Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката

Според него трябва да се санкционира укриването на осигуровки
Обновена: 9 окт 2010 15:43 | 9 окт 2010 14:21,
110
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им“, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му за тази мярка има консенсус както между от работодатели и синдикати, така и от
правителството.
Младенов се обяви и за борба на всички фронтове със сивата икономика.

„През всичкото това време за съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай", коментира социалният министър пред Дарик радио.

„Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Дали ще бъде с 1,5-2-3 процента смятат в момента в Министерство на финансите и в Националния осигурителен институт. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата. Абсолютно сигурен съм в това", категоричен бе Младенов.

Още по темата

Той подчерта, че е за увеличаване на осигурителния стаж с по четири месеца на година в рамките на 8-10 години. Спорът бил кога да започне - веднага или от 2013-та, или от 2014 година.

„До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента. Извървяхме много дълъг път със синдикати, работодатели и с обществото. Когато е имало изостряне в позициите, тогава чрез преговорите се е стигало до най-добрите и най-трайните споразумения, които са най-добри за държавата, за бизнеса и за обществото", категоричен бе Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Теодора1 преди 13 години
До двадесет години пенсионирането ще стане невъзможно защото:Тези които днес плащат социални осигуровки, плащат пенсиите на пенсионерите в момента, а не се осигуряват за собственото си пенсиониране.Броят на работещите и плащащи данъци хора ще бъде много по-малък от този който е в момента, дори и само заради демографския срив.Пенсионерите ще бъдат първата по-големина част от населението.Ползващите социални помощи ще бъдат втората по-големина част от населението.Възрастта и стажа необходим за пенсиониране ще бъдат увеличени, ако не от това то от следващите правителства.Средната продължителностна живота няма да се увеличава.Ще трябват все повече и повече пари за плащане на пенсии.Емиграцията сред трудоспособното и способното население ще се увеличава.Няма да има кой да плаща данъци.Няма да има пари.Няма да има пенсии.Защо да плащам данъци за нещо, което никога няма да мога да ползвам?Няма смисъл.А, да не забравя Тотю Младенов е лъжец или ***, или и двете! Както и цялата политическа класа и синдикалистите! Те ви лъжат вие го духате, това е положението! Вярвайте им, ако си нямате работа!Sunday, October 10, 20101:47 PM
104
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Тотьо, а каква е работата на НАП и МВР?
103
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката"...а искаш ли някой също да ти каже и резултатите от тотото 2???Нящай да му каже кои са фирмите в сивата иономика. Егати министъра - ТИ САМ ТРБВА ДА ГИ НАМЕРИШ И ИЗВАДИШ ОТ ТАМ бе "експерт" такъв.Това е все едно стоичков да каже: "НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА ВРАТАТА ДА ВКАРАМ ГОЛ".Ако неможеш - беж във Враца и продължи с далаверките по сметището, докато дойде следващия кмет, и ти извади кирливите ризи и на теб...
102
0
 
0
 
! Отговори
Стилиян преди 13 години
До Димитрова:Ако всички хора мислеха като Вас в България щеше да е рай.Неможе работещите в частния сектор да отчисляват от заплатите си ,а чиновниците да са извън играта.Човек сам трябва да избира дали да се осигурява и къде,а не осигуровките да са задължителни за едни ,за други не.Или Младенов иска да пълни бюджета навсяка цена.Баща ми е пенсионер и работи.Трябва да внася ЗО,а държавата мувнася в/у пенсията ЗО.Някои внасят две ЗО,а други не.
101
0
 
0
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Възрастта за пенсиониране в България ще се движи между 72 и 78 години,а дане говорим дали ще има пари за пенсии.Няма да има и осигуровки.Всички пенсионни фондове ще са изчерпани меко казано.Ясно!Ти вярваш в "свтлото"бъдеще.Чакай го скъпи за такива като теб ще дойде на бял кон.Знаеш ли колкоприличаш на баща ми.Той беше честен и с висока гражданска отговорност,ноза него "светлото бъдеще "така и не дойде.
100
0
 
0
 
! Отговори
v преди 13 години
и защо след 50 той да не е на 15:)
99
0
 
0
 
! Отговори
v преди 13 години
от борсата взима 1200лв:)ето ти една полза:)
98
0
 
0
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Познавам един с висока гражданска отговорност.Работодателя на синът ми го оси-гуряваше на 1980 лв.Само удръжките му възлизаха на 622 лв.Сега когато шефа муфалира трябваше да го съкрати и го прати на борсата.Познай колко взема от борсата и кога започнаха да му ги изплащат и след 50 г.като се пенсионира,акосе пенсионира с какви пари ще разполага.
97
1
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
а трябваше неучтиво ли според теб:)))и ти бъркаш гражданска отговорност с донос но нищо,това е наследство от комунягате за съжаление.МИСЛЕНЕТО/ЦЕННОСТИТЕ те трябва да се променят и създават.Абе шъ съ опраим:)
96
1
 
2
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Аз когато съм търсила подобни н.докум.на теб са ти били необходими памперси.Счетоводителя ти го каза и то много учтиво.Ако Младеновци мислеха за нашитезаплати,за нашите пенсии,за нашето здравеопазване нямаше да иска кримина-лизиране на укрити осигуровки.което се отнася само за данъците.Не плащайтеосигуровки !Спестявайте си парите.Ако доносничите няма да сте по добре.
95
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до 90Плащаш на *** социалните помощи детските бонусите за самотни майки(100% се пишат такива).Тази система до 20 години ще пропадне тази година 48% от първолаците са ***!!!!Ако ще се пенсионираш след 20 годни ,или повече за теб пенсия няма да има!!!
94
2
 
1
 
! Отговори
стоянчо преди 13 години
Абе г-н Министър, ти и твоигте колеги СЛЕПИ ли сте бе! То аз ги виждам, че ........ абе какво да говорим. Истината е че няматееее никакво желание да откриете фирмите в сянка. Абе като се замисля то и аз там май имам дял....
93
2
 
0
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
ami 6toto vsi4kite sa edin dol drenki g-n ministar!!Garvan garvana oko ne vadi!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Счетоводител преди 13 години
Създай фирма, вземи работници, осигури храната на семействата им. Сигурен съм, че в страната с най ниски данъци, няма да имаш никакъв проблем :-)))п.п. Шегувам се естествено. Ако успееш да си намериш добре платена работа, хващай се и не помисляй за бизнес /точно в този момент/. Може би, след 10-на години и при добро развитие на бизнес средата може да направиш опит.
91
2
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
абе стига с тия работодатели,работника получава 870лв това е.работодателя да се бори за неговото си.той си е направил сметката щом се занимава с бизнес,недей изкарва сега че работодателите горките господ да ги оплаче.аиде стига страната с едни най ниските данъци и наи големи префернции в света сме все пак нали!!
90
0
 
2
 
! Отговори
Счетоводител преди 13 години
Дадох пример как се смята. При 1000 лева, вноските ще са малко под 500. Т.е. работника изкарващ 1000 лева ще получава 500 и ТО ТЕОРЕТИЧНО. Има още сума разходи, които трябва да се платят от някъде. Режийни на фирмата, налози, лицензи и т.н. Практиката ми показва, че работника получава малко 30% от това, които е произвел /в най общ смисъл/ и при коректен работодател.
89
1
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
търси търси!недей се пени толкова,провери колко ще полчиш и ми кажи кое е по добре да те осигоряват на пълна или на минимум:)
88
0
 
3
 
! Отговори
допълнение преди 13 години
ако аз тея 60 бона ги сложа на лихва в някоя банка,то имам 4200 лв годишна лихва или 350 лв на месец - и това са пари докато си жив !!!сметнете държавата колко краде от нас!
87
0
 
3
 
! Отговори
А стига бе !!! преди 13 години
Значи, ако не плащам тези пари за социални на *** и заплати на полицаи и чиновници, всъщност трябва да получавам над 700 лева !!! Мамка му ! Още в понеделник ще говоря с шефа !!! Не ща осигуровки !!! Искам си парите !
86
0
 
0
 
! Отговори
v преди 13 години
на мен ми дава:чиста сума : 870.21 лева осигурителен доход: 1100.00 лева облагаем доход: 966.90 лева общо удръжки: 229.79 лева