Момче на 13 г. конструира ядрен реактор

Младият учен работил върху реактора от година
7 мар 2014 20:14,
45
Момче на 13 г. конструира ядрен реактор
Снимка: Getty images/guliver photos

На 13-годишна възраст заниманията на повечето момчета се изчерпват с компютърни и видео игри. Техният връстник Джейми Едуардс от Великобритания обаче има различни интереси и вече може да се похвали, че е най-младият човек в света, конструирал функциониращ ядрен реактор - в училищната лаборатория, пише в. "Дейли експрес".

Младият учен се вдъхновил за проекта си от досегашния рекордьор - американеца Тейлър Уилсън, отбелязал подобно постижение на 14-годишна възраст през 2008 г, припомня БТА. Джейми Едуардс получил разрешение да "направи звезда в буркан", както и подкрепата - морална и финансова - на директора на училището си в Пенуъртам, след като му обещал, че няма да взриви сградата.

Пришпорен от времето, тъй като след броени дни става на 14 години, ученикът е направил демонстрация на конструирания от него реактор, над който е работил от 2013 г., в училищната лаборатория под зоркия поглед на екип от експерти.

Джейми споделя, че е бил очарован, когато Гайгеровият брояч е потвърдил, че той успешно е осъществил ядрен синтез чрез конструирания от него реактор, получавайки хелий от сблъсъка на два атома.

"Невероятно е, страхотно постижение. Когато реших да се заема с проекта, обиколих различни ядрени лаборатории и университети, но никой не ме взе насериозно. Тогава се обърнах за помощ към директора на нашето училище и той обеща да ме подкрепи, стига да не взривя сградата", разказва Джейми Едуардс.

Рекордьорът очаква потвърждение на постижението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: рекордреактор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A turchin oshte NE E rodil
31
0
 
4
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Лабораторията на Декстър... :-D
30
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 10 години
" под зоркия поглед на екип от експерти." Ако освен да гледат експертите са и приказвали, ясно кой е пуснал играчката
29
0
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Снимката!!! :))))))))
28
2
 
4
 
! Отговори
do 37 преди 10 години
За повечето неща съм съгласен, но живота на Тесла е стигал само за да бъдат описани (преписани)тези изобретения, кога ги е изобретявал! Аналогично и Леонардо!
27
1
 
2
 
! Отговори
БЕХ МЕХ се тая преди 10 години
До Зюмбюлов от ОпанецЕваУата братУе ,гУем си , гУемец.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човечеството е тотално изпростяло!Никой не е измислил нещо ново а се учат неща от 15,16,17,18 век който са морално остаряли!Пример Тесла има толкова изобретения през живота че ако го нямаше Никола Тесла все ощещяхме да си светим с свещи и електродвигатели нямаше да има!Сявремените учени са ПАПАГАЛИ! След ВИТЛОТОкакво ново има в КОРАБОСТРОЕНЕТО...?
25
2
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Нашите управляващи 50 години не успяха АЕЦ Белене да построят, пък един 14-годишен ученик направи реактор за 1 година. Предлагам да купим от него реактори, ако започнем отново проекта Белене.
24
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия англичани от толкова нямане с какво да се похвалят само се чудят какъв абсурдизъм да измъдрят. Догодина ще пращат 2 годишни на луната сигурно... Още малко и ще стигнат БАН ХАХАХА
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО.А децата в Китай - ИНДИГО правят още по забележителни неща.
22
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 10 години
Ako izbuhne
21
1
 
0
 
! Отговори
2 преди 10 години
2
20
3
 
15
 
! Отговори
Granatomet преди 10 години
На бас, че обогатява уранВеднага да пратим ястребите на мира
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на момчето, а критикарите да решат задачата 3 х Х = 6. Колко е Х?
18
5
 
12
 
! Отговори
Lubo преди 10 години
Глупости на търкала, остава при подобна реакция остатъчните гама кванти да отнесат главата на директора,изобретателя, журналиста и редактора!
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навремето кандидатствах ФИЗИКА И ИНЖЕНЕРНА ФИЗИКА В ПУ не ме приеха както и да е! Но за какво ли ми е било това следване с години след като 13 годишни мърсолковци сглобяват ядрени реактори на сън!?
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпотии!
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне да бяхте изчакали 1 април:)))))))))))))
14
1
 
16
 
! Отговори
dp преди 10 години
Нищо толкова няма в новината, дечурлига масово правят т.нар. "fusor"-и и които гидокарат по-добре ги пускат в т.нар. "neutron club" (т.е. регистрирали са достатъченпоток неутрони за да докажат наличие на синтез).Правят го с достъпни материали, постигат плазма в май 3He газ беше и т.н.Имат си форум, "Fusor forums" (там е и гореспоменатият "neutron club").Добро занимание за деца с интереси, е, има и по-интересни неща но и това е ОК.
13
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'Немски учени открили че няма английски учени"