Магазин за човешки ограни. Отчаянието на средната класа

Италианското издание La Repubblica по петите на зловещата търговия
24 юни 2009 22:45,
33
Магазин за човешки ограни. Отчаянието на средната класа
Снимка: БГНЕС

Последният стадий от интернет търговията е продажбата на хора, цели или на части. Обяви за продажба на органи се публикуват в „Спешни или специални обяви”, пише италианският всекидневник La Repubblica.

Сред тях има и такива за бъбреци, черен дроб, костен мозък...

Този вид обяви се появяват именно когато кризата влиза в своята критическа фаза. Те са толкова много, че дори се налага да бъде създаден  специален раздел за тях, коментира авторът на статията.

Сякаш влизате в един малък кръг на ада, в които са „новите отчаяни” – представители на средната класа, поставени на колене, които вече не могат да изплащат ипотеката си.

Италианци на средна възраст, мъже и жени, които никога не са бедствали, сега са в безизходица.

Ето как звучи една такава обява:

"Италианец, на 45 години, бивш предприемач. Бизнесът ми започна да куца и преди две години загубих всичко. За да спася семейството си (съпруга и две деца) от нищетата и отчаянието, предлагам своя бъбрек и костен мозък.

Кръвната ми група е В, резус фактор положителен.

Начална цена 300 000 евро.

Неприятно ми е, че се налага да прося пари. Никога не съм им придавал голямо значение. През целия си живот съм помагал на хората. Ако някой откликне на молбата ми, ще му бъда благодарен цял живот”.

Към обявите често има прикрепени данни от личната карта, здравна книжка, резултати от изследвания и всички уверения, че човекът води здравословен начин на живот.

Носят се слухове, че операциите по трансплантациите се извършват в частни клиники в Румъния и България.

„Бизнесът на бъдещето е незаконната търговия с органи. Достатъчни са само една клиника, един-двама лекари и един донор, от който могат да се вземат органи”, споделя пред изданието разкаял се участник в трафика на органи.

Интересното е, че от органите имат нужда хора с възможности, които са готови да платят огромни суми, само и само да могат да живеят.

На това се надяват и „новите отчаяни”, готови да продадат част от черния си дроб, за да намерят изход от ситуацията, завършва La Repubblica.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Господин Господинов преди 4 години
До Doctor Michael Как да се свържем с вас
23
1
 
32
 
! Отговори
Това е гол.шанс преди 5 години
То вае голям шанс за хората испаднали в гризесно състояние за бъдещтето на децата как мога и яз да спечела потъкъв начин пари.
22
9
 
33
 
! Отговори
мала преди 14 години
Аз да съм казала, че търговията с органи е готина и здравословна? Казвам, че даряването на кръв е полезно за организма и че така той си се пречиства по естествен начин. Не знам защо си се обърнал конкретно към мен. Аз бъбрека си нямам намерение да продавам, но виж, ако сестра ми или някой близък, недай си Боже, имат нужда от трансплантация, как няма да си дам единия? И не, няма да си купя смъртта, а ще откупя нечии друг живот по тоя начин. Така го виждам аз де, явно ти си по-selfish. :)
21
8
 
32
 
! Отговори
една преди 14 години
до онбашията:Да техни са си органите, но след това същите тези хора стават по-чести пациенти, имащи нужда от лечение. За тях здравната каса плаща (както и за теб и мен) от моите и твоите данъци. А има достатъчно хора с неотложна нужда от лечение и то не по собствен избор.
20
8
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
техни си бъбреци, да ги правят каквото искат.
19
9
 
32
 
! Отговори
някой преди 14 години
Ако стигна дотам че да нямам от какво да живея, ще ям киселец и корени, но органите ще си ги оставя докато издъхна че ще ми трябват.
18
8
 
32
 
! Отговори
до: 13 преди 14 години
Значи, нека да направя едно разяснение.В здравните книжки има деклариран отказ от даряване на органи, а не обратното - съгласие. Тоест, ако изрично не се подпишеш че отказваш да дариш органи - си потенциален донор. Което пък прави цялата истерия абсурдна и безсмислена - все едно цяла България е потенциална жертва на някой жаден за кръв и органи касапин с медицинска диплома. Извинявайте много, но всичко това звучи като приказките за страх от вампири от някой американски филм на ужасите.
17
9
 
32
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Прекалено измислено и драматично звучат някои неща... Като например цитираното от mafia по-надолу... Някой си щял да си дарява бъбрека щото така или иначе щял да умре от глад щото никой в нашата "социална" държава не му давал работа, дрън-дрън... Абсолютно политическо изказване... :) А и това от статията с тоя италианец, дето тръгнал уж да обяснява с пълни подробности как имал бизнес, та това, та онова, та едва ли не автобиографията си приложил, за да обясни що си продава бъбрека...
16
9
 
35
 
! Отговори
Neven преди 14 години
Ако можехме с един бъбрек, господ нямаше да ни създаде с два. Така, че продаваш ли бъбрек, купуваш смъртта си и парите вече няма да са ти нужни.
15
8
 
35
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 14 години
При юдеодемонокрацията е така-гоите ще си продават органите си на господарите.... "Ще плачете за социализма,мишки нещастни"...
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има толкова много филми по въпросаTuristas и др.Докторите са намерили своето удовлетворение в коленето.другото са подробности
13
8
 
33
 
! Отговори
РЕ преди 14 години
Това е един трик.Не се стига изобщо до трансплантация.С лъжливи причини се примамват колкото се може повече нуждаещи се за орган.След като им сеизмъкнат колкото се може пари или имоти тези измамници изчезват или болнитеумират.Измамените не могат да се отнесат към съда,защото търговията с органие наказуема и за двете страни.олкова е просто.
12
8
 
33
 
! Отговори
мала преди 14 години
Именно. Затова никога няма да подпиша *** здравна книжчица. И не защото съм маниячка,че някой скучаен ще ме издебне на ъгъла, а просто защото е такава корупция в здравеопазването..Дарявам кръв и желая да си дам органите ,след като почина. Близките ми го знаят и ще уважат решението ми, ако не дай си Боже нещо се случи(все пак съм млад човек), но никъде никога няма да си сложа подписа!
11
8
 
32
 
! Отговори
уве преди 14 години
започнаха да ни промиват мозъците и да оправдават Чеку този гнусен крадец на живот човешка тъкан.такива са и симеонстанишевидоган,които съвсем официално са ратифицирали зкони за изземане на органи и кости от патологията на *** и от всички възможни източници.парите си ги заделят по братски.сигурно счеку са правили заедно кражбата на човешки органи вкосово и паси като м.на външните р. сигурно учствал стях.затова са тръгнали сега да го защитават за да неим излезнат кирливите ризи.
10
8
 
32
 
! Отговори
до 9 преди 14 години
Похвално,обаче,от момента,в който пишеш,че си съгласен да бъдеш донор след смъртта си,ВЕЧЕ СИ ПОТЕНЦИАЛНА ЖЕРТВА !!! Да си спомняте скандала със здравната каса,дето изтече информация за здравния статус на хиляди българи към частни лаборатории и клиники ?? А да сте чули нещо след това ??
9
8
 
33
 
! Отговори
йсксвп преди 14 години
прочетете книгата на кънчо кожухаров .кой какъв е в българската корупция .2част. там има копия от постановления на министерския съвет на България подписано от Станишев Симеон и Доган 2006с които търговци на човешки материал са изнесли тонове през митниците.за това те нехаят колко хора умират или биват убити.един човек струва като мъртав повече от300000евро.ако жив може би 10000лева.колкото един кон за кланницата струва в германия.изобщо холивудските измислици бледнеят пред реалния ужас у нас.
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди няколко дни родители дариха органите на катастрофиралата им дъщеря и спасиха няколко живота. Хвала на такива хора. Ако всеки от нас помисли максимално негативно, но разумно, ще напише на гърба на здравната си книжка, че е съгласен да дари органите си. Тогава много по-рядко ще четем такива статии
7
8
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Ако това за частните клиники в Румъния и България е вярно,то тогава резонно е донорите да са набавяни предимно от Румъния и България !! Пита се кои са донорите,ако все още нямаме закон за доброволно донорство ! Изчезналите ?Катастрофиралите?Продадените бебета?Оперираните от жлъчка и завърнали се без бъбрек?Или тия с болен бъбрек,изписани с изваден здрав?...
6
9
 
34
 
! Отговори
mafia преди 14 години
До къде сме я докарали?
5
9
 
32
 
! Отговори
mafia преди 14 години
Благодарен съм на държавата ни за избора, който ми предоставя - да се самоубия, да започна да прося или да обявя гладна стачка пред общината. / И в трите случая хуманното ни общество само ще регистрира събитието, без да трепне и мускулче по каменната му муцуна/.А като продам бъбрека си, ще спася един човешки живот, нали така? То всъщност не е и продажба, моля се само на тоя, който ще получи бъбрека ми, да ми намери някаква работа. Не искам банкови сметки, коли и апартаменти -просто моля за уж