Бизнесът съгласен на 2% скок на осигурителната вноска, ама...

...имат 6 конкретни условия към правителството
Обновена: 11 окт 2010 13:42 | 11 окт 2010 13:40, Красимир Ангелов
61
Бизнесът съгласен на 2% скок на осигурителната вноска, ама...
Васил Велев. Снимка: БГНЕС

Работодателите са склонни на 2-процентово увеличение на осигурителната тежест при изпълнение на пакет от шест условия, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

“Пакетът от шестте условия е подкрепен от останалите работодателски организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество и обсъжданията за промените в Кодекса за социално осигуряване”, уточни Велев.

По думите му работодателските организации са склонни да обсъдят увеличаване на осигурителната тежест при няколко условия.

Едно от тях е държавата да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега – чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това работодателите искат от 2012 г. те да плащат първия ден от болничния, а следващите два – НОИ.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Освен това има условие съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 да стане 50:50.

Още по темата

Велев заяви още, че са необходими и реформи в здравеопазването, както и за три години да се преустановят вноските във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

“Което и да е от тези искания да отпадне, няма да приемем увеличаване с 2 процента на осигуровките”, категоричен бе Велев.

Той посочи, че с тези искания работодателите ще отидат във вторник на неформалната среща на тристранния съвет за обсъждане на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
........ преди 13 години
Ако работодателите не искат вдигане на осигурителната вноска, то нека вдигнат заплатите на служителите си. Ако станат и по коректни в плащанията си, то тази мярка ще отпадне от самосебе си. Трупането на онлаги на гърба на работника по принцип си е практика на нашите работодатели. Нека и поставим въпроса къде са наистина качествените работници, в България или навън ? Естествено че навън, при качествените работодатели.
60
0
 
1
 
! Отговори
стефан преди 13 години
нека и тези кръдливи работодатели да почнат даси плащат реалните данаци на реалните печалби.а не даги укриват чрез двоино щетоводство и да харчат нашите пари за лични облаги...даги проверят от къдеса паритеим....неблагодарнициииии
59
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Да, това е решението, но то никога няма да бъде взето, защото при индивидуалните сметки за здраве и пенсия няма да има откъде да се краде.
58
0
 
3
 
! Отговори
Здрав Разум преди 13 години
Точно таке е, Цецко - индивидите се третират от държавака като безмозъчна маса, която не знае какво да прави с парите си и затова държавата-майка трябва да им ги вземе тези пари във вид на данъци, че да не би индивидите да изпаднат в недоумение как да се разпореждат с голямото си имане ;)))
57
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Изобщо не съм съгласна с никакво повишаване на вноските, и без това са високи спрямо заплатите ни. Освен тва не знаме нито къде отиват нито за какво се изразходват. Когато ми направят лични сметки за здравно и пенсионно осигуряване тогава ако щат с 5% да я вдигнат. Сега съм категорично против.
56
0
 
2
 
! Отговори
Един от многото преди 13 години
Данъците се плащат за да може държавата да изпълнява основните си функции между които са гарантирането на образованието, сигурността, здравеопазването и т.н.... да не изреждаме познати на всеки неща. Ако някой срещу своите данъци е получил в адекватен вид поне един от изброените ангажименти на държавата нека го сподели и после да ни убеждава, колко е важно да се плащат данъци.
55
1
 
0
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Само не се обърквайте с позицията на работодателите като цяло. Тези пари (осигур.+ увеличение) те ги дават така или иначе! Разликата е че сега няма да ходят в работника, а в бюджета на нои. В данъка като категория, съществува иманентно противоречие - то се корени в предпоставеното съждение, че държавата ще оползотвори тези пари по-добре отколкото индивида! Затова и десните управления следва да намаляват данъците. А у нас какво става е съсвсем друга работа...
54
1
 
1
 
! Отговори
ахаха преди 13 години
Исканията на "бизнеса" са колкото да кажат нещо... Всичките им искания са с дата --някъде в бъдещето. Сега ще им ги обещаят щедро ...Смешници
53
1
 
5
 
! Отговори
Здрав Разум преди 13 години
Повишаването на осигурителните вноски с колкото и да е процента ще доведе единствено до намаляване на приходите от тези вноски, защото част от коректните работодателите ще бъдат принудени да намалят персонала си, а за некоректните рамера на осигуровките е без никакво значение защото никога не са плащали, а при тези условия съвсем ще се отдалечат от идеята да излязат от сивия сектор. Това е една обречена политика, която скоропостижно ще доведе България до проблемите на Румъния и Гърция.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само малко за бившия ми работодател. "ШЕФЕ ВДИГНИ НИ МАЛКО ЗАПЛАТИТЕ" "НЕ МОЖЕ МОМЧЕТА ПАРЕ НАМА РЕЦЕСИЯ, КРИЗА" след 1 седмица ново ВОЛВО. Аре нема нужда от такива работодатели.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига с тия лъжи пак работника ви виновен, вие сте си пълни тарикати и измамници, поне си трайте, не обвиняваите нас. Не ние караме джипове и строим кичозни вили от икономисаните осигуровки.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно малко работници си срещал, желаем, желаем но вие не ни слушате. Не ставай смешен, значи работника не иска и ти от любов към него рискуваш да ти отперат един як акт при проверка и си склонен да водиш двоино счетоводство. Това го разправяй на шапката ми.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не виждам никаква разлика между работодателите по морето по планината и на жълтите павета, те са едни и същи хора в болшинството от случаите.
48
2
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Наглостта на червените "работодатели" у нас (всички по-големи) няма граници, също както и ненаситността им.Можело да приемат увеличаването на вноската, ама да не я плащат те, а ние - "работополучателите"- чрез по-голям наш (и по-малък техен) дял от самата вноска, а от плащаните от нас данъци "държавата" да покрива (и то по-често) по-голям дял от вноските на "държавните" лапачи, както и "работодателите" да плащат още по-малко от болничните и да намалее "гарантираният" фонд за нашето здраве.***
47
2
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 13 години
Дай да направим едно уточнение - това по морето не са работодатели, а мутри и перачи на пари
46
4
 
6
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Какво плюете само по работодателите.Един работник не съм срещнал,който да желае да си плаща своята част от реалната заплата.Само в чуждото канче гледате.Регистрирайте си фирма и печелете.Регистрацията е 1-2лв..
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Здравейте г-жи и г-да всеки тук седи и си драска през работно време (вкл. и аз) и обяснява бизнеса това работника онова. Истината е, че бизнеса и работниците са зависими до голяма степен един от друг. Няма да влизам в спор, коя от двете страни е по коректна, само ще кажа, че лично за мен проблема е не в ниските доходи, а във високите цени в нашата мила страна. Замислете се ако вие сте работодател откъде ще намерите пари за високи заплати и осигуровки. Думичката "искам" всеки е знае помислете...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българин това с осигуровките на държавните служители не топли никого. На държавните служители когато държавата реши да им плаща осигуровките им намали заплатите точно столкова с колкото са осигуровките им, това е факт, сега като им вдигне заплатите със сумата на осигуровките нито стотинка няма повече да влезе в бюджета. Това не носи пари в повеча за осигуряване, пари в повече може да има ако осигуровките са реални в частните фирми
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я стига , че ме разсмя. Работодател и справедливост. Стига с тоя смех. Видяхме я това лято по морето справедливостта изразена в укрити в 20-30 пъти обороти .
42
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Хубаво - а завишените вноски на ушеви и чиновници държавата с чии пари ще ги плаща? - Пак с нашите !!!Ушеви, военни и чиновници да започнат да плащат осигуровки както всички, ***, които не плащат - вън от здравната система, няма управия иначе !!! Докога тия кърлежи ще ни пият кръвта?