Путин пристига в София

Подписваме енергийни споразумения с Русия
Обновена: 13 ное 2010 13:34 | 13 ное 2010 08:15,
322
Путин пристига в София
Снимка: БГНЕС

Руският премиер Владимир Путин пристига на еднодневно посещение у нас по покана на  министър-председателя Бойко Борисов.

В състава на делегацията, водена от Путин, са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер.

От българска страна в срещите ще участват вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, външният министър Николай Младенов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, на околната среда Нона Караджова и директорът на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща "на четири очи", разговори между двете делегациите и съвместна пресконференция, на която ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

След разговорите с българската делегация Пути ще се срещне и с президента Георги Първанов.

Още по темата

По време на няколкочасовата визита се очаква да бъдат подписани споразумението за създаване на акционерно дружество за изграждането на българския участък от "Южен поток" и уставът на съвместната българо-руска компания за изграждането на газопровода.  

Двата документа позволяват да започне практическата реализация на проекта.

В петък премиерът Борисов подчерта, че не е предвидено да се обсъжда АЕЦ "Белене", но ако Владимир Путин повдигне темата, щели да я обсъдят.

Синята коалиция призова премиера да не подписва никакви ангажименти по енергийни проекти, без да има оценка на икономическата изгода за страната ни.

Сините отново настояха приоритетен за България да стане проектът за газопровода „Набуко“, който е по евтин и ще осигури на страната ни различен източник за доставка на гориво.

От Коалиция за България пък заявиха, че има опасност страната ни да загуби мажоритарния се дял в АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
експерт по енергийните въпроси, член на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и депутат от ДСБ Иван Иванов???А по какво не е експерт?
305
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашите преговарящи не са се съгласили цената на АЕЦ"Белене" да се вдигне с 2,3 млрд. евро, руснаците са отказали да намалят цените на газаРусия е отказала да преговаря с българската страна за занижаването на цените на газа и е отложила преговорите по този въпрос за следващ период. Причината е, че България не се е съгласила цената на строителството на АЕЦ Белене да бъде индексирана с 2,3 млрд. евро при първоначална цена от 4 млрд. евро, заложена в документите. Въпреки че Газпром експорт е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян за България, според което те трябва да се понижат от 5 до 7% до края на 2012 г. Това съобщиха отлично информирани източници за преговорите между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин за БЛИЦ.Руският премиер не е успял да постигне напълно целите на визитата си и очевидно капитулацията на България не е подписана, както твърдеше авторитетно руско издание ден преди посещението на Путин, смята експертът по енергийните въпроси, член на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и депутат от ДСБ Иван Иванов.
304
1
 
4
 
! Отговори
Прощално....... преди 13 години
Днес Боко ни предаде.........нямате идея как се радвам че се спасих от ***.
303
3
 
6
 
! Отговори
важен въпрос преди 13 години
А кога ще си заминава?
302
5
 
7
 
! Отговори
ТАТО преди 13 години
А бе без Русия сме за никъде .Вчера и Паси го каза косвено в ефирна телевизия.Европа са само позьори.По добре с Русия да си оправим отношенията и да си другаруваме отколкото да се прекланяме на мазната европейска лицемерщина.
301
3
 
5
 
! Отговори
БАЧО преди 13 години
Някой си проветряват зъбчетата, видяхме и западна Европа и САЩ , видяхме до къде стигна тъй наречената демокрация , хора покрай варелите с *** , на гърба ми е целия този цирк затова казвам БАЙ ТОШО ПРИ ТЕБ БЕШЕ ЛОШО АМА ИМАЛО И ПО ЛОШО, върни се бай Тошо да ти се извиня за прюенето по теб.........А що се отнася до Русия , ПАЗАРА И Е ОГРОМЕН , да се върнем там защото турските фирми се настаниха трайно и необратимо..................
300
4
 
8
 
! Отговори
rus преди 13 години
БЕЗ РУСИЯ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО Д...ХА КАКТО СТАВА ВЕ4Е 20 ГОДИНИ САМО ПОЛИТИЦИ АЙДУЦИ И НИЩО ДРУГО КРАДЕНЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ДА КАЖЕШ 4Е СВЕТЪТ СВЪРШВА СВЕТЪТ НЯМА ДА СВЪРШИ А КРАДЛИВИТЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СВЪРШАТ .......ХА ХА ХА
299
0
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Мдам, тя вездесъщата Европа е изключително навита да разширяваме Козлодуй. Да не говорим за подписаните съществуващи договори за износ на ток. Много е лесно да хлопнем капаците на очетата и да гледаме фактите и обстоятелствата само както ни изнася. И обикновено после рано или късно някой ни е виновен, че нещата не се сглобяват така, както ни изнася.
298
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Долен лъжец!
297
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Не, на ВЕЦ, ТЕЦ и съществуващата АЕЦ (където могат да бъдат добавени още 2 реактора и така да спестим 1.3 млрд за включване на АЕЦ Белене към електропреносната мрежа). И мисля (а и повечето неводещи се на заплата в РФ енергийни експерти), че все някак ще изкарам до към 2030 година. ;)
296
3
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
ЕС? Безвъзмездна помощ? Това е понятие като арменец - миньор.По една нелепа случайност всичките "безвъзмездни помощи" дошли от ЕС идват, като в договора изрично е записано коя апаратура точно от коя фирма да бъде закупена така, че "безвъзмездната" помощ да се върне там, откъдето е дошла. За теб остава удоволствието да ползваш апаратурата и да наливаш пари в същите тея фирми под формата на консумативи, поддръжка, консултации и ремонти. Мерсим за такава помощ.
295
1
 
5
 
! Отговори
ТАТО преди 13 години
Не им обръщай внимание на тези червени ***,трябва да ги щадиш,защото и те са на привършване и отмиране по естествен път!Дано по скоро си ги прибере Господ,че да тръгне в правилната пътечка тази каталясала държава!Не че е лошо и от Русията да има газ,но пък вече с Белене става много!Че като искат да си правят атомни централи,да си правят в Русия,защо трябва тук в България!Най малкото Русия ни е нужна за атомна електроцентрала,особено от техния тип и по тяхната остаряла технология!Има световна практика и свръх модерни технологии на атомни централи!Защо... още да се обвързваме с Руснаците!Защо трябва да продължава руския гнет и руското владичество в България!
294
2
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Ненужна АЕЦ?Ти на дърва ли ще минаваш?
293
3
 
6
 
! Отговори
БАЧО преди 13 години
БАЧО Е ГЕРОЙ И РАКЙКАТА СИ ПИВА ТОЙ....ПРИЯТНА ВЕЧЕР НА ВСИ4КИ ФОРУМЦИБЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ВИНАГИ ЩАСТЛИВИ..............****************ПРИЯТНА ВЕЧЕР*********************************************БЛАГОДАРЯ ЗА ОБИДИТЕ КОИТО ПОЛУЧИХ ТАЗИ ВЕ4ЕР**************ЗАПОВЯДАЙТЕ В БАНСКО АЗ СЪМ ОТ БАНСКО
292
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
безобразник
291
2
 
6
 
! Отговори
БАЧО преди 13 години
Тази "географска територия, мистър славянофоб, е една трета от площта на земята, капише? Две трети от световните ресурси са собственост на 150 милиона души, които са си извоювали това през вековете. Пък ти си реви, колкото имаш глас!
290
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ! В Русия не знаят изобщо кои са Кирил и Методий - и наричат писменността руский алфавит -Ь. И ни разправяха че сме Татари от ссср. Не си ли го учил ?!
289
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
296 Няма да коментирам другите "доводи", само бих искал да ти обърна внимание на точка 5. БВП САЩ $14.1 трилиона, БВП Русия $2.1 трилиона.Растеж на икономиката на САЩ -2.1% (словом минус 2 цяло и един процента), растеж на икономиката на Русия (дръж се, сега идва най-интересното) -7.9% (словом минус СЕДЕМ цяло и ДЕВЕТ процента) :DA сега сметни кога ще ги стигнат американците, шегаджийо. ;)
288
1
 
5
 
! Отговори
БАЧО преди 13 години
Прекрасен и смислен анализ, поздравления! Дълбоко си прав, че за нас е по-важно плюенето, а не реалните действия. Хубавото е, че в съвременния бизнес-свят резултатите идват веднага - затова сме окъпани в плюнки и бедни като мишки - просто получаваме толкова, колкото заслужаваме.
287
1
 
7
 
! Отговори
ТАТО преди 13 години
Бре голям страх от руснаците. Големи бъзльовци станахме. Хората са дошли бизнес да правят и ако не съумеем да защитим интересите си, то ние ще сме си виновни.Няма значение какъв е капитала, важното е да е легален и изгоден за държавата. Търговията с необятна,славянска Русия ще ни върне много и бързо възможности за развитие на икономиката ни. Европа отдавна навлиза с пълни сили на този голям пазар и търси сътрудничество с руснаците.Все още според мен е актуална идеята за джойнт венчърите - тристранни фирми между западноевропейски, български и руски... още фирми.До кога ще мислим за негативи от историята, тя трябва да ни е поука и да гледаме напред, защото светът се развива много динамично, а ние изоставаме в много отношения. По ни е лесно да изберем една стара предъвквана тема и да се плюем и караме до безкрай. Стига вече. Не останаха българи в България. Крайно време е да се заемем сериозно за работа, да забравим всякакви предразсъдъци и да защитаваме интересите си.