Ново обяснение на температурата на слънчевата корона

Учени комбинирали данни от SDO и японския спътник Хиноде
16 яну 2011 15:36,
6
Ново обяснение на температурата на слънчевата корона
Снимка: NASA

Става въпрос за най-интригуващата "отоплителна система" – тя позволява най-горните слоеве на атмосферата на Слънцето да са стотици пъти по-горещи в сравнение с повърхността му, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Слънчевата корона бе обект на нови наблюдения. Комбинирайки данни от японския спътник Хиноде и американската обсерватория SDO (Solar Dynamics Observatory), учени установиха, че плазмата, изхвърлена от повърхността на Слънцето и преминаваща през атмосферата му, може да достигне много високи температури – от порядъка на 1 милион градуса по Целзий.

Достигайки най-външния слой от атмосферата на Слънцето – слънчевата корона, плазмата може да участва в мистериозен феномен, свързан със затоплянето й.

Обратно на онова, което човек може да си представи, температурата на повърхността на Слънцето е по-ниска, отколкото в короната му. Средната температура на слънчевата повърхност – фотосферата, която е видима с човешко око, е 5500 градуса по Целзий, в хромосферата – най-долния слой от слънчевата атмосфера, е между 3700 и 7800 градуса по Целзий, а в слънчевата корона достига 2 милиона градуса.

Няколко хипотези се опитват да обяснят това увеличаване на температурата. Плазмата е изхвърляна със скорост 50-100 км в секунда. Досега обаче нищо не показваше, че температурата й достига толкова високи стойности.

През 2007 г. Скот Макинтош от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ и Барт де Понтийо от лабораторията по астрофизика на компанията "Локхийд Мартин" откриха особен вид струи плазма, които имат по-голяма скорост и изчезват по-бързо. Това означава, че плазмата е с по-висока температура.

Тези свръхбързи струи са загрявани до близо 1 милион градуса по Целзий, докато повечето им "посестрими" са с температура между 20 000 и 100 000 градуса.

Това вероятно не е единственият феномен, който обяснява по-високата температура на външния слой на слънчевата атмосфера. Вероятно са замесени и магнитни вълни, които преминават през слънчевата корона. Те са известни също като алфвенови вълни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 13 години
4ove4estvoto 6te trqbva da otkriva mnogo tayni ,a te veroqtno sa tolkova mnogo.moje bi sled 1000god.niy za tyah 6te sme parvobitni koito sa jivqli naplanetata zemq a te da sa v nyakoya druga planeta koy znae.......
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това единствено доказва че учените знаят много малко. Това каква е темепературата в ядрото са просто теории без еднозначни доказателства.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е доказателство, че енергията на Слънцето идва отвън и няма никакъв термоядрен синтез вътре в него.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е стара информация. А короната на слънцето най-добре се наблудава и иследва с телескопи с различни филтри при пълно слъчево затамнение. Има документамен филм за това
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки ученик знае, че при затопляне веществата се разширяват и съответно стават по-леки.
1
0
 
15
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Интересна статия,за такива глупави като мен...