Пак край на света, пак извънземни, Нибиру...

Сега е кометата Еленин, в която някои привидяха заплаха
Обновена: 9 май 2011 14:55 | 9 май 2011 11:00,
104
Пак край на света, пак извънземни, Нибиру...
Снимка: Giovanni Sostero and Ernesto Guido (CARA, AFAM)

Кометата Еленин – първата за 20 години, открита от руски астроном – провокира масова истерия в интернет. Блогъри и журналисти разпространяват слухове за гигантски космически кораби, скрити зад тази комета, както и за това, че тя е и тайнствената планета Нибиру, а приближаването й към Земята вещае глобална катастрофа заради смяна на полюсите, съобщава РИА Новости.

По-рано аржентинското издание Contexto, позовавайки се на астронома Серхио Тоскано, съобщава, че зад кометата Еленин летят космически кораби, и през септември, когато кометата се приближи до Земята, ще се състои първият контакт с извънземна цивилизация. Тоскано заявява, че тази информация, получена от китайски астрономи, е скривана старателно от НАСА.

"Това ме забавляваше първия месец, първоначално дори търсих какво пишат в интернет, а сега се старая да не гледам. Вече се дразня, пишат ми писма, че това е Нибиру", казва пред РИА Новости първооткривателят на кометата C/2010 X1 (Elenin), Леонид Еленин от Института по приложна математика Келдиш.

Кометата е открита от Еленин на 10 декември 2010 г. на снимки, получени от руската автоматизирана обсерватория ISON-NM (Ню Мексико, САЩ). На следващия ден тези данни са потвърдени от руски, украински и узбекски астрономи, а след още ден са получени потвърждения от американски и японски учени.

Според изчисленията на 16 октомври 2011 г. кометата Еленин ще се приближи към Земята на минимално разстояние – 34,9 млн. км (0,23 астрономически единици).

"Властите крият истината"

Еленин твърди, че често се сблъсква с твърдения, че ЦРУ и ФСБ вече са създали мрежа от секретни убежища в очакване на катастрофата, която ще донесе кометата. Освен това много хора са сигурни, че самият Еленин не съществува, а в неговото име е зашифровано указание за идващата катастрофа.

"Видях как се разшифрова "Леонид Еленин". Например "Ele" е "extinction level event" (унищожителна катастрофа), а "nin" е "Nibiru in November", казва астрономът.

Още по темата
Той отбелязва, че хората, които са влизали в сайта на неговата обсерватория, са търсели доказателства, че той действително съществува.

"Пишат ми: дайте копие на паспорта си, да се уверим, че наистина сте Леонид Еленин. Питат ме защо няма моя снимка в мрежата, защо в Русия няма нито едно интервю с мен", съобщава ученият.

Той получавал и писма с въпроси какво е "спасението", от хора, които възнамеряват да продадат домовете си и заедно със семействата си да избягат в горите, когато кометата се приближи до Земята.

Когато той се опитвал да обясни, че кометата, макар и доста интересна, е обикновено небесно тяло, те му отговаряли: "Всички вие криете, забраняват ви да говорите, не ви вярваме".

В коментар на твърденията за "космическите кораби" Еленин изказва мнението, че техен източник са снимки на кометата, на които заради движението на камерата звездите са разтеглени в кратки ленти.

"Кометата лети и зад нея отляво и отдясно има следи от две звезди. Видях статия, в която се казва, че това са два цилиндъра, че това е космически кораб", казва ученият.

Загадъчният индекс X1

Еленин не може да обясни защо такова внимание предизвиква точно неговата комета. Според него възможно е работата да е в индекса, който е даден на кометата – C/2010 X1.

"Буквата "X" привлича вниманието на хората, които не знаят, че всяка половина на месеца в астрономическия календар има своя буква и ако я бях открил няколко дни по-късно, индексът щеше да е Y1", казва астрономът.

Той е удивен колко много хора не знаят, че откриването на нова комета е съвсем рутинна дейност. Слънчевата обсерватория SOHO открива стотици комети на година. А ако говорим за открития от "наземни" астрономи, то те откриват по 20 комети на година.

"Макар че тази комета не е от най-обичайните, тя ще премине достатъчно близо до Слънцето – до афелия на орбитата на Меркурий – и достатъчно близо до Земята. Но това далеч не е рекорд", казва Еленин.

Той отбелязва, че например на 15 август 2011 г. кометата 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova ще премине много по-близо до Земята – на разстояние 0,06 астрономически единици (8,9 млн. км).

Еленин се опитва да разубеди привържениците на "теорията за Нибиру" и за заговор на властите в Русия и САЩ, но смята, че това е безполезно.

"Старая се според възможностите си да отговарям на въпросите, да обяснявам, но за съжаление моята истина не е интересна, скучна е, затова ми казват: "Вие криете нещо от нас", казва ученият.

Според него истерията ще се разсее, когато кометата отлети надалеч от Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
астроном преди 12 години
Космическите кораби зад планетата идват да си приберат Първанов,Станишев и останалите комунисти.Експеримента на извънземните се оказал несполучлив.По скоро да дойдат,очакваме ги...
96
0
 
1
 
! Отговори
poznai59 преди 12 години
"Храна" за параноици
95
0
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Решението - космическа станция за изкупуване на космически ***, и няколко ромски астронавта с циркуляри, кръжащи в околоземна орбита.
94
0
 
1
 
! Отговори
Д.Гочев преди 12 години
Тази комета всъщност е Нибиру, а това, което се вижда зад нея нищо чудно да е черна дупка или пък в краен случай -неутронна звезда.
93
5
 
0
 
! Отговори
goran преди 12 години
idat tuk sa i sa po razviti ot nas. sega ste ni preseqt zastoto te slujat na BOG.
92
0
 
0
 
! Отговори
историк преди 12 години
Снимките на трите "извънземни" кораба, са поне от октомври 2010 г., а кометата е открита през декември. Ако "корабите" са всъщност кометата, значи не Еленин я е открил:). Къде е истината?
91
0
 
3
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Ще поживеем и ще видим, а дотогава ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФАНАТИЦИ да си пият хапчетата, защото ми ПИСНА да им гледам политическите псевдо философски помии под всяка статия било то за мода та медицина, дори в статиите за астрономия, четете си статтии ЗА ПОЛИТИКА и си коментирайте ТАМ за политика !
90
3
 
5
 
! Отговори
гошо скочи лошо преди 12 години
а беее извънземни мизвънземни... пред винкело сите са равни и пред гоуфо сите са бавни беее.... ша ги поря кат ягнета
89
0
 
5
 
! Отговори
FADROMIST преди 12 години
Проблемът с виждането на подобен вид обекти бе пуснат в употеба от НАСА. Името на този проблем е IRAS. Между другото "Bo" прав си само за едно, намерена е през 1983 от познай... а,да от НАСА и бе отразено във вестниците NewYorkTimes и още много подобни, "Огромен обект около 4-пъти по-голям от Юпитер бе открит на ръба на нашата слънчева система" за съжаление от тогава до сега друга информация по тази тема не е публикувана. Ако се надявате да ви се каже истината от медиите. Забравете!
88
1
 
8
 
! Отговори
Bo преди 12 години
Дори и да са прави в което силно се съмнявам.Особено за Нибуру (не може току така планета с размерите на земята че и по голяма да се промъкне и 2-3 месеца преди удара никой да не я вижда това е несериозно) Тва не е прашинка :)) а огромна планета която излъчва различни сиганли.В орбита има стотици телескопи на земята има милиони. ЩЕШЕ ДА СЕ ВИДИ.Та мисълта ми е дори да предстои глобална катастрофа тя ще се случи.А ние можем просто да бъдем по-добри, усмихнати и благородни към тези около нас. :)
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, не ми е ясно защо и ВИЕ от днес.бг играете на същото хоро и разпространявате масова истерия (правите го, на практика), при положение че човекът който е открил кометата е напълно реален и абсолютно всички научни доказателства показват че това си е просто обикновена комета.Не мога да ви разбера, честно. Умирате си да пишете за всякакви видове-псевдо наука - особено ако е свързана с "края на света". Толкова ли сте закъсали за читатели?
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
По-добре си задайте въпроса- защо сме се докарали до там, че животът ни е толкова окаян, те непрекъснато се надяваме да дойде края на този свят!И тогава може би ще започнем да променяме себе си, а с това и света.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вероятно кометата ще ознаменува идването на Нибиру.
84
3
 
17
 
! Отговори
демократ преди 12 години
Идат извънземните да си направят адресна регистрация за президентските избори.
83
3
 
2
 
! Отговори
do 79 преди 12 години
a zabeliazal li si kolko si prost ?
82
1
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
да бе да,,,,,, Какво ще стане утре, ще ви кажем в други ден, муха ха ха
81
2
 
22
 
! Отговори
прокси преди 12 години
Мен лично не ме плаши. Тъкмо ще се освободя от оковите на човешката мъка и мръсотия на света. А после ще открия виновните за страданието ми и ако кометата не ги убие, аз ще ги изпотрепя. И не са малко - то вмангета, то гадове то чудо? Така,ч е ще я карам на магия - ако пукна пукна? Ако не пукна ще се мъча. Да му мислят страхливите за живота си като хора! И си обещах да не си строя бункер, а да си купя хубава ракия и да ида на бар да гледам танцьорките, докато пада кометата. Поне ще съм в рая.
80
5
 
3
 
! Отговори
Do 79 преди 12 години
Zaradi takiva kato teb sme prieti samo v Africa, Mutasencho
79
6
 
10
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Българи, забелязали ли сте че евреите дотам са ни принизили, че краят на света е изгоден. А щом за нас ще е изгоден, за тях ще е ужасен.
78
2
 
5
 
! Отговори
lilly alex преди 12 години
nikoi na seriozno nepriema tezi blabla prikazki. no zemqta e kragla i se varti. znae li nqkoi ?