Броиха мечките в Смолянско

55-има души обходиха 26 маршрута
30 сеп 2010 13:20,
3
Броиха мечките в Смолянско
Снимка: БГНЕС

Състоя се първият етап на мониторинга на кафява мечка в област Смолян. Той е част от пакета от мерки, предложени от МОСВ в началото на юни, след трагичния случай на загинал човек  в Смолянския регион.

Първият етап от мониторинга се проведе на 23 и 24 септември, като в него се включиха общо 55-има души.

Участваха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), трите национални парка, представители на Националната служба за защита на природата, които работиха съвместно със специалисти от Сдружение за дива природа „Балкани”.

В съвместните екипи се включиха и служители на всичките 15 горски и ловни стопанства на територията на област Смолян, както и членове на местни ловни дружини.

Още по темата

Обходени са 26 маршрута, определени предварително на територията на всичките 15 горски и ловни стопанства в област Смолян, като 6 от маршрутите са само на територията на Държавно горско стопанство Славейно заради случилите се там инциденти с хора.

Данните от този първи етап на мониторинга ще бъдат събрани в срок до една седмица и ще бъдат предоставени за анализ от Националната комисия по Плана за действие за кафявата мечка в България.

В периода 19-23 октомври мониторингът ще се проведе отново в по-голям мащаб. Ще бъдат обходени 81 маршрута на териториите на всички горски и ловни стопанства на територията на област Смолян.

Целта е да се установи реалната численост на кафявата мечка в област Смолян, местата с най голяма концентрация на мечки и да се идентифицират отделни индивиди чрез използване на генетични методи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
Сложиха ли им по един микрочип на мечките или са преброенидвойно повече от реалното?
2
0
 
7
 
! Отговори
stilko_picha преди 13 години
Да ни е честита 2-ра серия на Преброяване на дивите зайци.
1
0
 
7
 
! Отговори
мечките преди 13 години
55-има души обходиха 26 маршрута - колко от тях се върнаха ???