Свободният пазар не е хубаво нещо за здравеопазването

Д-р Константинов се похвали, че Борисов подкрепя идеите му
Обновена: 9 окт 2010 11:59 | 9 окт 2010 11:53,
110
Свободният пазар не е хубаво нещо за здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Няма начин всички пари за здраве да ги концентрираме в Националната здравноосигурителна каса. Има имунизации, международни програми, спешна помощ, които са прерогатив на държавата и те не зависят от осигурителния статус на човека.

Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той заяви още, че твърдо остава монополът за следващата година на здравната каса.

Константинов поясни, че не вижда нищо лошо здравната вноска да бъде 8% и добави, че по европейските практики това не е изключително висока вноска.

„Моделът за България, при който имаме национална каса, е по-добър", заяви здравният министър пред Дарик радио.

„Псевдоконкуренцията в здравеопазването ни докара до това положение, в което се намираме в момента", поясни д-р Стефан Константинов.

„Свободният пазар в медицината и в здравеопазването не е хубаво нещо, каза още той.

Според него в болничната помощ подредбата на финансирането трябва да изглежда така, че определени средства да бъдат в определени болници, за да има по-качествено оборудване.

Доплащането за здравни услуги първо трябва да се въведе в извънболничната помощ, защото пациентът е най-добрият контрольор, каза Константинов.

Той прогнозира, че доплащането ще е неголямо като сума и ще е посилно дори за хората с ниски доходи.

„То ще се въведе от 1 януари 2011 г., ако няма голяма обществена съпротива“, каза министърът.

Според него хората биха приели по-лесно доплащането, отколкото намаление на пакета услуги, до който да имат достъп.

„Причината в здравеопазването да има нужда от повече средства си остава, така че не виждам нищо лошо в това да има 8% здравна вноска. Ако нещата вървят добре, ако се намали малко напрежението, ако се подредят нещата, това ще е могъщ стимул за развитието на доброволното осигуряване“, заяви здравният министър.

По думите му е прекалено за неплащане на здравни осигуровки да се влиза в затвора.

Още по темата

„Няма как да отпаднат направленията за момента. Ако оставим нещата свободно ще се види, че всички средства в касата ще свършат за половин година. Механизмът, който предлагам, е хората да могат да отиват директно при специалист, но да участват частично в цената. Това може да бъде за всички, заяви министърът на здравеопазването.

„Не мислете, че цяла България е като София и навсякъде се плащат 50 лева за преглед. В момента касата заплаща 14,50 лева за първичен преглед и 8 лева за вторичен. Средната цена за преглед върви между 15 и 20 лева за страната“, каза още Константинов.

„Оказва се, че държавната болница започва да съди собствената си държава, защото в момент на криза или грешки на финансирането, държавата не е осигурила определените финанси, това е нещо абсурдно и е сбъркана цялата тази ситуация, заяви още министърът, като подчерта, че има подкрепа за идеите си от Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
ТО май най добре ще си е всичко да се плаща и да е като на частно иначе оправия няма от десет години плащам здравни осигуровки един път ми се наложи да отидя на лекар и вместо безплатен преглед и изследвания за всичките тези пари който съм платил до момента ми казаха пак плащай..
107
1
 
2
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Тоя е по-зле от Станишев.Остава и той да плаши с АД и публично дружество.Ами най-добре бях във фирма която ме осигуряваше в здравноосигурително дружество,АД,публично дружество.Професор във водеща болница ме преглеждаше без да се редя на опашка.И не плащах за изписаните ми лекарства.Още 1995г.застрахователните дружества искаха здравна застраховка,но по-сладко от държавна здравноосигурителна каса за власт имащите няма.Всики са против нея докато дойдат на власт.После сменят само обслужващите фирми
106
1
 
1
 
! Отговори
Фаетон преди 13 години
Новият здр.министър иска да одържави напълно стотина болници,където нямало да се плаща нищо/да,бе!!!/,а останалите извън клаасацията държавни,общински им частни болници"да пусне на пазара"!?Някой да обясни на новоизпечения спец,че в ЕС всички видове собственост са равнопоставени,че не той "пуска"на пазара,а пазарът на здравни услуги и конкуренцията определят качеството.Неговата роля като министър е да подпомага този процес!Левичарството се прехвърля от БЛС в/у ГЕРБ!Все комсомолци!
105
0
 
4
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
Нали се досещаш, че като взаимства системата, трябва да взаимства и финансирането за нея. И тук не говорим за проценти, а за абсолютни стойности, за пари, които в България никой не може да си позволи да даде за здравеопазване. Като копираш една система, трябва да я копираш изцяло. Иначе се получава сегашното положение. А с трици маймуни не се ловят.
104
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От това което прочетох изгубих надежда. Този човек се опитва да действа с методите на Дянков. В цяла Европа в държавите има успешни модели на здравна система-да взаимства някоя! Стягайте се братя българи-чака ни пореден експеримент!
103
0
 
2
 
! Отговори
правино е да се преди 13 години
изполва потенциала на Джипитата пълноценно .Време е да се осъзнае факта ,че това е най- евтиния и най- сигурен път за промяна в правилна посока
102
0
 
4
 
! Отговори
разумно е преди 13 години
1.Да има нива на осигуряване - който има и иска повече глезотийки - да плаща по- висок %2.Доброволните фондове да Нямат право да правят профилактични прегледи ,за да се избегне безсмисленото дублиране на дейности.Това е в приоритета на Джипитата.А доброволния фонд нека надгражда!!
101
0
 
7
 
! Отговори
пациент преди 13 години
може да не ми вярвате ,но предпочитам за внасям ЗО и се моля ,семейството ми да няма нужда да ползва .
100
1
 
8
 
! Отговори
от 99 преди 13 години
На една и съща цена е оценено лечението на панкреатит, който не е опериран, и на жлъчнокаменна болест. Да не говорим, че до преди няколко години спуканият апендицит с тотален перитонит, който лежи поне 7-8 дни и получава лекарства за хиляди левове, и неусложнения, който се изписва на втория ден след операцията, бяха сложени в една "пътека" и оценени на смешна сума. Това, драги мои, е "експертната" работа на НЗОК и сътрудниците им. За която продължават да вземат заплати по 100% ВСЕКИ месец.
99
1
 
9
 
! Отговори
Bo преди 13 години
От изключително значение е НЗОК да се закрие и да има частни здравни фондове. Ползите от това са много. Първо парите ми за здраве няма да потъват в бюджета, второ ще им се трупат лихви ако не ги ползвам, трето - мога да си ги дръпна и пренасоча ако ми се наложи.
98
1
 
6
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Основателен въпрос ! Ние сме бананова република след 20г. т.н. преход - 5% супер богати далавераджии, 15% може да се каже средна класа, това са тези дето обикновено са слуги на предните 5% плюс висши държавни чиновници и 80% гаврошовци, дето едвам свързват двата края, точно както в латинска америка !!!
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как беше направено ценообразуването на клиничните пътеки преди години? За предната година е имало напр. 10000 апендектомии. За тези пътеки можем да отделим толкова пари, делим на 10000 и получаваме крайната сума. Стига се до там, че операцията за премахване на жлъчния мехур, което е дефинитивно лечение на жлъчно-каменната болест, е оценена по-ниско от лечението на възпалението с антибиотици и венозни системи. За едното ви трябва екип от поне 7 души, за другото - двама. Къде е логиката?
96
1
 
9
 
! Отговори
Сталиниста-министър преди 13 години
Хора, този е комунист, но от най-лошите. Чугунен комунистически мозък. Не мога да повярвам, че след падането на комунизма някой, който е министър в либерално (разбира се, че не е, но се декларира като либерално) правителство, може да говори подобни сталинистки дивотии. Конкуренцията не била добро нещо... Иска монопола, който ни докара до тук... Как въобще това е възможно! Ми ние ще измрем бе хора и парите ни отиват в бездънна яма. каква демокрация какви пет лева. Намятайте белия чаршаф.
95
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 90 ти...бе ти защо заблуждаваш първо себе си после и останалите...от където и да ги набавим...СИСТЕМАТА Е ТАКАВА ЧЕ НИЩО И НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕ ок?
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а те като нямат пари,защо си мислят,че пациентите са банка дск
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоа па кой е?Ааааа пълнеж от 5-6 месеца,разбрах,после друг :)))ЦИРКАДЖИИИ
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не може да опази Българина от здравеопазването.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да няма свободен пазар в здравеопазването,е отколешната мечта на най-върлите КОМУНИСТИ!Е,на път е да се сбъдне!ЧЕСТИТО,ДРУГАРИ!Лекар-600 лв заплата,сестра-450лв,санитарка-300лв.Нема лабаво!Право да формират печалба ще имат всички други,но не и медиците!
90
1
 
0
 
! Отговори
С. преди 13 години
"сложиш", имах предвид.
89
2
 
0
 
! Отговори
С. преди 13 години
Хей, Българин, по-добре "Американец" да си слижиш за nickname.