Удължават с година работата на Големия адронен колайдер

Учените ще продължат да търсят Хигс бозона
Обновена: 16 дек 2010 15:06 | 16 дек 2010 11:38,
56
Удължават с година работата на Големия адронен колайдер
Снимка: CERN

Работата на Големия адронен колайдер може да бъде продължена с една година – тоест експериментите да продължат до края на 2012 г., пише порталът Nature News. Досега се планираше в края на 2011 г. ускорителят да бъде спрян за една година за модернизация и оборудване.

Още по темата
Една от основните цели на строителството на Големия адронен колайдер е търсенето на Хигс бозона – според общоприетата теория, обясняваща фундаменталните физични взаимодействия, тази частица отговаря за наличието на маса на другите частици.

Хигс бозонът може да се роди при сблъсък на лъчи протони в хода на експериментите в ускорителя. Първоначално се смяташе, че при енергията, на която работи колайдерът сега, е невъзможно да се открият следи от раждането на Хигс бозона, но в последно време са получени много данни, говорещи за обратното.

Освен това на главния конкурент на Големия адронен колайдер – Теватрон, неотдавна бяха получени резултати, които също може да се разглеждат като доказателство, че Хигс бозонът може да бъде намерен.

На 6 декември бяха последните експерименти на Големия адронен колайдер за 2010 г. Работата на ускорителя ще бъде възобновена на 24 януари 2011 г., а лъчите протони ще започнат да циркулират не по-рано от февруари, съобщава Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Какво търсят т.нар. учени в Швейцария/Франция?"Т. нр. учени в т.нр. Швейцария и т.нр. Франция търсят т.нр. търсят загадките на истинския свят а не на твойте детски приказки - тъй наречения бог.Ако толкова те интересува каво търсят, ИМАШ ИНТЕРНЕТ. Нямаш оправдание за невежеството си защото имаш всички отговори на една ръка разстояние.
52
3
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Всеки има право на мнение и това че на някои хора се различава от твоето или общоприетото не ги прави директно ***."Да така е. Това че имат мнение само по себе си не ги прави ***. Това което пишат обаче, относно колайдера показва че са ***, защото дори не изказват мнение, а само плюят, без да си имат и идея колайдера какво прави, какво цели, какво е постигнал до сега и кой го плаща.Мислят си че те щом неразбират, значи колайдера нищо важно не прави, и това вече ги прави ***.
51
4
 
2
 
! Отговори
tatarina преди 13 години
Какво търсят т.нар. учени в Швейцария/Франция? Търсят Великата Божествена мрежа, на която се държи всичко навсякъде!? Търсят Бог ли!? И защо?
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страшни коментари! Аз не можах да разбера ти сега философ ли си или физик? Приличаш на средновековен деец, който е толкова широко скроен, че дейност само в една наука го задушава. Всеки има право на мнение и това че на някои хора се различава от твоето или общоприетото не ги прави директно ***.
49
3
 
1
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Аз също съм много скаран с материята, но не пречи да съм леко скептичен. И не мисля че това ме прави ***. Такъв довод ти не разбираш млъкни ***, беше характерен преди 90-та година. Досега не съм чел обнадеждаващи реакции от този мегаскъп колайдер. Много често има грандиозни проекти, които не водят до нищо съществено. Като например в НАСА. Колко екипи гълтат милиарди да си пращат сондички до някоя планета - да направи 10 снимки и да се разбие и после ВЕЛИКО СЪБИТИЕ!!!!
48
5
 
3
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
И аз съм съгласен, че докато народа седи гладен, те си играйкат с хикс бозони!!!
47
4
 
8
 
! Отговори
ВЕНЦИ преди 13 години
експериментите да продължат до края на 2012 г Да кулминациятя ще бъде на 21.12.2012 :)
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да го спират тоя колайдер незабавно! Пийте по една боза и ще откриете бозона. Без колайдер.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще се разплача от драмата ти. Сам на високия връх, далеч в ниското са всички останали българи - ***, ограничени, нискочели и .. плюещи. Колко ли самотен се чувстваш ? С кого ли ще споделиш мъдростта си, когато си сам ? Загадка! неизбежно стигаш до единственото решение - самоубийство, чрез спиране на дишането си - последното доказателство за желязната ти воля, целеустременост и знание за най безболезнена смърт. В пристъп на малка слабост, оставяш предсмъртно писмо с една дума - "***".
44
1
 
8
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Колкото повече знам, толкова по-малко знам."Това не е точно така. Правилният израз е :"Колкото повече знаем, толкова повече осъзнаваме колко малко знаем"Н при всики случаи, колкото повече знаеш, толкова повече знаеш. Просто имаш по-добра предства за това колко много неща има за научаване, което също означава че знаеш повече, защото имаш и по-добра представа границите на познанието си.
43
4
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Коментарите по-долу красноречиво говорят за нискои нтелигентни същества знаещи само да плюят, ако ще на тоя измислен тест и 1000 да имаш пак си оставаш ***!
42
3
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 41А плюенето по учени които не познаваш, и тяхната работа, която не разбираш, не е ли същото?Защото това започна още от първте коментари.
41
2
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Един въпрос до всички които вярват че света може да свърши през 2012-та.Ако вярвате в пророчеството на маите, защо не съм ви видял да се кланяте на боговете на маите и да извършвате човешки жертвоприношения?Откъде накъде, техната религия - грешна, пък техните "предсказания" - верни?Ако вярвате в йехова, защо според вас, той е дал на вас грешно пророчество а на тези езичници вярно?Все пак в библията не еднократно се казва че края ще дойде докато последователите на исус са още живи.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слизам на ниво ти. Започна да обиждаш и квалифицираш непознати хора, що пък към теб отношението да е различно ? каквото дадеш, това и ще получиш.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IQ ми е 152. не че това е някаква обективна оценка на интелекта (по принцип), просто за твоя информация, че не бива с лека ръка да дефинираш напълно непознати хора.
38
3
 
5
 
! Отговори
развигор преди 13 години
Не разбираш ли смисла на "колкото повече знам, толкова по-малко знам"? Да ти се обясни ли с картинки и песнички? Личи се, че са те изпускали като малък по глава, че да започваш с нападки и лични обиди. Като не можеш да измислиш валиден аргумент - трай си.
37
2
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Абе *** сте не ми се прави!
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като знаеш по малко, отде тая наглост, че да определяш другите като неуки, слабообразовани и/или *** хора ? *** да не би да е Айнщайн в пола ? баба ти едва ли има и 6 клас.За прабаба ти пък да не говорим.
35
2
 
5
 
! Отговори
развигор преди 13 години
Колкото повече знам, толкова по-малко знам. А ти осъзнаваш ли, че нито една от тези точки не е лично мнение, а години изследвания, мисли на велики хора. Не критикувам никого - просто изказвам факти. И да, можеш да кажеш колко съм ***, щом коментирам тука :)
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти дали осъзнаваш, че си *** ? Ако не - виж си т.1 от безмисления пост. Ако да - благодаря за честния отговор. По твоята т.2 и т.3, всъщност по никакъв начин не се различаваш от тези, които критикуваш.