БАН: Чакаме още трусове. Дано са слаби

Кметицата: Няма място за паника сред столичани
10 сеп 2010 16:38,
237
БАН: Чакаме още трусове. Дано са слаби
Снимка: БГНЕС

Епицентърът на вчерашното земетресение в София от 2,5 по скалата на Рихтер и на днешния трус от 3,5 по Рихтер е един и същи, обяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Николай Милошев.

"Епицентърът може да се определи, че е между бул. "Цариградско шосе", около Осми километър и летище "София", каза той.

"Очакваме още трусове, ако са по-слаби, това ще е добър знак, че земетресението приключва", допълни шефът на сеизмолозите.

Още по темата

По думите му при днешното земетресение има две последващи микроземетресения, които са с магнитуд около 1 по скалата на Рихтер.

Милошев предположи, че това може да означава, че има затихване на сеизмичната дейност, но това не можело да се твърди категорично.

"Днешното земетресение е слабо и почти няма материални щети", констатира той.

Според него може би много по-голяма е психологическата "щета", тъй като всички софиянци са усетили днешното земетресение малко или много.

Днес кметицата лично отиде до БАН, за да провери дали има опасност за града от бъдещи силни трусове.

"Няма място за паника, важно е хората да са добре информирани и да не се притесняват", отбеляза Йорданка Фандъкова.

Според нея не всички сгради в столицата са достатъчно добре построени, но би трябвало да издържат на земетресение до 7,5 по скалата на Рихтер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: банНиколай Милошев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Наталия преди 13 години
"...Кметицата: Няма място за паника сред столичани.."Ха-ха-ха... къде я намерихте тая кметица ,направо да ви се чудим ние "провинциалистите" .. ! Винаги сте набутани
230
0
 
12
 
! Отговори
м преди 13 години
Да се молим да не е силен или продължителен трус,пък глупостите на кметици,политици ги оставете.Те,освен да гледат хората в очите и да лъжат,не знаят друго.Не 7 степен ами и 3-та няма да издържат панелките при по продължително или малко по-силно земетресение.Пукнатини ще зейнат отвсякъде,дори да не падне,което си е достатъчно да се каже че е трагедия.Толкова скапано строителство имаме,особенно новото,а старото..дори да е било малко по-стабилно с течение на времето се амортизира.Влага,ремонти..
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все си мислех, че все още има шанс за теб,но вече съм сигурен.........:)
228
1
 
7
 
! Отговори
земетресение преди 13 години
политическите коментари са смешни, епецентърът на земетресението е на 4000 м под земята и никакво строителство не може да го предизвика, невежество издигнато в култ пълна смехория
227
1
 
4
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Вече се навъдиха много доценти като трактора, Филия Масларкова и подобни ... Станаха доценти на килограм !Та тези доценти и светила на науката могат ли да обяснят на нас , простолюдието, на какво се дължат тези трусове ? Може би на цоциалната политика на БКП и ДС ?Очевидно е, че Природата си знае рабоата !Говорех аз все за закона на Равновесието, ама то от толкова много ' доценти ' и ' бизнесмени ' в *** ни държава , кой ли вече чува какво се казва ?
226
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Земетресението в София става в деня, в който т. нар. висши политици и висши магистрати се опитват да ни убедят, че техните колеги, които са крали народни пари в особено големи количества , не трябвало да бъдат съдени в съд ' АНТИМАФИЯ ' ...Дали това е съвпадение или Всевишният просто си каза думата ?Казаното от червения прокурор може да се каже и в друг вариант : ' Който е крал, крал ! Кака вече се ожени ... 'Очевидно е , че много хора в тази държава бягат от / наказателна / отговорност !Вече станаха 66 г. ' народна ' власт ... Може би още толкова ще трябва да чакаме, докато видим истинската демокрация у нас ?
225
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да беше по-силно само в района на парламента, бая хора щяха да си отдъхнат. Де този късмет.
224
3
 
6
 
! Отговори
Стига бе ! преди 13 години
Баба ти Ванка беше една проста селска женица, неграмотна и ползваща три-четири думи, които неправилно изговаряше. След нея се навъдиха безброй други шарлатани на които им се "дава да видят" на баба Ванга хвърчилото. След като от предсказанията на Нострадамус няма нито едно да се е случило (той е ползвал и наука), представи си кога ще "познаят" нашите тапири. Ти си разумен човек Симо, не вярвай на простаци.
223
5
 
4
 
! Отговори
Симо преди 13 години
Баба Ванга преживе каза,че в София ще има силно земетресение 2010 г.
222
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истерия :D:D:D Пичове (и дами), не го мислете - ако е писано - ще стане, това е!
221
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ееее стига паника де, пак с тая 2012.... няма да има край на света в истинският смисъла за земетресенията дано няма повече, май ще си стоя на компа цяла нощ, не мога да заспя
220
8
 
23
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Фандъкова ли ще ни казва, че няма място за паника бе??? Само ще ви кажа,че земетресения и вулкани никой досега не може да прогнозира. Това си е майката ЗЕМЯ, която е като жив организъм. И стига с тази скала на Рихтер! Тя отчита труса + разрушенията. Днес труса беше кратък (10 сек) и затова е 3,5. Ако беше продължил със същата сила 1-2 минути щеше да има разрушения и тогава щеше да е 6-7 по Рихтер. За мен най-точната скала е на Медведев-Шпонхойер-Карник. А за бул. Витошка и дургите главни улици в София под които има магазини и заведения въобще да не говорим. Заради това, че са махнали носещите стени и са си разширили пространството при едно заметресение от 5-6 по Рихтер ще паднат 60-70% от сградите. Майката Природа си го връща... Не може да я смучат за нефт, газ, руди и прочее ресурси и да я бетонират от всякъде да не може да диша и да си мислим, че няма да има последствия... Горко ни! Те първа се започва... Не съм песимист ама вече се усеща и във въздуха, че ще става нещо голямо и не приятно за нас, живите твари...
219
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за това че всеки бута стени и прави ремонти и разширения блоковете ще падат като домино
218
5
 
5
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Бай Първан мисли да премества президентството от София. Няма нищо общо със земетресенията, нито с лова и момичетата, - просто Президента е рязана ***.
217
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** беше репортажът - факт. Обаче ти си толкова ***, съмнявам се, че дори имаш висше образование, липса на култура , още по-голям факт. ***, ако твоето село се люшне и ти ще пищиш като коза пред клане и тогава като дойдат да снимат и ще се вреш пред обектива като *** за метал. Такива неща не са повод за конфликт селяни-софиянци. Щото ако пукнеш ти или някой софиянец, все ще ви казват "починал". Капиш? Хайде, бягай да прибираш овцете и другите животински видове в обора си.
216
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човече, жал ми е колко си гневен.
215
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако зависеше от пилешките глави като евнуха Дянков, то те биха пратили и Алберт Айнщайн в частния сектор заедно с крилата му фраза - "Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."Защо всички питат БАН какво става, след всеки трус в София, ами не питат някоя частна фирма (*** учени да ходят в частния сектор) в която работят учени, или Дянков най-вече, щото той много ги разбира нещата "По първоначални данни от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е бил със сила 3,6 по скалата на Рихтер." Добре, че учените от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН не са в неплатен отпуск, в който Дянков ги пуска, всеки 5 дни в месеца (да прави икономии и да има пари да храни чиновниците, между които и любовницата си с нейните 8000 лева заплата и служебно БМВ), че имате поне малко информация какво става около и под вас. Във всеки случай, ако вземах само 270 лева (толкова взема един млад учен в БАН), не бих стоял за да се занимавам с глупости като земетресения (боли ме щепсела, че *** се изплашили), а бих си гледал интереса в частния сектор. Ако някой иска инфо какво става под краката му, да си плаща. Какво, не е ли така? Скоро като закрият БАН и Дянков като му продаде имотите (Такива планове има ***), за да направят я МОЛ на тяхно място, я жилищен комплекс, след всеки земетръс ще излизат Бойко и Дянков и ще казват, труса бе със сила 5 чалги по скалата на Ивана, а прогнозата за времето ще я получавате от Алена по БТВ.
214
2
 
11
 
! Отговори
от СОФИЯ преди 13 години
Нямам нищо против хората от провинцията но всеки придошъл в столицата казва АЗ СЪМ ОТ СОФИЯ.Никой не казва от кое село е.Манталитета си личи от далече
213
1
 
3
 
! Отговори
KrIsO преди 13 години
хора вие си го обарнахте на *** , 2012 края на света .. комунистически филми ... по добре е земята да освобождава енергията често но леко ,от колко извендъш да го направи, да се надяваме че вторичните трусове ще са по слаби което е добре :)
212
1
 
6
 
! Отговори
дО 214 преди 13 години
ШЕФЪТ Е МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН-КАТО ДОГАН...ХИДРОЛОГ,ФИЛОСОФ,АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ И ОЩЕ 3-4 СПЕЦИАЛНОСТИ!!!