Няколко професии, за които в бъдеще ще има роботи

Скоро може да няма адвокати, журналисти и военни, смятат учени
Обновена: 9 окт 2011 19:21 | 9 окт 2011 19:21, Красимир Ангелов
147
Няколко професии, за които в бъдеще ще има роботи
Снимка: Reuters

Преди дни в Япония беше представен робот коафьор и по този повод редица специалисти по човешки ресурси и по нови технологии прогнозираха, че след време хората ще бъдат нещо необичайно и старомодно на работните места, пише сп. "Бизнес инсайдър".

Роботите допускат освен това по-малко грешки и не се отегчават от работата си.

Така например през 2013 г. ще има 1,2 милиона роботизирани работници по света. Това ще рече по един робот на 5000 души, сочи анализаторът Маршал Брейн, автор на книгата "Роботизирана нация".

Специалисти изчислиха, че в близко бъдеще девет професии може да се вършат само от роботи и да станат недостъпни за хората.

Например следващия път, когато човек отиде в аптеката, там може да го обслужи не аптекар, а робот.
Медицинският център на Калифорнийския университет в Сан Франциско неотдавна лансира автоматизирани фармацевти в две от университетските клиники.

Също така ако не искате да плащате на армия от адвокати, когато имате юридически проблем, то може да се обърнете към машините или по-точно към компютърни програми, които да ви свършат работата за много по-малко време и срещу много по-малко пари.

Такава програма се предлага например от фирмата Блекстоун дискавъри от Пало Алто, в Калифорния. Тя анализира 1,5 милиона юридически документа за по-малко от 100 000 долара.

Миналата есен Гугъл обяви, че работи по автоматизирана кола, която ще бъде по-безопасно превозно средство и ще съкрати времето, което хората губят в градския транспорт на път за работа.

Седем изпитателни автоматизирани коли на Гугъл, в които имаше хора, наблюдаващи изпитанието, изминаха над 1000 километра, без да се наложи хората в тях да се намесват. Така че колата на Гугъл скоро може да замени професията шофьор.

Партньорството на НАСА с Дженеръл мотърс при разработването на роботизирания астронавт Робонавт 2 е последното доказателство, че астронавтите може в скоро време да бъдат само роботизирани. Робонавт 2 има богат набор от сензори и е оборудван с пъргава ръка с пет пръста. Той може да върши домакинска работа на Международната космическа станция, като например я чисти. После може да излиза на космически разходки и да върши ремонтни дейности по външната част на МКС.

Доста фирми търсят от години решения да продават повече продукти, но същевременно да намалят броя на продавачите. Това вече е възможно с най-разнородните автомати - за пари, за цигари, за напитки, за храни, за злато.

През 2010 г. само през банкоматите са били извършени транзакции на стойност 740 милиарда долара. А през 2014 г. те могат да се повишат до 1,1 трилиона долара. Така че машините ще грабнат хляба и на продавачите.

Армия от роботи ще замени постепенно и военните. Безпилотни самолети и друга роботизирана техника все по-често се използва в бойни и разузнавателни мисии.

Въоръжени роботи вече бяха пратени в Ирак. Те са оборудвани с Джи Пи Ес навигатор, могат да бъдат програмирани да правят разлика между бойното поле и другите зони, могат да отварят врати и да носят ранени хора.

В японската верига магазини Аеон Ко пък вече работи роботизирана жълто-бяла бавачка, която се грижи за децата, докато техните родители пазаруват.

Робот на компанията НЕК, наречен ПаПеРо, може да разказва вицове или да следи децата, като използва чип за радиочестотна идентификация.

Учени от университета Тохоку в Сендай вкараха в действие роботи в спасителните операции след ужасяващия трус и последвалото го цунами от 11 март. Един от тези роботи е с формата на змия. Той може да пропълзи в тесни пространства и да ги огледа с камерата си, което е от полза при инспектиране на рухнали сгради.

Другите спасителни роботи са безпилотни въздушни апарати, извършващи издирвателни операции по въздуха, или дистанционно задействани подводни роботи, които откриват обекти под водата и проверяват състоянието на тръбопроводи или мостове.

Роботите дори могат да костват работата на спортните журналисти, а в по-далечно бъдеще дори на репортерите като цяло.

Софтуер, разработен от Северозападния университет в щата Илинойс, се използва от телевизия Биг тен нетуърк при отразяването на мачовете по бейзбол и софтбол и излиза по-евтино от наемането на спортни журналисти.

Механизмът на действие е лесен. След края на мача спортистите пращат по имейла данните за резултатите до офисите на медията.

Там данните се въвеждат в компютър и програмата въз основа на тях за броени минути излъчва информацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се появи робот, който върши моята работа, най-доброто решение не е да се преквалифицирам, а да си купя такъв робот и да го използвам за да върша повече, по-добра и по-евтина работа, и да стана по-конкурентно-способен.
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"щом можем да заместим фармацефт с робот,то ще можем да сториме това и със мениджър..."Глупости. На мениджъра работата му е да взема правилни бизнес решения. Робот може да взима само решения, за които е бил предварително програмиран. Освен това, дори и да можеше машина да върши работата на мениджър, това означава че всеки ще може да стане стане успешен бизнесмен, стига да си купи такъв робот за мениджър. Прав е разбиртеля, работата създава работа.
143
1
 
0
 
! Отговори
разбирател до 138 преди 12 години
Като празната ти кратуна не знае какво да отговори по темата, просто си мълчи, да не хабиш място.
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този сайт е пълен с некадърни журналисти...Статията е неточна...Всъщност робота коафьор не се продава,ами се предоставя на старчески домове в Япония.Роботът е създаден за старите хора,които не могат да ходят по фризьори,или са обездвижене.А относно роботите журналисти...навярно ще са по-умни от истинските журналисти...Те знаят единствено копи-пейст... Във всеки сайт статиите са освен с еднакво съдържание,с еднаква подредба,словоред и изказ на статиите,тоест направо копирани.
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България няма как да стане,заплатите са толкова ниски,че е по-скъпо да се използват роботи,защото един робот не е никак евтин,поддръжката му също,електрозахранването също...
140
3
 
0
 
! Отговори
от 141 преди 12 години
Моят изход и действие срещу света е окултизма...Не един или двама човека съм пратил в гроба чрез мощта на черната магия, и това са все учени...Да бе,то случайно стана земетресението в Япония,нали...Само където предният ден правих ритуал за призоваване на демони за масово унищожение на хората в Япония...Вече съм посветен и доверен човек на тъмните сили.Сега се опитвам да стоваря зла енергия над Нова Зеландия,успях засега само да накарам демоните да предизвикат земетресение и нефтен разлив......
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая глупава статия показва хора които не мислят за бъдещето,за ефекта върху хората,ами просто стрелят и правят експерименти.Не се замислят как ще се отрази на милионите продавачи,банкови служители и фармацевти в напреднала възраст,в която е късно за преквалификация,а пък бедността не позволява такава.От къде пари за обучение.Аз, който съм от семейство на бедни родители /продавач и учителка в детска градина/ не мога да си представя това.Да ,на учените не им пука за обикновеният човек...
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Японците също са смели в глупавите си предсказания,а централите им са от миналия век и блват радиоактивни изотопи...Друг мит и простотия на науката е тъй нареченият виртуален секс...Що за човек ще замени истинското усещане от секса с такова уродливо и прегърбено нещо като горепосочения на снимката робот...Това са приказки за слабоумни псткомунисти...Въвеждам термина псткомунисти...
137
2
 
1
 
! Отговори
ДО УТОПИСТИТЕ преди 12 години
Такива приказки ни пълнеха главите съветските списания.Техните смели прогнози твърдяха,че 2000г. ще има изкуствен мозъки целият млечен път ще бъде заселен,а на Земята ще има роботи за всичко...Я накарай индийците да станат магистри и учени...Те нямат толкова университети,че да се поберат...1 милиард и половина на територията на половин Европа...Но така е...За тоя ,който не живее в реалността е така...Безумни мечтатели и утописти...100% съм сигурен че целия запад е утопия...
136
1
 
0
 
! Отговори
ДО разбирател... преди 12 години
Това ,което си мислил 1 час не си го дизмислил,пробвай пак,напиняй се,въпреки че най-вероятно е да се насереш!!!
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хах,щом можем да заместим фармацефт с робот,то ще можем да сториме това и със мениджър...Можеш ли да поясниш какво е мениджър на камиони,за първи път чувам за такава професия...Все пак още ми се струва утопично да кажеш на хората"Адвокати,лекари,фармацевти-късайте дипломите,че ще станете безполезни,търсете друго..." Разбираш ти,много разбираш.
134
1
 
2
 
! Отговори
разбирател преди 12 години
"какво ще работи цялото човечество"Планиране и управление на процесите. И прибиране на парите. Малко ли е? Лошо ли е?Ако 1 шофьор на 1 камион бива заменен от 1 роботизиран камион и цената на превоза намалее 10 пъти, то потреблението ще нарастне 10 пъти и ще са нужни още 9 роботизирани камиона, и бившият шофьр на 1 камион ще стане мениджър на 10 камиона. Даже може да си наеме помощник - т.е. роботизацията дори създава нови работни места, или по общо формулирано: РАБОТАТА СЪЗДАВА РАБОТА !!!
133
1
 
3
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Няма ли най-накрая някой философ да се включи и да разясни гледната точка на видните съвременни философи.Философията е пред науката,нейното мнение е по-важно и по-далновидно...Аз с моя блед философски опит наблюдавам едно негативно мнение на видни философи /напр.Фукуяма/ относно неща като роботизация и т.н.
132
1
 
0
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
А ако не искам сложно образование,ако искам да уча това ,което бях планирал /бакалавър по педагогика/...Роботизирането е процес,случващ се в твоята глава,също и в главите на другите неокомунисти...Утопия е крайно отклонение от реалността.То за инженери няма достатъчно желаещи,а това е достатъчно сложно образование, а ти мислиш,че всички могат да станат професори и гении...Как ще накараш всичкия народ,напрример индийците,африканците,да спрат да раждат,да се образоват,да станат киборги.УТОПИСТ!!!!
131
1
 
1
 
! Отговори
От 127 преди 12 години
128, ти не разбираш! Роботизирането е един бавен процес изискващ поколения. Това, че има банкомати не означава, че са изчезнали банковите служители!Роботите ще завземат първо по елентарните дейности и колкото по комплексно и сложно е твоето образование толкова по трудно ще е заето от роботи!Работа за хората винаги ще има, но тя ще е по различна днешната!
130
1
 
0
 
! Отговори
131 преди 12 години
Да,но да не забравяме,че светът изостави комунизма...Но навярно хората не са се отучили от тая утопия...Светът винаги върви към утопиите,реалността му е неприятна...Философите на съвремието отричат тези идеологии,затова не се наблюдава ентусиазъм сред обществото,когато слуша за научното бъдеще на свят с роботи,в който няма да се работи и ще е чист рай...Всъщност некомунистическите страни вървят към тъй наречения комунизъм..Япония и Сащ строят комунизъм,без да знаят..............................
129
1
 
0
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Това бъдеще се предсказва в книгите по политикономия на социализма...Там роботите са представени като "Такова развитие на средствата за производство,при което ще бъде постигнато пълно равенство".В тези книги се казва,че технологията на средствата за производство и науката ще доведат до комунизма,когато няма да е необходима да има капиталисти и експлоататори...
128
2
 
0
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
Мама му стара,тоа Маркс наистина бил прав...Не веднъж,не дваж,не триж ами постоянно е твърдял,че човечеството ще премине от капитализъм към равенство...Много бих се радвал,ако бях комунист,но за съжаление вече не съм....
127
2
 
0
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Ти,който си без филосфски опитне забелязваш,че в света цари едно пътуване към нихилизма.Какво имам впредвид...Светът е безмислен, всичко е безмислено, защо да ставам велик композитор, като роботите са по-умни и ще създадат нещо по-велико...Защо да се бъхтя да ставам лекар, като може би няма да има нужда от мен, или вместо да уча ще ми прикачат един компютър и ще стана учен...А какво ми остава на мен,ако няма да правя нищо...Ще наблюдавам научните постижения и ще си сменям роботите си....
126
1
 
0
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Не съм против банкоматите.Не вникваш в проблема...По същата логика , някой ще каже "За какво са ни учители,инженери...?...Всеки става безполезен...Кажи ми в тОя случай, един млад човек като мен, към какво да се насочи...Готвя се за педагогика, но според учените това ще се върши от роботи...Ако пък реша да стана по-учен и да уча нещо по-квалифицирано /като например магистър-фармацевт/ , пак няма да имам работа...Адвокат също не мога да стана,а беше "желана" и "престижна" професия...