От моногамията се оглупявало

Полигамията - в основата на еволюцията
Обновена: 4 мар 2014 17:54 | 4 мар 2014 17:40,
33
От моногамията се оглупявало
Снимка: Getty images/guliver photos

Връзките с многобройни партньори очевидно имат своето еволюционно предимство.

Изследване на биолози от университета на Лозана, Швейцария, показва, че мъжките плодови мушици, потомство на поколения моногамни бащи, демонстрират по-нисък интелект в сравнение с тези, чиито предшественици са се съревновавали за вниманието на повече женски, предаде ДПА.

Изследването представлява пряко експериментално доказателство за хипотезата, че съревнованието за потенциални партньори е основна задвижваща сила за еволюцията и поддържането на познавателните функции сред животинските
видове, съобщава БТА.

За целите на изследването биолозите от екипа са наложили стриктна моногамия на три популации от плодови мушици, чифтосвайки на случаен принцип девствени мъжки и женски екземпляри, поставени в стъкленици за два дни. Учените са наблюдавали над 100 поколения винарки.

Същевременно в три моногамни контролни популации специалистите са поставили в стъкленици групи от по пет мъжки и женски девствени екземпляра, които също са имали на разположение за чифтосване два дни.

След като са наблюдавали над 100 поколения, учените са сравнили поведението на чифтосване при моногамните и полигамните популации.

Биолозите са установили, че мъжките от моногамните популации се сдобиват с по-малко потомство в сравнение с тези от полигамните, по-трудно откриват женските, които вече са се чифтосали и не приемат ухажване, отнема им до 75 процента повече време, за да осъществят копулация и се "провалят" на тестове, чиято цел е да се научат да свързват определена миризма със заплаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Моноблок преди 10 години
Мойта вика, че от пиене ще оглупея, а то било от нея. С нея работим заедно и не се делим за повече от 20 минути. Следи ме и в ***. Македонка е и много зла. Нека, ако има християнски благородни женици (добри като мушици) до 35 години да ми пишат, за да спасят душата и акъла ми.
22
1
 
2
 
! Отговори
който и да е преди 10 години
Ехоооо, моногамните! Сигурни ли сте, че цял живот сте такива или показвате мускули с морал? Да си моногамен с човек, за когото си струва, е супер. Но ако човекът до теб не заслужава да се самонаказваш, що трябва да си мазохист? Я се дръжте естествено! Ако не сте чели, да ви кажа, че всеки човек има в живота си 18 потенциални партньора. Е, отделен е въпросът, че някои ги надвишават. Но не говорим за това. Въпросът е, че ако цял живот не смееш да погледнеш друг човек, нещо не си наред.
21
0
 
3
 
! Отговори
х преди 10 години
Колко много е напреднала науката ! Вече може да се установи дали една винарка е била жертва на сексуално насилие .
20
1
 
7
 
! Отговори
Гостенка преди 10 години
До От 2 до 4Правилно се изразихте. Покрай разни пътни карти за гейове и други ненормални неща се появяват такива плиткоумни "изследвания", които обаче са опасни, защото промиват съзнанието. Едно нещо като се повтаря, и то може да се превърне едва ли не в авторитет.
19
0
 
7
 
! Отговори
Куку преди 10 години
Поради по-свободните нрави, трябва да се направи нещо относно прекаленото поумняване напоследък. Пардон, исках да каза, че са се навъдили много безрАботни хора ... Пардон, забравих какво искам да кажа, тъй като съм моногамна ...
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извода хич не е за пребрегване. Еднообразието където и да е, неминуемо притъпява всичко. Естеството на нещата е едно, а съвсем друго нещо е условното усещане на морал от обществото.
17
0
 
1
 
! Отговори
jебем ти учените преди 10 години
" да свързват определена миризма със заплаха." Демек да бягат от миризливия чехъл...
16
0
 
11
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 10 години
Е , сега кво правим?Проститутките трябва да са с ранг ПРОФЕСОР,така ли да разбирам!
15
1
 
6
 
! Отговори
езичник преди 10 години
това е скрита пропаганда с цел ислямизиране.
14
0
 
5
 
! Отговори
ЕНДОГАМИЯ преди 10 години
Не знам как е при мухите, но при хората най-удачно е ЕНДОГАМИЯ. Ротшилд се размножават ендогамно и вече 200 години управляват света.
13
0
 
21
 
! Отговори
Рогоносец преди 10 години
Жена ми трябва да е най-умната значи :D :D :D
12
1
 
8
 
! Отговори
Батко ви преди 10 години
Видимо, доста от коментаторите са моногамни.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От четене на умни статии също.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея учени са малко нещо като тия от университетите в Англия.Никога не спират със заключения от типа на "всички яли кисели краставички през 1800 година са мъртви.Следователно киселите краставички са смъртоносни" Освен това - какво общо имат некви *** мухи със хората.Съвсем различни същества са.То по тая логика във всички арабски страни и в олеми части на африкта трябва да се раждат нон стоп вундеркиндчета.Там моногамия няма.Та питам се щом са толкова умни що са още на ниво *** с препаски?
9
4
 
38
 
! Отговори
klod_si преди 10 години
Това е най-голяма глупост, която съм чел.
8
0
 
19
 
! Отговори
смях! преди 10 години
чудех се защо мъж ми и баща му са толкова умни то защо било Бравос!
7
0
 
8
 
! Отговори
Дрозофила Меланогаст преди 10 години
Очевидно пропускате нещо съществено - чифтосвали са ДЕВСТВЕНИ дрозофили, за да получат доказателство на тази теза. Хората в днешно време изключително рядко са девствени, когато решават да създадат потомство. Така че, може да се твърди, че съревнованието за партньори и при хомо сапиенс допринася за повишаване на интелекта на вида, поради простата причина, че сме полигамни от поне няколко поколения.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Uraaaaaaaa
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес прочетох точно обратното - че колкото по-висок коефициент на интелигентност имат мъжете, толкова по-голяма била вероятността да бъдат моногамни. За жените - не можело да се каже същото. :)
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** много ми е интересно как се изследва интелекта на плодовите мушици