Парафирахме окончателно "Южен поток"

До края на 2010 г. сме готови и с техническия проект за АЕЦ "Белене"
Обновена: 13 ное 2010 19:04 | 13 ное 2010 18:45,
502
Парафирахме окончателно "Южен поток"
След края на срещата Борисов подари на Путин кученце. Снимка: БГНЕС

Споразумението за създаване и устава на съвместното дружество за изграждането на българския участък от „Южен поток“ бяха подписани в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.

Подписи под документите сложиха изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Мая Христова и председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

БЕХ и „Газпром“ ще участват с по 50% от капитала си в дружеството „Южен поток България“ АД , което ще бъде регистрирано у нас. Споразумението предвижда възможност за заместването на Енергийния холдинг от правоприемник.

„С подписването на днешното споразумение за „Южен поток” правителствата в следващите 5-6 мандата ще получават над 2 милиарда в бюджетите си“, заяви българският премиер след края на срещата. По думите му страната ни работи и по проекта „Набуко”, така че действително България да бъде газов център.

Владимир Путин определи газопровода „Южен поток“ като проект с огромно общоевропейско значение и един от най-важните в отношенията между двете страни.

Още по темата

Руският премиер акцентира върху бъдещето на АЕЦ „Белене“ и съобщи, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата.

„Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски“ , каза Путин и подчерта, че руската страна е готова да работи в максимално благоприятен за България режим и с присъединяване на западни компании към него.

Стойността на централата обаче остава неясна. Путин заяви, че Русия е готова да назове крайна цена за АЕЦ „Белене“ още сега, но това е въпрос, който трябва да се съгласува с българска страна.

„България има крайно негативния опит, например с „Цанков камък“, когато се обява една цена, а с анекси се добавят нови суми, които понякога надвишават цената в договора 2-3 пъти“, коментира от своя страна Борисов.

Тойи отново посочи, че реалната стойност на централата не е такава, каквато е обявявана досега.

Българският премиер определи отношенията между двете страни като прагматични и подчерта, че никога не са обвързвали един проект с друг.

По отношение на цената на природния газ, Владимир Путин заяви, че тя се определя на пазарен принцип, възоснова на цената на петрола, а не се определя от „Газпром“.

„Южен поток" изобщо не е свързан с цените на природния газ", допълни Путин. Той се обяви за премахването на посредниците при доставките на газ за България.

По време на днешната визита бе подписано и споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между България и Русия. Документът бе подписан от българския социален министър Тотю Младенов и зам.-министъра на здравеопазването и социалното развитие на Русия Юрий Воронин.

Българският министър-председател изтъкна, че споразумението е от особена важност, тъй като засяга над 60 000 души.

След края на съвместната пресконференция между двамата премиери Борисов подари на Путин българско овчарско куче.

След това руският премиер се отправи към президентството за среща с Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
489
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Канончо до колкото разбирам искането ти е да правиш нов бардак със стари *** ама нов бардак със ктари *** не се прави мой човек иначе ти се отдава писането на нови правила браво
488
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
голяма к***а излезе Борисов. При това евтина
487
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
окончателно???Тази дума Боко не знае.
486
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 13 години
Някой да помни друг път Б.Б. да се изказвал толкова плахо, несигурно и неопределено относно бъдещи деиствия на контрагент - трета страна. Има нещо гнило в България. Сега го няма миналото биене в гърдите свалих с преговори цената на газа руснаците го намалиха по мое искане. А сега ситуацията е - ще оставим двете фирми да се договарят става въпрос за търговски преговори. А защо бе джанъм миналия път се намеси в тез преговори и после се би в гърдите, че ти си го направил и ако не беше ти ......
485
0
 
0
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Абе боко пак смяташ грешно , първо сложи колко ще се прибират след като се построй без да кажеш колко ще струва да го направиш. Я кажи и другата сумичка , та народа да види че това което ще построим с руснаците, възвращаемоста на вложените средства ще е около седем осем години ако не и повече. За какви приходи говориш . Рибата още в морето той тигана слага. Но без Южен поток не може трябва да се направи задължително.
484
1
 
1
 
! Отговори
До Симо 483 преди 13 години
Най-забавното е, че точно преди една година същите ти думи биха предизвикали обратно съотношение на плюсовете и минусите. Преди една година всички устати ГЕРБери само да чуеха "Русия" и веднага гракваха в един глас: "Робство! Азиатщина! Простотия! Никога!!!" Е, сега се обърнаха на 180 градуса. Много са зле! Много са ***! Много са зле! Дори и за истински подлеци не стават...защото: МНОГО СА ***! МНОГО СА ЗЛЕ!
483
0
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 13 години
Те на това му се казва нахалство.Ох "Каноне" - СПАМЧЕ ненагледно, заблуди ме, че си идеалист. Оказва се, че си чист графоман. В пряк и преносен смисъл, което общо взето е простимо.Излей си мъката и я остави да се изпарява, ако остане нещо - добре!
482
0
 
1
 
! Отговори
БСП-КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
НИКОН до КАНОН // Това е голяма по мащаб реформа , кощто това правителство не мове да извъряи , щото се излови и в МВР и в съдебната система . Това мове само ИВАН КОСТОВ с подбрано от него правителство .
481
2
 
2
 
! Отговори
канон преди 13 години
1. НЕЗАБАВНО редуциране броя на депутатите в Българския Парламент. Българските депутати да не надвишават повече от 40 (четиридесет) човека.2. НЕЗАБАВНО приемане на Закон за Лустрация. Освен държавните служители, лустрацията да обхване и роднините по права линия, съдиите, университетските преподаватели, журналистите в обществените и в частните медии, религиозните общности, както и представителите на неправителствени организации. 3. НЕЗАБАВНО редуциране броя на държавната администрация. Създаване на напълно нова, гъвкава администрация ненадвишаваща 37 000 (тридесет и седем хиляди) служители. Напълно нови кадри. Пълна прозрачност и контрол при конкурсните процедури.4. НЕЗАБАВНО създаване на Електронно Правителство с цел подобряване на ефективността на работа и качество на услугите, предоставяни от изпълнителната, съдебната и законодателната власт.5. НЕЗАБАВНА реформа в съдебната власт. Драстично намаляване на броя на прокурорите. Назначаване на съдии след граждански избори (по райони), с мандат не повече от 2 години. (това се предлага с цел да има граждански контрол над тяхната работа). 6. НЕЗАБАВНО закриване на Министерство на Отбраната (МО), Българската Армия (БА), Служба Военна Информация, Национална Разузнавателна Служба (НРС), Национална Служба за Охрана (НСО), Държавна Агенция Национална Сигурност (ДАНС). Създаване на модерна и боеспоспобна, високотехнологична армия по образец на Френския Легион на пряко подчинение на Министър-Председателя на Република България. Към тази нова армия да бъдат включени разузнавателни и контраразузнавателни подразделения, като общия брой на командния състав и военнослужещите да не надвишава 10 000 (десет хиляди) човека. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.7. НЕЗАБАВНО престуктуриране на Министерството на Вътрешните Работи (МВР). Драстични съкращения в администрацията на МВР. Наблягане на оперативните способности на Министерството. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.8. Всички държавни служители да са социално самоосигурени, а не да се осигуряват от държата.9. НЕЗАБАВНА цялостна реформа в здравната система. Болниците се връщат към държавата. Лекарите държавни служители.10. Отнемане правото на глас на граждани в избори, при отсъствието на минимум средно образование.11. Програми за семейно планиране с цел намаляване раждаемостта сред малцинствените групи.12. Отнемане на социални помощи на лица непритежаващи средно образование.13. Отнемане на социалните помощи на лица с повече от 3 (три ) деца.14. Приемане на ясни права и задължения на всеки български гражданин.15. Тотална и безпрецедентна борба с корупцията във всичките и антисоциални проявления.16. Премахване на несправедливия плосък данък облагодетелстващ единствено дружествата регистрирани по Търговския закон.17. Премахване на ДДС върху храни, лекарства, книги, учебници.18. Начисляване на ДДС върху хазарта
480
0
 
6
 
! Отговори
До генади преди 13 години
Измежду ******те, подвизаващи се тук, избрах генади, просто той е неуморим и винаги се изявява т*по. Ще го попитам, защо все обърква темите - поради органична тъ**та или по друга причина? генади, вече се боя да погледна в тоалетната, дали няма да видя как оттам ме гледат умните ти очи. Сега кажи, колко лева преведе ти лично за лечнието на горкото дете? Е**си циника!
479
1
 
4
 
! Отговори
clearly преди 13 години
От всичко прочетено за срещата ми стана ясно ,че и за АЕЦ"Белене"работата е опечена и всичко ще бъде договорено и разписано до края на годината.Тия стойки за цената ,кой на кого се опънал са за будалите защото над България виси заплаха за неустойки при евентуален отказ от над 1млрд.евро.Просто Боко още преди разговорите по телефона/от който няма стенограма/ се е договорил да не се прибързва ,а да се решават нещата едно по едно,за да не се дразнят и подскачат "сините смърфове".Инък вярвате ли че Путин който го държа 2 часа на летището"диванчапраз",ще си губи времето да вечеря на езерото Ариана с Боко,Цецко и Никито Младенов и ще вдига тостове за успех
478
0
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Кучето е каракачанска овчарка.
477
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
кой други ште ли да са ? Гърци , Сърби кои ?
476
0
 
8
 
! Отговори
... преди 13 години
Симо , ти май не разбираш ...размърдай си плесенясалия мозък малко ! в сегашно време на криза (настоящето мизерно състояние на България )и търсене на пазари и конкуренция няма изток няма запад . това е просто бизнес , ништо повече
475
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е сега бих го поздравила Бойко Борисов за Южен Поток, защото истината е, че без Русия сме за никъде. Който не го е разбрал още, много жалко за него. Америка където се появи сее бедност и зависимост /например Световната банка, Международният валутен фонд изпълняват главно техни постановки със заробващи договори/. Така, че поздравления Бойко, напоследък много ме нервираше.
474
0
 
6
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Успокой се, чети малко за световната икономика и това говори една добре балансирана политика между Европа и Русия е възможно най-добрата ни крачка, защото Русия въпреки лошите социални условия, следващите 10 години ще доминира пазара заедни с другите развиващи се икономически сили Китай, Бразилия и Индия.
473
0
 
6
 
! Отговори
бай шиле преди 13 години
абе много глупости се пишат тук.истината е, че българия е една дребна и незначителна държавиця сравнение с русия, и каквото и кажат - това ще прави. та няма половин милиард за някакви тръби и 5-6 милиарда за аец? *** мизерната държава, та тия пари само милер може да си ги извади от джоба и да му останат още три пъти по толкова... къде ще се дуем и ще се пънем на тях, трябва да сем благодарни че ще минават тръбите и ще взимаме 2 милиарда транзитни такси, щото се вижда как все няма пари за нищо
472
13
 
2
 
! Отговори
симо преди 13 години
Започва новият етап от робството ни от Русия, не че е спирало за дълго ,но се поднови в умопомрачителни размери.Хората се ориентират на запад , дори и Турция го прави, а ние на изток , та на изток. Абе , гледайте поне какво правят хората , като нямате мозъци!
471
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЛООО БОИКО,ДАЛИ СИ РАЗБРАЛ ЗА МАЛКАТА БИЛЯНА,? ВЗЕМИ ЗАДЕЛИ МАЛКО ОТ СИБАНК ПА ПОМОГНИ НА ДЕТЕНЦЕТО,МАФИОТИ ГАДНИ.
470
8
 
6
 
! Отговори
Беба преди 13 години
ЖАЛКО,ЧЕ ББ ЗАБРАВИ ЗА ГОЛЕМИТЕ ОБЕЩАНИЯ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ,ЧЕ ЩЕ СПРЕ ВСИЧКИ РУСКИ ПРОЕКТИ У НАС.НАПРАВИ ГОЛЯМ ПОКЛОН ПРЕД ПЪРВАНОВ И ПУТИН.ЗАЩО ЛИ.ЗАЩОТО Е ЕДИН ОТ ТЯХ.БРАВО.ПАК ИЗИГРАХА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ.