За 2 седмици учениците в Смолян навъртели 20 хил. отсъствия

18 хиляди били извинени, Инспекторатът обаче ги проверява
Обновена: 8 окт 2010 14:08 | 8 окт 2010 14:07,
46
За 2 седмици учениците в Смолян навъртели 20 хил. отсъствия
Снимка: БГНЕС

Общо 20 хиляди отсъствия са натрупали ученицитe в област Смолян от 15 до 30 септември, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

Според началника на инспектората Иван Муцевски проблемът с отсъствията на ученици и учители в училищата в областта е много сериозен и ще бъде приоритетен за наблюдение и анализ на причините.

Съгласно разпореждане на инспектората училищните директори ще изготвят всеки месец справки за броя на отсъствията на ученици и учители.

Проблемът е осезаем и през миналата учебна година, когато са регистрирани над 500 хиляди отсъствия в училищата в областта.

От натрупаните през септември тази година 20 хиляди отсъствия над 18 хиляди са извинени, коментира Иван Муцевски.

Сред учебните заведения с най-много неприсъствени часове в областта са Гимназията с преподаване на чужди езици, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Отец Паисий" в Смолян, както и гимназиите в Мадан.

Справките показват, че преобладаваща част от отсъствията са на ученици след 7-8 клас, особено при 12-класниците.

Има и голяма част неприсъствени часове от закъснения заради проблеми с транспорта и училищните автобуси. 

От инспектората ще проверят училищата с най-много отсъствия на ученици и учители, за да се проследят причините. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: отсъствия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
20
 
! Отговори
.... преди 13 години
Много ти е елементарен коментара!Не всички живеещи в смолян са турци и помаци..има и страшно много християни,както в пазарджик не живеят само *** и в кърджали само турци.не това са причинте учениците да не ходят на училище!!!!!!!! Християнка от Смолян!
44
0
 
4
 
! Отговори
Ученик.. преди 13 години
Идея си нямаш колко си прав/а. ;Х
43
0
 
12
 
! Отговори
смолянка преди 13 години
Всички обвинявате учители и ученици. А какво да кажем за директорите на училищата? Те като не са си на място, ясно че ситуацията ще е такава! Схемата за назначаването им се знае - не се гледа дали имат необходимите качества, а на кой от висшестоящите ще са удобни или какви връзки имат...
42
0
 
9
 
! Отговори
Ученичка..Смолян.. преди 13 години
ДА! Повечето ученици нямат никаква представа за бъдещето си, нямат амбиции за просперитет в живота си, нямат мотивация за развитие. Но като една от всички мога отлично да видя, как някои ученици се толерират, макар и с достатъчен брой отсъствия за изклыочване, само за да направят "дарение" на училището. Това говори дори повече от делигирания бюджет!!!
41
0
 
9
 
! Отговори
смолянка преди 13 години
За съжаление всичко тръгва от семейството. Отсъствията се допускат от ученици, които не знаят какво искат. Налага се да ходят на уроци и курсове, но това не е толкова дълго. Младите хора нямат идея как да използват способностите си полезно за себе си, респективно за обществото. Жалко за всички нас! Нека помислим за нашите деца! А това с талибаните и ходжите звучи като фентъзи! Ако всеки учител пише отсъствия - картината ще е различна за страната!
40
0
 
7
 
! Отговори
Ученик.. преди 13 години
В отговор на Киро ще кажа, че съм съгласна...Аз може и да съм ученик, но аз си ходя на училище, а т'ва в Смолян даже е добре положението...Като си говоря с познати от други градове казват, че и по две-три седмици да не са на училище им извиняват отсъствията. А иначе всички, които се изказахте за системата... прави сте.Не може за 1 ден да има по 3-4 различни програми и да искат учениците да стоят в училище..И ние сме хора, и ние се объркваме при положение, че вместо да караме 1 час,тря' караме 3.
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иван Муцевски за шеф на РИ на МОНМ- все едно слон в стъкласки магазин. Той може да научи децата как се вдигат наздравици, да я играят комар, но не и да ходят на училище. Сводниците от една съседена на Смолян област още го издирват за неплатени извършени услуги.
38
1
 
17
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Истината е много проста и елементарна, но неразбираема за хора извън системата.А инспектората само се прави на "ощипана девица" и мига на парцали уж не разбиращ.Истината се нарича делегиран бюджет.За мен и не само, това си е убиец на образованието,въведен от Дани Боцкавия.Накратко-даже и по 500 отсъствия да има ученик, даже и в 12 клас да не идва на училище,никой няма да ги премести в друго училище ,защото мести 1000-1500 лева с тях .Ще извиняват класните, та ушите ще им пукат, ако искат заплати
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами позволяват им, защо да не отсъстват? Не е луд който яде баницата, а който му я дава. Министърът на образованието вместо да се чуди какви налудничави закони да приема, да взема да стегне дисциплината. Освен ако целта му не е да срине напълно остатъците от образователна система в БГ.
36
4
 
16
 
! Отговори
Самоунищожение преди 13 години
Какъв е смисъла да търкаш учиническия стол 11 г. при условие, че след това ще станеш проста продавачка или камириерка за 300лв.....?Новото поколение не е глупаво като нас да си губи времето в училище.....Улицата възпитава сега... е виж ги 16 годишни с 5 годишен сексуален опит...
35
0
 
40
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Навсякъде е така,просто в Смолян всички си вършат работата и са направили отчет!50 хиляден град - за 20 год. няма една открадната кола,нито едно убийство,нито едно изнасилване,само малко бой от време на време и то повечето е от полицията,ако някой реши да развали статистиката :)))
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Има лесно. Годишни изпити по всички предмети и който не премине догодина пак в съшия клас.Защо трябва да сме различни от англичаните например? При тях е така.
33
17
 
2
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
HODILI SA V DRUGOTO U4ILISTE , PRI HODJATA ! NALI I POMACITE SE PISAHA TURCI . SI4KOTO SIGAN TUR4E SE STANE I V EVROPA SA IDE !!!! SPOKO , SKORO BG STE SE PO4ISTI !
32
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щото 70-80% са талибани...е за тва...
31
8
 
10
 
! Отговори
SS преди 13 години
Е щом не ходят на училище явно са събирали Смолянски картофи ...
30
0
 
6
 
! Отговори
петък преди 13 години
Защо ли отсъстват учениците Спомням си края на лятото от ученическите ми години Редици в книжарниците за учебници и тетрадки,подвърции,бележници,помагала,нови ученически чанти,новите униформи и приготовленията за учебната година Правех всичко с радост и нетърпение Кое кара учениците сега да бягат от училище,какво не им харесва там и кое е *хубавото* навън
29
0
 
8
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
Съгласен съм с теб , голям срам беше като в австрийското училище, в което учеше сина ми, го наказаха с отстраняване за 1 седмица.
28
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
taka e, kato hodqt po islqmistki radikalni subirania...promiha im mozucite, dokolkoto e imalo..
27
0
 
26
 
! Отговори
З преди 13 години
В развитите страни най-голямото наказание за ученик е да го отстранят за няколко дни от училище.В България е гордост да бягаш от училище.
26
2
 
3
 
! Отговори
musaria преди 13 години
dali presmyatat otcistviya ot drugi oblasti