Войната срещу Дядо Коледа в Европа

Белобрадият старец не е добре дошъл навсякъде
21 дек 2009 17:55,
87
Войната срещу Дядо Коледа в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бездушен символ на комерсиализацията на един от най-светлите християнски празници. Образ, наложен от американските корпорации с единствената цел да печелят пари.

Странно или не, именно такова е отношението към Дядо Коледа, и то в сърцето на Европа. В големи части от Германия, Холандия, Белгия и Австрия белобрадият старец с червен кожух буквално е персона нон грата. Стигна се дотам, че във втория по големина австрийски град Грац от години има протести срещу Дядо Коледа.

Протестното шествие на стотици хора, носещи запалени свещи, в старата част на града цели да защити от Дядо-Коледовата инвазия местния Кристкинд (в приблизителен превод Христово дете) - мъж, жена, ангел или просто полувидим сноп светлина, който влиза през прозореца. След смрачаване на Бъдни вечер Кристкинд минава по домовете и оставя напълно украсено дръвче и подаръци. И изпреварва с няколко часа Дядо Коледа.

Голяма част от австрийците бранят тази традиция, произлизаща от протестантските райони на Германия от 16 век. Едва в края на 19 век на практика Кристкинд пробива в католическа Австрия и постепенно измества още по-стар обичай – в този период от годината да се дават дарове за домашните духове.

„Алтернативата” на Дядо Коледа акцентира върха мира, спокойствието, сърдечността, дома и семейството, а не върху стихийното купуване на подаръци, толкова характерно за Великобритания и Съединените щати например. Това твърдят жителите на Грац, а и на цяла Австрия, където Кристкинд продължава да е далеч по-чакан гост от Дядо Коледа.

По улиците и витрините на магазините много рядко могат да се видят фигури на белобрадия старец и шейната му, защото на това не се гледа с особено добро око и се счита за нарушаване на коледния обичай.

В Холандия, Белгия и някои части на Германия направо си имат друг ден, в който децата получават подаръци. На 6 декември се почита св. Никола, който всъщност е считан и за истинския, християнски образ на Дядо Коледа.

У нас той е почитан като покровител на моряците и рибарите и в деня на смъртта му празнуваме Никулден.

За холандци, белгийци и германци Чудотворецът от Мира, роден през 270 година сл. Хр. в провинцията Лиция (Византийска Анатолия, сегашна Турция), е преди всичко покровител на децата, бедните и нуждаещите се.

Щедростта и доброто му сърце дават началото на вековната традиция за даването на подаръци, вярват в Северозападна Европа. Преданието разказва как св. Никола спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил принуден да продаде дъщерите си. Светецът не позволил това да стане и дарил общо четири кесии жълтици (според някои легенди слагал монетите в чорапите на дъщерите), с които оправил живота на бедното семейство.

Сега, 18 века по-късно, децата слагат обувките си навън и ако са били послушни през годината, откриват в тях шоколади, бонбони и подаръци. Ако са били лоши, виждат в обувките си въглени и съчки.

За противници на Дядо Коледа св. Никола трябва да се почита и децата да се привързват към неговия празник, защото той олицетворява ценности като солидарността, любовта към ближния и споделянето, докато неговият „братовчед” е измислица на потребителското общество.

Интересен парадокс е, че именно роден в Германия карикатурист е считан за „баща” на съвременния образ на Дядо Коледа (Santa Claus).

Томас Наст, емигрирал на детска възраст в Съединените щати, е първият, който рисува човека с подаръците като брадатия, дебел старец.

Това се случва през 1863 година, а за първи път образът се появява в изданието Harper's Weekly. Оттам нещата подхваща Coca-Cola и останалото се вижда...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
NATALIE
81
0
 
0
 
! Отговори
П преди 14 години
И ние си имахме Дядо Мраз, но какво се случи - натрапиха ни някакъв дядо коледа :(( емблемата на комерсиализма
80
0
 
0
 
! Отговори
Bulgar преди 14 години
Не е ли по-правилно да бъде "Баба Коледа" - името си е женско, а приказният герой със сигурност не е хомосексуалист! Наистина отвратително словосъчетание, възможно само в нашата изстрадала страна... По-неприятно е само произнасянето и изписването на Санта "Клаус" - англоезичните хора го произнасят "Клос", следователно така трябва да се изписва на български! Останалото е типична проява на долна бай-ганьовска неграмотност!!!
79
0
 
0
 
! Отговори
Bulgar преди 14 години
Не е ли по-правилно да бъде "Баба Коледа" - името си е женско, а приказният герой със сигурност не е хомосексуалист! Наистина отвратително словосъчетание, възможно само в нашата изстрадала страна... По-неприятно е само произнасянето и изписването на Санта "Клаус" - англоезичните хора го произнасят "Клос", следователно така трябва да се изписва на български! Останалото е типична проява на долна бай-ганьовска неграмотност!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
гадното словосъчетание "Дявдо Коледа", тъй като името звучи като женско и освен това няма нищичко общо нито с християнството, нито с историческата истина!
77
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Чудя се на неграмотните ***, които продължават упорито да пишат и произнасят Санта "Клаус", докато правилното произношение е "Клос" и така трябва да се изписва! Измислен рекламен "герой" или реално живял християнски светец (какъвто е Свети Николай - първообраза на щедрия старец) няма някакво решаващо значение! Важното е децата да се радват и да бъдат мотивирани да се държат добре, за да получат хубави подаръци! От чисто историческа гледна точка обаче е важно да не се допуска гадното сло
76
0
 
0
 
! Отговори
$CHOVEKAT$ преди 14 години
sveti nikola e razdaval podaraci na bednite deca prez 3/4 vek.sega oba4e nikoi ne znae za nego no vsi4ki znaqt za dqdo koleda.sled nqkolko godini pove4eto hora 6e svarzvat koleda s dqdo koleda otkolkoto s semeen hristqnski praznik.
75
0
 
0
 
! Отговори
$CHOVEKAT$ преди 14 години
dqdo koleda e antihristiqnin.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЩЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖГЖГЭФХ ХЭ ХПФХ ГТЭЭГТЭФХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ ФГЭХФГЭХТЖГГЙЪОГЖЭОЖГОЪЭ
73
0
 
0
 
! Отговори
ДО-19 преди 14 години
МАЙ ТИ СИ СИ ОЩЕ ДЕТЕНЦЕ!
72
0
 
0
 
! Отговори
ДО-25 преди 14 години
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
71
0
 
0
 
! Отговори
отговор до-25 преди 14 години
на кой му пука дали си потресена ***! ЧИБА!
70
0
 
0
 
! Отговори
отговор за-25 преди 14 години
"УВАЖАЕМА" госпожо
69
0
 
0
 
! Отговори
Vik преди 14 години
Аз пък си знам Дядо Мраз....
68
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
"На 6 декември се почита св. Никола, който всъщност е считан и за истинския, християнски образ на Дядо Коледа. За противници на Дядо Коледа св. Никола трябва да се почита и децата да се привързват към неговия празник, защото той олицетворява ценности като солидарността, любовта към ближния и споделянето, докато неговият братовчед е измислица на потребителското общество!!!"Абсолютно вярно! Първообраза на "дядо Коледа" е свети Николай и на 6 декември трябва да се дават подаръци,а не на 25 дек.
67
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Ромския дядо коледа като разпран краде от къщите ...
66
0
 
0
 
! Отговори
Нищо не си..... преди 14 години
Ама селянко проста, докога ще обиждаш и клюкарстваш марш на село !
65
0
 
0
 
! Отговори
XAXA преди 14 години
GOT KOMENTARI
64
0
 
0
 
! Отговори
Nefteniq преди 14 години
A не те ли дразни "Добър вечер"?"Вечер" е в женски род, а "добър" е за мъжки... И тук не се връзва нещо, *** сигурно не казваш "Добра вечер" като поздравяваш мама...
63
0
 
0
 
! Отговори
Хоу хоу хоу преди 14 години
Като малки пеехме:Де си де си, Дядо Мраз,Не забравяй и за нас.Къде отиде това време...