"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си

С "Белене" страната ни имала шанс да бъде лидер на Балканите
Обновена: 30 ное 2010 12:25 | 30 ное 2010 12:24,
92
"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си
Сергей Кириенко Снимка: БГНЕС

„Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори – през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи“.

Това заяви в речта си по време на енергийния форум генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

„Много държави от региона са дали заявки за изграждане на ядрени централи, но ако реализира АЕЦ "Белене", България ще бъде първа на Балканите“, заяви Кириенко.

По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро.

Минути преди изказването на Киренко премиерът Бойко Борисов го призова да признае, че сключеният с предишното правителство договор за 4 млрд. евро е заблуждавал за истинската цена на проекта.

Говорителят на „Росатом” Сергей Новиков обяви, че генералният директор на руската компания Сергей Кириенко ще се срещне по-късно днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

По отношение на цената за централата говорителят каза, че няма интерпретации, а факти. Сключен е договор за 4 млрд. евро, като е сключено споразумение за допълнителни разходи, които обаче се изчисляват по различен начин от различните страни.

„Всеки изчислява тези разходи по различен метод. Но по този проект не се налага България да дава и едно евро от бюджета си, това ще направи консорциумът от инвеститори, които ще участват”, каза говорителят.

При представянето на форума Кириенко добави, че проектът „Белене“ ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата.

8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата, каза още Кириенко. На едно работно  място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той.

Още по темата

„Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено“, заяви още Кириенко.

Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо, което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна.

От екологична гледна точка проектът също бил безопасен.

„Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво“, посочи още генералният директор на "Росатом".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
15
 
! Отговори
God преди 13 години
Не може да увеличим цената за износ двойно и тройно, защото никой няма да купува от нас. Всъщност ще увеличием за вътрешният пазар цената двойно или тройно, за да могат турци, сърби и гърци да си купуват евтин ток, а ние ще се хвалим, че сме енергиен център на Балканите. Междувременно българският данъкоплатец ще мине на свещи заради непосилните цени на тока. ДКЕВР ще ни убеждава, че няма по-добра цена от тази, която са си поискали ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Р.Овч., Гоце и Гей ще са доволни и богати
72
1
 
16
 
! Отговори
хахах преди 13 години
всички с името СерГей не мислят за страна ни !!! :) на мен пък не ми трябват атомни централи защото никой няма да ми намали цената на тока така или иначе и тия 2 блока ще ги построят с нашите пари !!! АКО ЩЕ ИМА БЕЛЕНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА СТРАНАТА НИ ДА Е НА ПОЛОВИНА , А ТОКА ЗА ИЗНОС ДА СЕ УВЕЛИЧИ ТРОЙНО- ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ да са зависими от нас и да си кротуват,но няколко ПРОДАЖНИКА ЩЕ СЪСИПЯТ ВСИЧКО КАКТО ОБИКНОВЕННО ПРАВЯТ
71
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живеят червените анекси и анексчета, чрез които потънаха стотици милиони в джобовете на комунистическите лакомници! При Борисов няма анекси и точка.
70
6
 
14
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Жалки станаха съветите. Просто жалки. Като имат толкова много поръчки и като е толкова безопасен и екологичен съветският АЕЦ, защо бе джанъм се е домъкнал тоя червен *** да ни агитира, защо преди няма 2 седмици началникът му - *** от КГБто, се беше довлякъл? И защо цялата местна червена ***, тук в червеното форумче, ще си изпотрошите кунките да щракате по компютъра славословия за АЕЦ Белене. И станишевите и гербавите. Единствено, ще си издерете очите кой да *** повече от тоя строежа.
69
3
 
14
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Да, вие червените си имахте чудна държава - вие плюскахте и тлъстеехте до девето коляно, ние ви бачкахме. Ама от много плюскане, не остана за всички вас, та се наложи и за нас да поостава нещо, та пак да плюскате, АМА НЕ ВСИЧКИ, ЖИВОТНО, ВЕЧЕ НЯМА ЗА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ.
68
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"С "Белене" страната ни имала шанс да бъде лидер на Балканите"Ние бяхме лидер. Преди продажното животно Лостов да разпродаде държавата, АЕЦ-а и всичко дет беше останало по негово време...Сега ще строим наново, че пак да сме лидери... А през това време някои се нагушиха жестоко...
67
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 13 години
Дори и да не е необходима неотложно, хич не е лошо да работи още една централа.. тока може да се продава:) Турците нямат изобщо атомни мощности.. до колкото знам, а гърците все закъсват особено през лятото...
66
7
 
23
 
! Отговори
до: Schweizer преди 13 години
Тъпо ***! Имахме държава точно през това време, което плюеш! Държава, та дрънка. Ограмоти си народа, стигна 27 място в СВЕТА по БВП per capita. Беше преди САЩ по очаквана продължителност на живота. "Ама немаше банани-и, пускаха ги само за Нова година!" Ама имаше кисело мляко за 22 ст., сафрид за 0.60 и скумрия за 0.70 лв, кило бял хляб за 30 ст., типов - за 20! Имахме граждански риболов, модерни месо- и птицекомбинати.Армия от 130000 души, добре въоръжена!Имахме спокойствие! Нямахме кашонари.
65
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Безплатно е само сиренето в капана на мишката!
64
4
 
15
 
! Отговори
bobo преди 13 години
Tozi priiatel Kirienko mirishe na soz. po dalech ot nego da ne stane kato spoliazite i samoleta.
63
0
 
19
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Соц.блока сес рути само по три причини: 1.) част от върхушката пожелба да станат капиталисти, а системата ни бе пригодена за друг тип отношения. И някои ни предадоха. 2.) масовата практика да се работи през пръсти,с оправданието че колкото плащали, толкова и сме работили. Вредният личен пример на някои лидери. 3. невъвеждането на новите научни постижения, въпреки масовото лаене за това и тупането в гърдите. А иначе си имахме реален шанс да сме много по-напред и от доста развити икономики и КНР.
62
0
 
18
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
В Сз започва производството на електрломобили. Всеки имав дома си компютър, хладилник, телевизор, нармолни неща? Всичко това гори. Като се вземе впредвид тенденцията на законодателството на ЕС за намаляване на вредните емисии, приеми че АЕЦ-а е кразчка по-близод о бъдещето! А цената тя си е не малко, но ще се изплати с времето. Утре не съществува, но ако го има,т рябва да се стремим да живеем добре, а не само да се мъчим и страдаме, а накрая напразно за нас!
61
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Но като сигурен източник, какво имаш против АЕЦ "Белене"?----------------- Нищо, освен че трябва астрономическа първоначална инвестиция и постоянни разходи след това, без да се натоварва дори на 50%.
60
0
 
15
 
! Отговори
bvb преди 13 години
20 те най задлъжняли държави в света: investor.bg/news/gallery/109014/91/4.html#photo
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А този план е изготвен от десетилетия, смятан е многократно с корекции---------------------------- Този план е смятан във време, когато Източния блок изглеждаше като хилядолетен райх. След 4-5 години Източният блок ненадейно се срути. Толкова компетентни са били съставителите на плана за Белене.
58
1
 
16
 
! Отговори
анонименс преди 13 години
ами и в кръчмите има по достойни хора от вас Учените които гледат да вържат двата края ,а не да хленчат за пари от държавата гащите не могат да си обуят учени...бе.....тука ли работите в сайта това ли са ви трудовете?!че нямам време всички Учени ще ви сложа където ви е мястото :)
57
0
 
15
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
В България абсолютно целият бизнес е частен! Затова думата "частник" е нелепа, при условие, че частната собственост се ползва със специална закрила от конституцията. Честен или не - това е морален въпрос, но съгласи се, че да сложиш всички под общ знаменател е изключено! Защо е подигравка - незнам, но знам че и понятия като култура, наука, образование - също са обект на ехидност! В такива времена живеем...
56
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си....А само *** си *** руска кирия. И този на бъдещите си едно-две поколения също.Нищо работа!Рашки, го хоум! Вашият "мед" вече сме го ручали и още ни нагарча в устата от него!Но пасаран!
55
0
 
16
 
! Отговори
РУСИ преди 13 години
извинявам се на номер 35,сори братле,зяа 38 номер се отнасяха думите ми,за тая червена мумия и другите артефакти
54
2
 
19
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Защото всеки договор се смята като план, в бъдещето и се прави сега. но, ако не планираш, нищо няма да еес създаде, значи само ще стоиш като йога в настоящето и нищо няма да направиш. А този план е изготвен от десетилетия, смятан е многократно с корекции, този човек предлага конкретни изгодни и за двете ни страни условия, което ме кара да мисля, че е много изгодно да се построи, защото ако ние не я направим, ще внасяме от Румъния, Турция, а може и от Сърбия и Гърция и къде ли не?