Голямата депресия на гърците

Изпразват сметките си, забравят за почивки, оставят колите
7 май 2010 08:21,
798
Голямата депресия на гърците

Работата на Илияс Лестарис е да изпраща клиентите си по широкия свят – Тайланд, Мавриций, Индия, Мароко. Сега обаче е доволен, ако на някой грък изобщо му мине през ума думата екскурзия.

Телефонът на 65-годишният атинянин мълчи от дни, рядко някой влиза в бюрото в центъра на града. Лестарис поглежда към картата на света, закачена на стената, после към монитора и дърпа от цигарата си. Последния ваканционен пакет продал преди две седмици – Лезбос, три дни, това е всичко.

„Тотален отлив, нищо не се помръдва“, казва Лестарис пред „Шпигел“. А предлага  евтини пътувания – с автобус до Истанбул, седем дни полупансион за 390 евро, но местата си стоят празни.

Лестарис от години е в бизнеса, но не е преживявал такъв спад на пътуванията. С приходите си може да покрие единствено наема на бюрото. С две думи описва чувствата си. Несигурност е едната. Другата – гняв.

Гняв, че сега гръцките граждани трябва да платят фалшификациите на статистиката за дефицита на предишното правителство. Боли го, че Гърция вече има сред другите държави в ЕС славата на държава на мързеливи хора, които печелят много, харчат бързо и разчитат на чужда помощ. Той е внасял 37 години в пенсионната каса и сега получава за това 617 евро.

„Кажете това на госпожа Меркел“, препоръчва на посетителите от Германия.

Още по темата
5 май 2010 10:35
242

Въпреки че ЕС и МВФ се решиха на спасителен план за милиарди евро за заплашената от фалит Гърция, самочувствието на гърците е тежко засегнато. Наранява ги най-вече дългото увъртане и отлагане на германския канцлер Ангела Меркел.

„Ангела Меркел? Не, благодаря“ написа наскоро на първата си страница атинският ежедневник „Вима“. Под това заглавие изданието публикува рейтинг на чуждестранните политици – на първо място е Никола Саркози. Анкетата показва, че 76,6 от гърците имат позитивно отношение към френския президент – Саркози обяви още през март, че страната му е насреща, ако Гърция се нуждае от помощ.

След него в класацията се нареждат руският премиер Владимир Путин (73,7%), американския президент Барак Обама (68,2%), турският премиер Реджеп Ердоган (32,9%) и чак тогава Ангела Меркел (18,4%).

По-лошо отношение към канцлера не може да има – 79,9 процента от гърците имат негативно мнение за нея. На този фон отношението към Ердоган е почни като любовно обяснение, защото турчинът за гърците не е просто един политик. Той е премиерът на столетния враг, дори и след намаляването на напрежението в отношенията в последно време.

Елена Спилотис формулира омразата си към Мркел дипломатично: била наранена, казва 39-годишната продавачка в магазин за дамски чанти. Гърция била люлката на европейската култура. „Госпожа Меркел забравила ли е това?“

В момента в Гърция внимателно се следи всяко движение в Германия. Затова всички медии разпространиха информацията за акцията на Handelsblatt „Аз купувам гръцки държавни книжа“. Германското бизнес издание призова да се купуват гръцки облигации, за да бъде подкрепена задлъжнялата страна като знак на споделена отговорност „дори и при безспорен финансов риск“.

Шефът на RWE Юрген Гросман, който подкрепи инициативата и иска да купи държавни ценни книжа за 100 хиляди евро, беше почетен с огромна снимка в консервативния вестник „Катимерини“.

Какво ще стане обаче със страната по-нататък. Някои икономисти се съмняват, че ще успее да спази тежкия курс на икономии. Очакват задълбочаване на рецесията, защото намаляващите заплати и по-високите данъци ще ударят местната икономика.

Въведеният в началото на годината пакет мерки, с който ДДС беше увеличен от 19 на 21 процента, вече има първите последствия. Гърците свиха потреблението си. Търговците се борят за клиенти с отстъпки и разпродажби. Броят на празните офиси и търговски площи се увеличава, включително в най-престижните части на Атина. Преди години беше немислимо там да се види табела „Дава се под наем“.

„Вече не си купувам дрехи, дори да ми се иска“, казва Мариана. 34-годишната продавачка вече се е отказала от почивка. Да ходи с кола на работа също се е отказала. Правителството повиши акциза върху бензина с 10% и Мариана вече има месечна карта за автобуса. Непрекъснато се тревожи за работата си в магазина за козметика. „Сега идват значително по-малко клиенти.“

Гърците се притесняват, че ще става още по-лошо. Вече няма доверие и в банките. В последните няколко месеца фирмите и собствениците на депозити са изтеглили 10 милиарда евро и сега си ги държат вкъщи или са ги прехвърлили в чужбина. На улицата протестите се увеличават.

И краят на напрежението не се вижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


798
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
733
0
 
0
 
! Отговори
Соня преди 13 години
Също така и българите сме велик народ и сме преодолявали много по-сериозни кризи ! И България ще пребъдне ! Да не се обиждаме на нации и да мерим кой е по-по-най...ами да вземем балканските народи да се обединим ! С или без Европейски съюз !
732
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 13 години
Това е то...началото на края на един мираж наречен ЕВРОПЕЙСКИ СЪюЗ..плановете за нов световен ред отиват там от където са дошли...по ДЯВОЛИТЕ...
731
0
 
5
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Гърците живеят много по добре от Българите това е факт ,но дължат адски много пари по 50 000 Евро на глава!
730
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
Ot v4era edno i s6shto dr6nkate K6de otidoxa Vasilka i Dido`pone ot tiax 4ovek mojeshe da nay4i neshto! Shto ne si izbivate kompleksite drygade! A onia s BOLNIAT ZADNIK -ela v PLOVDIV da ti go IZLIKYVAT!!!!!!! Samo v 1 klinika a ne v 3 !!!!!
729
0
 
1
 
! Отговори
Портос преди 13 години
Не гадай !!! Самата истина ти казвам!
728
0
 
1
 
! Отговори
от 770 преди 13 години
И друго - Данон ли е продукта, който произвеждаш?
727
0
 
1
 
! Отговори
oт 770 преди 13 години
Не мога да позная. Каква ти е заплатата?
726
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция е най-скъпата страна от европейската зона(страните с евро) и с най-ниски заплати.Сега ще става още по-зле.Обикновенните хора обират пешкирите,не ония крадливите с басейнчетата и скъпите коли.Защо като ще се зверите на суми,не се зверите на немски,швейцарски и т.н пенсии,които са в троен размер от гръцките и ги харчат в държави с мн. по -ниски цени?
725
0
 
4
 
! Отговори
soni преди 13 години
Леле,леле,617 еуро пенсия!Чак с големи букви го пишеш,ама забравяш ,че тази пенсия той не я харчи в България.В България ще си цар с тия пари ама не и в Гърция братко!То тя и твоита пенсия би изглеждала безумно висока на един сомалиец(примерно) ама тва не пречи да мизеруваш ако си само на нея.Освен това има мнооого пенсионери в Гърция които взимат по-малко от тия пари.Ако в България е скъпо,ела да видиш тук какво е.
724
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Работата на Илияс Лестарис е да изпраща клиентите си по широкия свят ........ С две думи описва чувствата си. Несигурност е едната. Другата гняв.Той е внасял 37 години в пенсионната каса и сега получава за това 617 евро."КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ПИШЕМ!!! 617 ЕВРО ПЕНСИЯ !!!!!!!!
723
0
 
6
 
! Отговори
Портос преди 13 години
Аман от такива ментори като тебе!!! Работя тук в България, по 10 часа на ден!!! Познай от три пъти каква заплата взимам??!! Колегите ми от Франция във фирмата -майка работят по 8 часа, произвеждат същия продукт със същите машини... Имат същата производителност, със същото качество....Взимат осем пъти повече....Не се изказвай неподготвен, пич, не всичко е бяло и черно....
722
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
770,*** си,та чак вдлъбнат
721
0
 
0
 
! Отговори
герберче преди 13 години
Малиий, колко си раним. Извинявай за недобрия тон.....
720
0
 
4
 
! Отговори
Портос преди 13 години
Ти, пич ,си някой безработен, а даваш акъл... Цървулска работа
719
1
 
1
 
! Отговори
от 770 преди 13 години
Хе хе.Колко бяс предизвика идеята, че в България трябва да се работи повече и да се произвеждат продукти, които изискват повече образование и по-висока квалификация.Друго си е да мързелуваш, да псуваш страната си и да чакаш висока заплата. А и нали ако се поизучиш малко, може да ти се възпали мозъка ... Да, по-добре е да се седи пред компютъра и да се завижда на гърците, че са се уредили да им плащат повече за същото неработене.
718
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, празнодумец изпростял, да не би гърците да произвеждат BMW-та или работят повече от нас, та да получават такива високи заплати... ----------O, добре възпитан господине, гърците получават по-високи заплати от вас, отчасти защото имат 300 милиарда заеми и отчасти, защото селското им стопанство и туризма им са в значително по-добро състояние от българските. И как няма да са - ако с туристите в българия се общува на същото ниво, на което ти общуваш тук, те сигурно бягат през глава от България.
717
0
 
0
 
! Отговори
Фермер преди 13 години
О, свещена простота, нахрани ли прасетата, издои ли кравата, лъсна ли бастуна преди да седнеш пред монитора. Изтрезня ли от снощния запой, кавал, много глупости плещиш тази сутрин...
716
0
 
2
 
! Отговори
герберче преди 13 години
Ей, празнодумец изпростял, да не би гърците да произвеждат BMW-та или работят повече от нас, та да получават такива високи заплати... Помисли малко с изветрелия си мозък, защо е така, и тогава пускай "меродавното" си мнение в обръщение.
715
1
 
1
 
! Отговори
Safo преди 13 години
Говориш наизуст, като използваш клишета и най-откровени лъжи.Но явно си някой пенсиониран кофражист и аз не искам да те просвещавам. Живей в заблуда и бъди жив и здрав, за да продължаваш, все така самоотвержено, да ни развеселяваш в чата....
714
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Меркел беше премиер на България, щяхме да вържем и да цъфнем за четири години.-------------------Не, ако работехте като германците и произвеждахте БМВта вместо домати, щяхте да сте цъфнали и вързали.