Унгария няма скоро да се справи с последиците от аварията

Страната ще поиска финансова помощ от Брюксел
6 окт 2010 09:18, Елка Василева
16
Унгария няма скоро да се справи с последиците от аварията
Снимка: БГНЕС

На Унгария ще й бъдат необходими повече от една година и десетки милиони долара за ликвидирането на последиците от взрива в алуминиевия завод на 160 км от Будапеща, заявиха властите в страната.

Спасителите се опитват да задържат разпространението на токсичните вещества, които изтекоха след експлозията, за да не допуснат замърсяването на Дунав.

Веществото представлява смес от вода и течни промишлени отпадъци, съдържащи тежки метали и е признато от специалисти за опасно за живота.

При аварията загинаха четирима души, около 120 бяха откарани в болница с изгаряния и други наранявания.
 
Жителите на населените места в района на бедствието трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптери.

В отделни райони е обявено извънредно положение.

Най-силно са пострадали седем населени места, в някои от тях дълбочината на токсичната течност достига два метра.

От силния поток са разрушени мостове и сгради, десетки автомобили са отнесени от пътя.

Причините за инцидента засега не са установени.

По предварителни разчети от момента на аварията от резервоарите на завода са изтекли около 700 000 куб. м. токсични вещества.

Още по темата

Пред ВВС министърът на околната среда Золтан Илеш каза, че за ликвидирането на последиците от техногенната и екологична катастрофа на Унгария ще й бъде нужна техническа и финансова помощ от ЕС.

„Пострадалата територия е огромна, степента на замърсяване е голяма. Необходима ни е работна сила и естествено, техника“, каза Илеш.

По думите на министъра от цялата засегната територия ще трябва да бъдат отстранени минимум 2 см от почвата.

На страната също така предстои да изплати компенсации и да осигури нови жилища за около 7000 души.

В района на бедствието са изпратени допълнителни спасителни екипи, стотици военни и полицаи.

Полицията провежда разследване на  причините за аварията. Еколозите се опитват да определят истинските мащаби на катастрофата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Унгария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Geolog преди 13 години
Zavyrshih Geologiq i ne moga da go obqsnq po dobre!Malko se uchidvam che ima tolkova umni hora po forumite. EVALA!!! BRAVO!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 13 години
Браво професоре!
14
0
 
2
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 13 години
Съгласен съм, голям коментар хахаахахаха :)
13
1
 
6
 
! Отговори
p преди 13 години
Унгария по-бързо ще се възстанови от ЧЕРВЕНАТА авария отколкото България! Червената *** при нас е много повече.
12
0
 
12
 
! Отговори
идея преди 13 години
Нали нашите *** все се оплакват, че нямат работа а и разбират от цветни метали повече от всеки друг. Що не ги натоварим да изгребват "алумина", до 3 дни всичко ще е изгребано и предадено на вторични суровини.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и какво,цялата тази гадория се съхранява в нещо като язовир,така ли? и като се скъса дигата...честито на печелившите. що за начин за съхраняване на токсични дивотии?
10
3
 
3
 
! Отговори
виновен преди 13 години
Да се коментира вината на Тройната коалиция. Иначе е много постна пицата.
9
0
 
8
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Информацията е много оскъдна! Не е нормално ей така изведнъж да се скъса това хвостохранилище ли е или какво? Все пак там са работели инженери, които всеки ден са наблюдавали тези съоръжения 24 часа. Давали са дежурства, правили са оперативки, водели са дневници. Всеки който е работил в някакво промишлено предприятие, язовир, подстанция знае какви наблюдения се правят. Освен това оловото не изгаря? Дано по скоро се разбере точната истина. А за риболов и круизи по Дунав забравете!
8
1
 
0
 
! Отговори
345 преди 13 години
А зад основния факт какви причини се крият капацитивен умнико ?
7
0
 
18
 
! Отговори
Експерт преди 13 години
Червената кал дължи цвета си на железните окиси които се съдържат в нея - над 60%. Отделя се при преработката на боксит (алуминиева руда) по т.нар. Байер-порцес. Това е разтваряне на алуминевата суровина от боксита с натриева основа и преминаването на алуминия във хидроокисна форма, която в последствие се преработва до алуминий. Така че, отпадъка - червената кал, съдържа неразтворимите компоненти на рудата, железните окиси, както и остатъчно количество от натриевата основа, затова е силно алкална, от там и тежките изгаряния, които предизвиква при попадане върху кожата. Червена кал се отделя при всяко алуминиево производство и е огромен, нерешен екологичен порлем с световен мащаб. Ей това е!
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом води до тежки изгаряния, най-вероятно в тази химическа "фекална" смес има сярна и/или солна киселина.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже, колко сте кухи! Какъв взрив, какъв алуминиев завод, какви резервоари? Скъсала се е стената на хвостохранилището на завод за производство на алуминий - това е основният факт.
4
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 13 години
Тинята явно съдържа агресивни киселини, ползвани при третирането на металите? Ужасна трагедия... мине не мине ден и се случва я авария, я масово убийство, я торнадо. Така ли е било винаги или наистина живеем в "интересни времена"?
3
8
 
7
 
! Отговори
УХ преди 13 години
КРЪВТА ТИ Е ЧЕВЕНА САМ СЕБЕ СИ УБИЖДАШ ,КОЛКО СИ ГЛУПАВ И ДРУГИ КАТО ТЕБ,КОМУНИСТИ НЯМА ДРУГАРЮ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СТАНАХА ДЕМОКРАТИ КАТ ПОЧНЕШ ОТ КОСТОВ,СТАНИШЕВ,БОРИСОВ,ЦАРЯ И ЦЯЛАТА *** КОЯТО Е В ПАРЛАМЕНТА ТОВА СА ВСЕ ДЕЦА НА КОМУНИСТИ.А СОЛНА КИСИЛИНА ПРИЧИНЯВА ИЗГАРЯНИЯТА.
2
0
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Ясно,за риба чак другата година по Дунава и то май след забраната за размножаване.Въпреки че се притеснявам, като не казват веществото да няма ***.То и до сега Дунава си беше фекалната яма на Европа.Ще дойде в повечко на мен и колегите рибари тази авария.
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тежките изгаряния не се получават от тежки метали.Някой ще каже ли какво наистина съдържа червената смрад???!!!???Аман от червена смрад!!!!