Краят на света идва на 21 декември 2012 година

На тази дата със сигурност ще настъпи прелом в нашия живот
27 авг 2009 11:06,
469
Краят на света идва на 21 декември 2012 година
Снимка: БГНЕС

Пожар, потоп, опустошително бедствие или дори краят на света...

На 21 декември 2012 година със сигурност ще настъпи прелом в нашия живот, ако се вярва на множеството самопровъзгласили се пророци.

Ето техните прокоби, пише DW:

Нова вълна от предсказания залива света. Все повече самопровъзгласили се пророци предричат, че през 2012 година ще настъпи краят на света.

Твърдението им споделят дори някои научни изследователи. Но може ли да се вярва на предсказанията им?

Редица пророци аргументират прогнозите си, позовавайки се на календара на маите – онази тайнствена цивилизация, изчезнала от света преди повече от 1000 години.

Маите са били особено добри астролози - така например те са предсказвали слънчевите и лунните затъмнения с голяма точност.

Маите съумяват да отброят периоди от милиони години, свеждайки ги до цикли от по 104 000 години, които пък съдържат 4 по-малки цикъла от по 26 000 години.

Те от своя страна се делят на 5 цикъла от по 5200 години, които се състоят от 13 цикъла от по 400 години, наречени бактуни, и т.н.

Според календара на маите в момента човечеството се намира в последните години на един период от 104 000 години, а с него приключват и всички останали по-малки периоди.

Така стигаме до зимното слънцестоене на 21 декември 2012, когато е краят на всички отброявания на древните учени. Но достатъчно ли е това обяснение за предсказанията на пророците?

Приживе американският етнолог Терънс Маккена твърди, че е много вероятно по същото време да се стигне до изключително рядко срещано разположение на небесните тела, т.е. слънцето да застане по средата на Млечния път, което се случва веднъж на 25 800 години.

Така излиза, че човечеството, съществуващо от близо 200 000 години, е преживявало подобно явление вече няколко пъти.

През 2012 година обаче в Космоса ще се случат и други неща. Поне така твърдят биофизици като д-р Дитер Броерс.

Според него през 2012 можем да очакваме екстремна слънчева активност, която ще доведе до огромни промени в магнитното поле на Земята.

Представете си слънчеви бури, по време на които заредени с енергия частици валят върху нашата планета и унищожават всичко, което има някаква връзка с електричеството.

Д-р Броерс казва освен това, че е възможно земята и човекът да претърпят коренна промяна посредством така наречения лъч на синхронизацията. Този лъч щял да изпрати човека в "петото измерение".

Биофизикът си представя това като скок в съзнанието на човека, т.е. човекът ще се превърне в свръхчовек. Остава обаче въпросът защо пък точно маите, които може би не са си и представяли, че ще изчезнат, са знаели кога ще настъпи краят на света.

Критиците твърдят, че техният календар не бива да бъде свързван с нашия. "В момента има 52 предложения за възможни съответствия", пишат създателите на сайта Esowatch.

В зависимост от начина на пресмятане възможната дата за края на света варира между 5 ноември 1734 и 12 август 2532 година.

Всъщност от началото на нашето съществуване до днес краят на света е бил предричан над 100 пъти. Още през 30 година сл.Хр. прахристиянските общности са предричали фаталния край.

Според папа Силвестър Втори краят на света е трябвало да настъпи през 999 година. Свидетелите на Йехова пък са посочили няколко възможни дати – през 1874, 1914, 1925 и, разбира се, 2000 година.

Впрочем телевизионната астроложка Елизабет Тесие също пророкуваше, че краят ще настъпи през 2000 година.

Въпросът за възможния край ни вълнува от самото начало на света. Всъщност отговорът му не се крие в науката.

И всеки сам трябва да реши как да приема евентуалния фатален обрат. Мартин Лутер е формулирал своето становище така: "Ако знаех, че утре светът ще изчезне, бих засадил днес ябълково дърво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да бе да 2012... По моя календар свършва още на 31 декември тази година! Първо бях се уплашил че краят е този месец ама видях, че има още страници.
17
1
 
2
 
! Отговори
PRO7 преди 14 години
Поредното предсказание. И нито един синоптик! Синоптиците професионали, следят всяко облаче със сателит и не могат да познаят времето за следващия ден. а тези оракули познават- ми да ги вземат в метеорологията тогава. За мен са поредните ГЛУПОСТИ!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 14 години
Ама само тъпотии !!!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** *** проста Днес.бг стига сте занимавали хората с глупости! Астрологията, колкото и да ви се иска, НЕ Е НАУКА от вече повече от 1000 години! А маите не са изчезнали мистериозно както вие твърдите, ами са се затрили като цивилизация заради огромна суша. Егати аргумента представяте за края на света сериозно, на маите тогава им свършва календара => край на света. Еми моя календар последния му ден е утре, айде бегайте сега цялата редакция да си изпълните последните желания.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми да купуваме тогава на безценица и да се надяваме, че всичко е кьорфишек!
13
1
 
2
 
! Отговори
ZARSTVO BALGARIA преди 14 години
Kakvo stava v Kradlivata KGB-vselena...kosmosa e GOLA i BOSA...Da si varnem BALGARSKOTO ZARSTVO,kadeto Balgarite sa Ziveli Bogato,bili sa Trudolubivi,Viarvasti i Stastlivi,koeto im e bilo Otneto s Nasila Natrapenata republika na Zloto,sazdadena protiv Voliata na BALGARSKIA Narod i ZAR velik SIMEON II Naz ZAR!!! ZARSTVO balgaria ot rekite na Dunavsko zavinagi VEE URAA URAA ZA ZAR I ZARSTVO! predateli na rebublika na ZAR, agenti na republikansko ZLO i KGB-CKZR PROTVI NA Z ZAR
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност доста хора вярват в това, познавам поне 4-***.
11
2
 
4
 
! Отговори
! преди 14 години
XAXAXAXAXXAAXAXAXAXAXAXA посмейте се малко кви са тези пророци бе бързо в лудницата !!!
10
1
 
2
 
! Отговори
theRealness преди 14 години
dnes bg, pi6e se декемВри ;)
9
1
 
2
 
! Отговори
coco преди 14 години
Доста глупаво
8
1
 
4
 
! Отговори
lokster преди 14 години
То и за 2000-а и 2001-а имаше "предсказания", пък като гледам сме си още живи :D
7
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
мда, вярно е, майския календар свършва на тая дата, наука е това ей, астрология, не е майтап! така че продавайте имотите и си изживейте оставащите две години като царе на бахамите. ама трябва да ги продадете навреме, щото като се усетят хората всички ще продават и никой няма да иска да купи - за кво му е имот като свършва света.
6
1
 
5
 
! Отговори
lokster преди 14 години
"Маите са били особено добри астролози - така например те са предсказвали слънчевите и лунните затъмнения с голяма точност."---Абе вие *** "журналисти" правите ли разлика между астролози и астрономи?!?
5
1
 
3
 
! Отговори
Петя преди 14 години
Краят на света на 21 декемри 2012 година - само, че няма да настъпи край, а еволюция на съзнанието на хората!
4
1
 
3
 
! Отговори
баба Яга преди 14 години
Време е да се свършва, че и без това само правим мизерии на тази планета и нищо смислено! :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 14 години
Стига вече паника от тези изгладнели журналисти! Изнервяте и без това имореното и нещастно население на тази територия България!
2
1
 
5
 
! Отговори
? преди 14 години
Какви са тези глупости? По-голяма простотия не бях чела от доста време.
1
1
 
6
 
! Отговори
Фанта Бамбуча преди 14 години
Дрън дрън ярини!