината. И защо няма снимки от Момчилова крепост, та нали там е било излетчето?
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И накрая се върна в калта на София, нали... щото ние сме много готини за 2 дена, но това не ни е в природата за разлика от истинските хора...
59
18
 
3
 
! Отговори
Помакистанец преди 13 години
Зареждайте се и смучете безспир от земята и от духа на Помаците.Ний не сме егоисти и не сме потисници като другите велики народи. Радвайте се и , и халал да Ви е . ;-))
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
авторкатана статията май е от наште :))) на LSD или на хапове,но със сигурност има неква схема ахах
57
0
 
7
 
! Отговори
Деспот Слав преди 13 години
Те сега на Йордановден като загубиха и кръста в локвата в Смолян, съвсем ще вампирясат и медитират... А заглавието е за нашето любопитство, а може и съществото, опитващо се да пише, да не прави кой знае каква разлика между медитация и вампиризъм.Е, писало уж, че смучи енергия от планината.То в тея разюздани времена и нрави какво ли не смучат вече, та една планина ще и се опре.
56
4
 
31
 
! Отговори
ЗАЩО преди 13 години
Не разбирам,какво е това идиотско заглавие?А е вярно,че Родопите са много красиви през всичките сезони.
55
7
 
7
 
! Отговори
Крематорий преди 13 години
Как ли се медитира на място където системно са били убивани хора?
54
1
 
14
 
! Отговори
списваща преди 13 години
Археологически артефакт свързан с фигурата на Момчил и намерен...Може ли авторката да се обоснове -къде и как е намерен артефакта, както и къде се съхранява? Иначе хубава статия, като изключим артефакта и заглавието. Момата да поработи над журналистическия плам. Просто пожелание.

Спонсорирани публикации