Вързаха ръцете на Обама за Гуантанамо

Долната камара на Конгреса гласува финансирането на затвора и през 2011 г.
Обновена: 10 дек 2010 14:58 | 9 дек 2010 07:17,
35
Вързаха ръцете на Обама за Гуантанамо
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Долната камара на американския парламент върза ръцете на президента Барак Обама за затварянето на Гуантанамо през 2011 година, пише АФП.

С 212 гласа „за” и 206 гласа „против” долната камара е приела проектозакона за финансирането на затвора до септември 2011 година.

Параграф от текста забранява финансирането на трансфера на затворници от Гуантанамо на американска земя.

В момента в Гуантанамо има 174 затворници, от които само трима са с присъди, произнесени от извънреден военен съд.

Едно от предизборните обещаниияп на Обама беше, че ще затвори Гуантанамо заради протестите на правозащитни организации.

След встъпването си в длъжност Обама подписа декрет за закриването  на лагера до 22 януари 2010 година. Заради неотстъпчивата съпротива в конгреса обаче Обама трябваше да се откаже от плановете си.

За да се превърне в закон, проектът гласуван от долната камара трябва да бъде потвърден от Сената и да бъде подписан от президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
toz na snimkata da ne e OBAMA kato malak NE TOVA E MISCHEL OBAMA ,JANA MU
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом е така, нека талибаните или руснаците да измислят евтини масови електромобили и да разорят хамериканските капиталисти, които "ограбват" "чуждия" нефт.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама съответно електомобил щяха да си позволят само милионерите, а ти щеше да въртиш *** на колелото посред зима, умнико...
32
3
 
3
 
! Отговори
KOLEV JOINTA преди 13 години
toz na snimkata da ne e OBAMA kato malak
31
4
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
нефта - 300$ исках да напиша
30
3
 
6
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
И съответно ако долара беше 300$ днес, то електроавтомобилите можеха вече да и да са масови... а енергията да е екологично чиста и безкрайно евтина.Ама това една друга тема.Нали?*** прости.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Буш отпуши иракския нефт и прецака плановете на шейховете да изнудват света.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нефта щеше да е над 300$,ако не беше Президент Буш!Мазното болшевишко латино Чавес даже прогнозираше тези и по-високи цени,за да *** на воля!И е много странно,че чалгизираната интернет бригада забравя тези прости факти,и плюе срещу човека,благодарение на който сега зареждат на 2,15 лв литъра,а не на 6 лева!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви несигурни доставки, Ирак и преди това не доставяше петрол, тъпанарино. Не си ли чул, че имаха забрана, "Петрол срещу храни" говори ли ти нещо? Войната може да е вдигнала цените моментно, но сега Ирак няма да може да иска висока цена поне 10 години напред.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разликата е, че в Сибир руснаци държаха руснаци, които са си разказвали политически вицове, а в Гуантанамо американци държат терористи, заловени с оръжие в Афганистан.
25
2
 
3
 
! Отговори
Nemeca преди 13 години
До 17:Много си ограничен батко.. От финансови пазари имаш понятие колкото и магаре от духова музика. "Демек" нищо не схващаш. Как една война кара цените да падат? Това противоречи на всеки един закон от икономикса. И ако малко беше прочел книжки щеше да знаеш, че е така, пък и някой лев на фондовата борса можеше да направиш. Между другото точно несигурните доставки на петрол от Ирак, по време на войната, вдигнаха цената на петрола, стигайки до нива преди кризата...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не арабите диктуват цените на петрола, на друг пазарните цени пречат.---------------- И какво значи "пазарни цени"? Искаш да кажеш, че арабите искат да продават петрола евтино, а американците не им позволяват, така ли, ***? :))) Американците са отишли на война, за да си купуват петрола по-скъпо, значи...
23
3
 
6
 
! Отговори
Nemeca преди 13 години
До 12:Ти въобще имаш ли идея за какво говориш, или просто си наизустил нещо опитвайки се да прикриеш посредственоста си? Нали ако тези хора там, независимо араби ли са, бяха извършили някакво престъпление, щяха да ги съдят и осъдят? Не се съдят защото няма доказателства. Защото новите ти "братя" имат много перверзно чувство за справедливост. Кажи ми каква е разликата между концлагер в Сибир по времето на СССР и Гуантанамо на САЩ? Никаква...
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гуантанамо E --5-ZVEZDEN HOTEL KOITO ZOVE Обама I ZIALATA AMERIKANSKA SBIRSHTINA DA GO POSETIAT.
21
3
 
19
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Ако се разровите във стари вестници, лесно ще си обясните ситуацията. Причината за войната в Ирак е, че Садам поиска заплащането на петрола да става в ЕВРО. Това ядоса американците, които се разпореждаха в световната търговия с напечатани в САЩ необезпечени с нищо зелени хартийки /долари/.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе ти вярваш ли си?Ако администрацията на Буш не беше съставена от петролни и оръжейни магнати, война в залива въобще нямаше да има.Не арабите диктуват цените на петрола, на друг пазарните цени пречат.Има една страна, която е сред основните играчи на петролния пазар, но продава предимно чужд петрол.Ха сега, деца, гатанка...
19
1
 
3
 
! Отговори
луна преди 13 години
Гласовете за и против са почти фифти-фифти ---- Подозирам, че затворниците ще бъдат предадени в други държави и те ще бъдат на издръжката на ведомството, към което ще бъдат причислени ---- САЩ няма да даде за тях никакви средства
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, трябваше да преизберат Буш. Един тексасец винаги е по-добър от един ....
17
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешни и ограничени мозъчета... :))) Слагайте минуси, но ако Буш не беше отишъл в Ирак, сега нефта ви щеше да е над 200$, щяхте да се влачите полугладни и със закърпени панталонки, а дъщерите ви щяха да се записват на опашки за постъпване в харем :))) Колко от вас щяха да си зареждат колите на 5 лв/литър? Хахаха:)) Ограничени инфантилчета, които мислят, че хляба идва от магазина.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обама ще излезе вързан в ръцете по принцип. И не само там.