Учени ще правят действащ модел на Земята

С проекта LES ще става ясно какво се случва на планетата ни
3 яну 2011 23:25,
27
Учени ще правят действащ модел на Земята
Учените планират да използват суперкомпютри като японския Earth Simulator. Снимка: UK-Japan Climate Collaboration

Това може би е един от най-мащабните компютърни проекти, предприемани някога от човека. Група учени от различни страни смятат да създадат симулатор, способен да възпроизвежда всичко, което става на Земята – от времето и епидемиите до международните финансови изчисления и задръстванията в Бирмингам, съобщава ВВС.

Под името "Жив симулатор на Земята" (LES), този проект е призван да помогне на учените да разберат какво се случва на нашата планета, как човешкото поведение влияе на развитието на обществото и по какъв начин се формира околният свят.

"Много от днешните проблеми – включително социалната и икономическата нестабилност, войните, разпространението на болестите – са свързани с човешкото поведение, но, изглежда, има сериозно неразбиране как работят обществото и икономиката", казва д-р Хелбинг от Швейцарския федерален технологически институт, оглавяващ проекта FuturICT, в рамките на който ще бъде създаден симулаторът.

Ускорител на знания

Благодарение на такива проекти като Големия адронен колайдер – ускорителя на елементарни частици, построен на границата между Франция и Швейцария – учените знаят повече за древната Вселена, отколкото за собствената ни планета, твърди д-р Хелбинг.

На човечеството, добавя той, е нужен ускорител на знания, в който не да се сблъскват елементарни частици, а различни области от знанието. "Откриването на скритите закони и процеси, определящи живота на обществото – това е най-насъщната задача на нашия век", казва ученият.

Резултат на тази работа може да стане LES. С негова помощ може да се прогнозира разпространението на инфекциозни заболявания – такива като свински грип – и да се определят методи за борба с климатичните промени или дори откриването на най-фините намеци за финансова криза.

Как обаче може да функционира такава колосална система? За начало е необходимо да се натрупат данни – огромно количество данни, които да включват всичко, което става на планетата, казва д-р Хелбинг.

А двигател на системата ще стане верига още несъздадени компютри, способни да обработват информацията с невиждана скорост. И макар че "строителният материал" за тази система още не е готов, данните за нея вече се събират, добавя ученият.

За пример може да се посочи, че в рамките на проекта "Кожата на планетата", осъществяван под егидата на Американската космическа агенция (НАСА), се създава глобална система датчици, събиращи климатична информация от въздуха, земята, морето и Космоса.

Освен това, според д-р Хелбинг, той и неговите колеги вече са определили в интернет над 70 източника на данни, които може да се използват. Сред тях са онлайн енциклопедията Wikipedia, картографската услуга Google Maps и хранилището на данни на британското правителство Data.gov.uk.

Блатото информация, в което тънем

"Интеграцията на такива потоци данни, получени в реално време, с милиони други източници на информация – от финансовите борси до медицинските наблюдения или, да речем, социалните мрежи – ето кое в края на краищата ще стане хранителна среда за работа на симулатора", убеден е д-р Хелбинг.

А следващата крачка ще е определянето на рамките, които ще позволят трансформирането на това гигантско блато от данни, в което напълно може да се затъне, в някакви модели, които могат доста точно да възпроизведат това, което става на Земята.

Това ще стане възможно само с привличането на социолози, компютърни специалисти и инженери – те ще определят правилата, по които ще работи LES. И тази работа не трябва да се поръчва на традиционните изследователи социолози, убеден е д-р Хелбинг, тъй като в техния случай обикновено години работа водят до получаването на ограничени обеми данни.

Не трябва да се разчита на резултатите, които са получени по-рано – технологията, която ще е идеална за безупречната работа на LES, ще се появи едва през настъпващото десетилетие, смята ученият.

Човешкото поведение

Тъй като LES трябва да представлява мозайка от гигантски обеми данни, той едновременно ще трябва да разбира и какво означават всички тези данни. А това според д-р Хелбинг ще стане възможно само с узряването на технологиите и т.нар. семантичен интернет.

Да речем, базата данни за замърсяването на въздуха днес от компютърна гледна точка ще изглежда примерно както сведенията за глобални финансови трансакции: това е общо взето просто огромно количество различни цифри.

А технологията на семантичния интернет кодира не само самите данни, но и тяхното описание, което дава възможност на компютъра да разбира информация в по-широк контекст. Освен това, добавя д-р Хелбинг, новият подход към обединението на данни изисква отделянето на общата информация от имащата отношение непосредствено към конкретен човек.

Това ще позволи на системата LES да работи с информация за дейността на един или друг човек, но без да бърка личните му данни.

Тъй като едва ще се определи подходът към обработка на мащабни обеми информация от социален и икономически вид, ще се появи необходимост да се строят суперкомпютърни центрове, които ще могат да събират тези данни, да ги анализират и да възпроизвеждат това, което става на Земята.

Дори самата задача за построяването на мрежа с такава мощност, която ще позволи движението на колосални обеми информация, необходими за LES, е много сложна. Но не бива да се смята за неразрешима, твърди специалистът.

Ако се погледне на мощността на фирмата Google, например става ясно, че LES не трябва да се препъва в този проблем, съгласен е и Пит Уордън, основател на проекта OpenHeatMap и специалист по информационен анализ.

Ръководството на Google с неохота говори за обема данни, който порталът е в състояние да обработва. Според слухове за май 2010 компанията е разполагала с около 39 000 сървъра, на които са обработвани около един ексабайт данни на месец.

Информацията далеч не е всичко

Ако се отчете, че за симулацията ще са достатъчни няколкостотин ексабайта информация, обработвани по цял свят, самата обработка на данни няма да е слабото място на системата, предполага Пит Уордън.

"Сборът необходими данни ще представлява далеч по-трудна задача, като и разбирането какво полезно може да се извлече от получените данни", казва той.

"Огромният обем информация не е достатъчен за достоверно моделиране на планетата – твърди Уордън. – Икономиката и социологията, независимо от информацията, достъпна в последно време, така и не могат да създадат теория, способна да предсказва бъдещите процеси. Не съм сигурен, че още по-голям обем информация тук ще промени нещо".

"Работата не е там, че знаем недостатъчно за проблемите на нашия свят, проблемът е, че не предприемаме никакви действия въз основа на наличната информация", твърди ученият.

Независимо от цялата сложност на проекта, още по-голяма грешка според д-р Хелбинг би било нежеланието да се използват съвременните и бъдещите възможности на компютрите за по-добро разбиране на глобалните социо-икономически тенденции.

"В последните години стана например очевидно това, че са ни необходими по-ефективни показатели от БВП, за да се оцени развитието на обществото и качеството на живот на населението", казва той.

"В края на краищата същността на LES се състои в това да се получават по-съвършени методи за оценка на състоянието на обществото – казва Хелбинг, – например по такива въпроси като здраве, образование, околна среда и накрая, което е не по-маловажно – щастие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Олигофренски преди 13 години
Оруел ряпа да яде.
25
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Яйцето.Отдавна решен казус.Просто хората са намерили финансиране на разработка по две много интересни идеи-Ефекта на пеперудата комбиниран с психология на тълпата.Много съм любопитен как ще го нарекат-Оракул?Делфи?
24
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Нов вариант на "Психология на тълпата"
23
1
 
3
 
! Отговори
Азимов- пророк преди 13 години
Браво бе точно това си мислех и аз, за пореден път историята потвърждава ,че научната фантастиката , е в основата на техническата и социална еволюция на човечеството
22
5
 
0
 
! Отговори
Питагор преди 13 години
Абсолютно съм съгласен с 8 !!!!Математиката е несъвършено средство и не може да обясни вселената.
21
2
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
само че в вселената всичко е рандом. А този суперкомпютър какво седи зад функцията rand()??? може би някое *** с чашка и зарчета седи в шкафа и мята :D :D :D Едва ли. вързано е за часовника и всяко изчисление/работа което извърши може да бъде описано от уравнение и никаква рандомизация няма :D :D :D
20
0
 
3
 
! Отговори
sako преди 13 години
На действащия модел там където е България ще има едана черна дупка.
19
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 13 години
иха - като Фондация по Азимов - яко ! :)
18
5
 
5
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Учени ще правят действащ модел на Земята"Защо, до момента все "недействащи" модели ли са правили!? Да им имам и проектите и моделите, за които всяка година се закопават милиарди долари и евро. И все по разни проекти работят, за които евентуално може да се разбере, дали са успешни след 10-20 години. Егати и сладката работа. Наливат ти едни пари, ти все повтаряш - "трябват ни няколко години за изследвания", после си сменяш работата и на другото място пак същото .. и така си докарваш до пенсия.
17
1
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
И все пак кое е първото - кокошката, или яйцето
16
0
 
0
 
! Отговори
PC преди 13 години
ми те простаците какво да коментират :)като може някой друг да предприеме такъв проект .. да го направи , не да коментира .
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
haide na nedygavite komentari rano sutrinta...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност, има хляб в идеята. Поведението на един човек може и да не е предвидимо - то е хаотично. Но поведението на големи групи хора се подчинява на определени "зависимости". Ако се знаят достатъчен брой фактори които му влияят, не е невъзможно да се предвидят някои реакции.А дори и нищо да не излезе от идеята - няма значение. Все от някъде трябва да се почне. Много неща са били смятани за "невъзможни" в миналото, а днес разчитаме на тях ежедневно...
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който си има учени си прави научни експерименти, който си има полицаи се прави акции.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Психоистория, anyone?
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е абсолютна глупостС познанията които човечеството има за Земята на този етап подобен проект ще е на светлини години от реалноста
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Компютър трудно би могъл да предвиди глобално човешко поведение. Да не забравяме, че комповете са машини правят това което им наредим.
9
1
 
2
 
! Отговори
comptaurus преди 13 години
между другото свинския грип е ужасен
8
2
 
3
 
! Отговори
зайо байо преди 13 години
Номер 8,съвсем не е тъпо.Доколкото знам, тоя симулатор ще показва накъде вървят нещата. Политиците, ако са на място (а не като нашите) на основата на тази информация ще може донякъде да коригират развитието на света. Донякъде. Елементи на това нещо са тествани дори у нас от този от коментар номер 1. И доколкото знам тестът е бил успешен. Ако искаш да знаеш повече питай го, може и да ти каже нещо.
7
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко това е една огромна тъпотия ... и ще ви обясня защо:ВСИчКО което може да направи този суперкомп е да реши една сложна или ... хиперсложна математическа задача... само че проблема е че математиката по своята същност е ЛОГИКА, а да се опитваш да разгадаеш смисъла на света посредством логика е все едно да се опиташ да направиш мозъчна операция с тесла.Логиката (математиката) е много несъвършено средство и затова човечеството незнае НИщО за света или дори за самото себе си. 80 процента от вселената е съставена от Тъмна материя за която не се знае дали е поле или антиматерия или нещо друго ... въоръжени с логика доникъде няма да стигнем, това е било известно на древните и техните постижения са били в сферата на духа, а не на логиката.Така че този комп е една ненужна купчина метал, той с нищо няма да помогне за човечеството, както не са ни помогнали всички машини които имаме ... всяко животно е по-щастливо от нас хората именно защото няма машини нито логика.