Свръхнова в 3D

SN1987A е разположена в Големия Магеланов облак
5 авг 2010 07:14,
20
Свръхнова в 3D
Изображение: ESO

За първи път астрономи получиха триизмерно изображение на взривяваща се свръхнова, съобщава ВВС.

Международна група изследователи, използвайки спектрографа SINFONI, монтиран на VLT (Very Large Telescope) в Чили, в течение на няколко месеца изучавала процесите, произтичащи на звездата SN1987A, отдалечена от Земята на 168 000 светлинни години.

Свръхновата SN1987A е разположена в Големия Магеланов облак – галактика джудже, и е спътник на Млечния път.

Въз основа на получените данни учените успели да конструират триизмерна картина на разпределението на материята в „остатъците” от свръхновата. Астрономите открили, че звездното вещество е разположено несиметрично, тоест взривът е произтекъл неравномерно.

Асиметрията в разположението на материята потвърждава някои теории за звездната еволюция, подкрепени наскоро с компютърни модели.

Освен това, анализирайки разположението на веществото, учените успели частично да възстановят последователността на събитията при взрива и да уточнят с каква скорост се е движило то.

Първият звезден материал, изхвърлен при взрива, се е движел със скорост 100 млн. км в час.

Но дори при тази невероятна скорост са изминали 10 години, преди потоците газ да достигнат газово-праховия пръстен около звездата, възникнал в последните етапи на еволюцията на свръхновата.

На изображенията се вижда и втората ударна вълна, която се разпространява 10 пъти по-бавно и се нагрява от радиоктивните елементи, създадени при взрива.

Светлината от взрива на SN1987A е достигнала Земята през 1987 г. Тя била толкова ярка, че можело да се наблюдава с невъоръжено око. Астрономите успели да изучат произтичащите в нея процеси в детайли. Например, преди да фиксират светлинния изблик от SN1987A, те успели да регистрират неутринен поток при взрива на свръхновата.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Astronomy and Astrophysics.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До №18 преди 13 години
Много правилно - тя тази, която описват в статията си и думнала преди 168 023 години! Имаме си и по-близки звезди, които могат да думнат около нас! Ето на, ако нашето Слънце гръмне, то ние ще го видим това след 8 минути и 27 секунди близо!
15
0
 
4
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
А от къде знаеш, че вече не е избухнала, но просто светлината не е стигнала още до нас :)
14
0
 
1
 
! Отговори
Icak преди 13 години
Малко мяза на пясъчен часовник.
13
3
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 13 години
Дори и да избухне Свръхнова близо до Земята, ще минат поне 100-ина години докато ни удари. Така, че споко;) Тогава сигурно ще летим свободно в Космоса:)
12
4
 
7
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Това определено е един проблем, върху който трябва да помислим много задълбочено. *** им майката и на държавата, и на ДДС-то, и на здравната система, и на дупките по пътищата, и на пропагандата по медиите, и на гладните ти деца, които се друсат по дискотеките. Възможността супернова да избухне близо до Земята е огромна, нека мислим за това!
11
0
 
6
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Тази красота не може да се изрази с думи.Има и подобни моменти.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМи какво ще стане.. ще ти стане тъпо.Добре, че звездите са така добри да се взривяват, иначе нямаше да има такова разнообразие от *** по форуми и форумчета.
9
4
 
7
 
! Отговори
avram преди 13 години
какво ли ще стане ако ако избухне свръхнова близо до Земята / 400 св. години /.Например Бетелгейзе или Антарес ???????????
8
0
 
4
 
! Отговори
Tomov преди 13 години
Красота.
7
0
 
15
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Е, ти ако знаеш какви масиви от етилов алкохол има на небосклона, сигурно трябва да се изселиш в Алфа-Кентавър?...
6
0
 
11
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Какво се чудите за елементите - при такива температури и налягане, неизбежно протича постоянен ядрен синтез, образувайки все по-тежки елементи. Спектърът на една звезда зависи само от нейните размери - ако е сравнително млада и голяма, може да се намерят над 40 елемента в нейната маса.
5
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
Ами щом и сега има достатъчно желязо,въглерод,кислород и други елементи в слънцето, значи то не е чиста водородна звезда, а е събрало остатъци от други.
4
1
 
7
 
! Отговори
астро шит преди 13 години
Ако е същата звезда ... този "материал" е платина и злато ... в огромно количества ... доказателство, че повечто метали на земята са от прото облъка от който е създадено слънцето ни. То самото няма достатъчна маса да произвежда дори желязо ... просто ние сме деца да отдавна умряла звезда кото вероятно дори не е била част от галактиката Млечен Път в която живеем сега ...
3
6
 
9
 
! Отговори
дйж преди 13 години
2012 идваа :Р Ама виждате ли как прилича на пясъчен часовник?
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
К'ви работи се случват във Вселената ... а ние крадем, лъжем и мажем ...Бре мамка ви спрете се малко, помислете за по-стойностните неща в тоя живот ...
1
3
 
7
 
! Отговори
e.t. преди 13 години
hooooome