Първи миньор спасен в Чили след 10 седмици под земята

Операцията закъсня с 3 часа заради технически проблем
Обновена: 13 окт 2010 07:37 | 13 окт 2010 07:07,
63
Първи миньор спасен в Чили след 10 седмици под земята
Снимка: БГНЕС

Първият от чилийските миньори, затрупани на около 700 м под земята, Флоренсио Авалос, излезе на повърхността със спасителната капсула, предаде Би Би Си.

Началото на спасителната операция беше отложено с около три часа поради технически проблеми.
Вратата на спасителната капсула за извеждане на миньорите от срутената мина в Чили се повреди при едно от пробните спускания, поради което началото на спасителната операция беше отложено, докато вратата бъде поправена.

31-годишният Флоренсио Авалос, баща на 2 деца, излезе пръв от мината след продължение на близо 10 седмици престой под земята.

Той изглеждаше спокоен и уравновесен, докато чакащите го на повърхността го посрещнаха с бурни емоции и аплодисменти, предаде АФП.

Малката му дъщеря се разплака при излизането на баща си. Изпратеното от мината писмо на Авалос казваше, че най-важното за него е семейството.

Цяло Чили и светът следят изхода от спасителната операция. Спасеният миньор беше посрещнат с прегръдка от президента на страната Себастиан Пинера.

"Благодаря на Бога, на спасителния екип, на министъра и на целия екип, който направи възможно това!", заяви президентът на страната, минути след като Авалос излезе на повърхността.

Още по темата

По план той ще бъде последван от 39-годишният Марио Сепулведа и от боливиеца Карлос Мамани, на 23 години.

Изкачването ще отнема по 15-20 минути. След излизането си на повърхността, те ще прекарат най-малко два дни в болница.

Сирени и светлини ще оповестяват излизането на повърхността на всеки един миньор, „възроден” след 10-седмичен престой под земята в чилийската мина „Сан Хосе”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 13 години
Ето това е НОВИНАТА,дано всички са живи и здрави и се аклиматизират нормално,не дай Боже тука да се случи нещо подобно-даже ще го скрият от хората.....!Чили е пример-за солидарна мъка-когато инцидента се случи,за солидарна помощ и тревога ,а сега и за солидарна радост...69 дни целият народ дишаше,надяваше се и се молеше със затрупаните-като едно..Светът също не остана безучастен наблюдател....Евала.А..тука по ТВ -цял ден сапуни...
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da sa jivi i zdravi vsichki
57
0
 
0
 
! Отговори
c преди 13 години
c
56
0
 
0
 
! Отговори
ххххх преди 13 години
ххххххх
55
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 13 години
??????????????
54
0
 
4
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Значи ти реши, че съм бил, или съм сега, в :СССР, Китай или България....Грешно предположение....много грешно....Но не съм и в САЩ.....И не лъжа....
53
1
 
9
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Хайде да бъдем по-точни :На 20-ти юли. преди 41 години астронавтите Нийл Армстронг и Бъз (тогава Едуин) Олдрин осъществяват меко кацане на повърхността на Луната. Близо шест часа по-късно Нийл Армстронг пръв излиза и поставя своите отпечатъци от крака си в лунния пясък. Милиони хора пред телевизорите успяват да чуят знаменитата му реплика: "Една малка стъпка за човек - огромен скок за човечеството".Аз не съм тийнейджър.... А 41 години за много от вас е ...празно пространство...Не за мен...Та не знаеш как и къде съм бил и какво съм гледал..Та това за пояснение...А сега, приятен ден и до 33-тия спасен успех и кураж на чилийците !!!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано успеят да спасят всички!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dano vsicko da mine uspesno!
50
3
 
1
 
! Отговори
SNN fan преди 13 години
Искам да стана фен на SNN но не мога да я намеря, затова ще си гледам CNN
49
3
 
3
 
! Отговори
телевизията преди 13 години
SNN,,, невероятен канал, невероятни коментатори, показват и коментари на хора от цял свят в нета.....Е, тук Славчо ще го коментира...и ония двамата опусума....
48
1
 
10
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Капсулата на спасението , с която изваждат миньорите на бял свят, е с името на птицата феникс. Изборът сигурно не е не е случаен . Фениксът е митологична огнена птица, която за древните египтяни била свещена. В края на своя живот фениксът се вгражда в гнездо от канелено-кафяви клонки, които после той запалва. Птицата и гнездото изгарят с буйни пламъци и стават на пепел, от която се ражда новия фениксФениксът присъства като образ и в други митологии, в ранно християнското изкуство и литература e символ на прераждането, на безсмъртието.Фениксът се свързва със слънцето и боговете на слънцето, като например древноегипетския бог Ра и древногръцкия бог Аполон.Дано наистина този символ донесе така чаканото щастие на всички около тази трагедия....А колко ли деца ще бъдат кръстени с това име от днес нататък ????И, както каза президента Себастиан Пинйера, :Нека БОГ да е с нас....All eyes in Chili - един от водещите надписи по SNN ....Да, очите на цял свят са отправени към Чили и мината San Jose...с надежда и вяра за спасението...
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
излъчват на живо по много канали - euronews, bbc world, cnbc europe
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
....си ен ен точка ком....
45
1
 
6
 
! Отговори
ралица преди 13 години
Гледайте всичко на живо на SNN....
44
3
 
1
 
! Отговори
ivo преди 13 години
защо се подценявате толкова-сигурен съм ,4е и тук ще ше да има пълно съдействие от вси4ки
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Чилийският народ. Това е един добър урок за нас. Съмнявам се че ако у нас се бе случило това, шяхме да сме свидетели на такава реакция от страна на държавата и на отговорните институции. Колкото и да е обидно май сме по-бананова република от Чили
42
1
 
8
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Много телевизии по света предават на живо това наистина грандиозно събитие.Тука обаче при нас продължаваме да си гледаме парламента и да се борим за здравните вноски.Въпрос на приоритети,може би,а най-вече въпрос на ЦЕННОСТИ.Дето тука май ги нямаме...
41
1
 
8
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Господи,стават и чудеса!Да са живи и здрави и миньорите и всички,които направиха възможно да стане това!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5-ти миньор на свобода!