Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 13 години
ДО 241/ ВНИМАНИЕ - ПЛАТЕН МИЛИЦИОНЕР ДРАСКАЧ ИЗПОЛЗВА И ПИШЕ ПОД ЧУЖДИ ИМЕНА.ЛЕСНО РАЗГРАНИЧИМИ СА ПЛАТЕНИТЕ ГЕРБ-ЕРЧЕТА, РАБОТЕЩИ НА ЩАТ В МИЛИЦИОНЕРСКО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИ ЦЕНТРАЛА.
240
0
 
2
 
! Отговори
BatRamboZPM преди 13 години
16% - дръжки. Явно Дянков е завършил особен вид икономическо образование и това което шушне в ушето на Бойко не е баш тъй. Я да отиде да попита един редови счетоводител, дали са 16%. Просто прекаляват с тези глупости. Явно според него 1 + 1 е някъде около 1.
239
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само ГЕРБ!!хип хип ураа !мачкай Бойко с теб сме!
238
4
 
2
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 13 години
Браво!отдавна трябваше да се вдигнат осигуровките за пенсиясегашните 16% нищо не е, преди 20 години бяха 28%сега трябва поне 23% да станат
237
0
 
2
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Това е ! България не е бедна - България е прекалено богата, но нагли крадци като тези "митничари" прибиращи митата в собствения си джоб и работещи само за себе си и останалата *** от т.н "бизнесмени" , "банкери" или около 10% от населението ни докараха останалите 90% до абсолютна бедност.А сега работодателите да излязат на светло. АС не да се крият зад "че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество".
236
0
 
3
 
! Отговори
до 237 преди 13 години
с тези реформи и по-малко ще се осигуряват. особено като вдигнат и възрастта за пенсия.
235
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ок, ще увеличат ставката за осигуровките. Работодателят ще протрие потно чело и ще каже - ето, още един повод да намаля заплатите на тия хрантутници. Вижте сега какво. Нека си говорим честно куме в очи. Ще запълвате дупки в бюджета?!? Вие тоя бюджет си го разтягате като гума, така ли да го разбирам? Какво влиза в бюджета? Кафетата и кюфтетата в стола ли? Или джиповете?
234
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Stiga ste revali , edva 1/4 ot vas se osiguruavat na iztinskit esi zaplati............kakvo iskate niakoi drug da vi plashta, ami niama d astane .............andreshkovci
233
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 13 години
Ако продължава Бойко да поставя на възлови постове експерти-роднини на негови прители, като хубавката Калинка Илиева, дето опропастила МИЛИАРДЧЕ И КУСУР и давала фалшиви болнични - ТО И ГОСПОД НЕМОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ ДОРИ ДА ИЗЛЕЕ ПОТОП ОТ ПАРИ ВЪРХУ СТРАНАТА НИ. Капацитетите като Калинка ще му разкажат играта, а и на нас... Проблема на Бойко е че край него от няколко месеца се рядят скандали след скандали. НАКРАЯ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ МУ БИЯТ ШУТА КАКТО ГО СТОРИХА С УЧИТЕЛЯ МУ - МАДРИДСКИЯ КРАДЕЦ
232
3
 
3
 
! Отговори
БРАВО БОЙКО преди 13 години
Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия, коментира премиерът Бойко Борисов.
231
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРЕЗ ЗИМАТА ЩЕ ЗЕЙНАТ ОЩЕ ДУПКИ. КАКВО ЩЕ ВДИГАШ ДА ГИ ПУШИШ?
230
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 13 години
Za6to Boiko ne napravi depotatskite zaplani na stoinosta na minimalnata v BG da si zapulva dupkite v biudjeta.....????
229
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябват масови проверки за трудовите договори и от колко до колко часа работят работниците роби които не знам защо синдикатите не защитават а са тръгнали да стачкуват по нареждане на БСП.Почти всеки ден разговарям с хора които са експлоатирани нечовешки ,но не смеят да се оплачат на синдикатите ,защото не им вярват.
228
1
 
12
 
! Отговори
НЕ СТАВА ТАКА преди 13 години
Правителството да публикува къде и в кой министерства отиват парите ни от ДАНЪЦИ.Подробен обаче,и след това къде изтичат.Защото виждам че в момента няма дупка в Бюджета , НЯМА ДЪНО.
227
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
подиграват се с бедния и ограбен българин
226
2
 
6
 
! Отговори
м..да преди 13 години
След като едвам закърпва дупките в бюджета за 2011 год. как ще изпълни даденото обещание - "България ще стане средноевропейска държава до 3 г. Това съм го обещал. След това да дойдат другите и да я направят Швейцария". Това обеща премиерът Бойко Борисов пред еврокомисар Кристалина Георгиева и шефа на Световната банка Робърт Зелик 10.08.2010 год.
225
1
 
8
 
! Отговори
2345 преди 13 години
И това ако не е тоталитаризъм...
224
0
 
7
 
! Отговори
loden преди 13 години
qvno pak trqbva da se izliza po ulici ibarikadi tezi savsem 6te ni dovar6at...
223
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко, така ще удариш баламите дето плащат, и те ще останат по-малко.... Хвани за гушата тарикатите които осигуряват на минимална заплата или на половин работен ден... Ама нещо не ти стиска - защо ли?
222
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 13 години
... и ето - сметката излиза. Ама лекето мухобойко няма топки, за да отнеме привилегиите на паразитните касти - и затова предпочита да яха нас, работищети хора, пък ако ще да ни се пречупи гръбнакът !!!Трябва ВСИЧКИ - и работодатели и работещи да излезем на протест - да спрем да плащаме осигеровки и данъци - нека ***, ушеви и чиновници да му пълнят бюджетът на тоя крадец. Защото на нас ни омръзна да ги мъкнем на гръб.