Може ли човек да издържи на -62 градуса и на 12 км височина

Какво се е случило с момчето, летяло в самолетен колесник
22 апр 2014 16:29,
11
Може ли човек да издържи на -62 градуса и на 12 км височина
Снимка: Reuters

Mомче на 16 години пропътува успешно разстоянието между Калифорния и Хаваите...в отделението за колесниците на самолета.

Общо 96 души между 1947 и 2012 г. са направили опит да пътуват със самолет по този начин, но едва 23 са оцелели. Останалите са починали от неблагоприятните атмосферни условия или пък при спускането на колесника за кацане.

Питър Хакет от Института по медицина в Колорадо разказва за BBC за това какво всъщност е изживяло момчето по време на полета. Според него то е изгубило съзнание заради малкото кислород, достигнал до мозъка. Височината, до която достига полетът от Калифорния до Хаваите, е 11 500 м.

Друго неудобство е минусовата температура. По време на полета тя е достигнала -62 градуса по Целзий. Тогава сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, а тази, която все пак успее да изпомпва, отива в мозъка.

В такава ситуация тялото изпада в специфично състояние, подобно на съня, в което тялото се нуждае от по-малко кислород.

Вероятна реакция на тялото е кесонната болест, свързана със спада на атмосферното налягане. В такава ситуация младите хора и тези, които са във форма, имат по-висок шанс да оцелеят.

През 2000 г. мъж оцелява по сходен начин, но полетът му е продължил цели 7 часа и е бил от Френска Полинезия до Лос Анджелис. Миналата година пък момче е преживяло кратък полет в Нигерия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: полетколесниксамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РумиПо времето на БКП българския народ живееше мирно и спокойно, като стадо овце, а не бягаше в чужбина, защото границите бяха затворени, даже до крайграничните места се ходеше с открит лист.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пази Боже. То цял човек може да се промъкне в самолета и да се скрие а какво остава за пакет с нещо което гърми. А в същото време разни комплексари те обръщат с хастара навън преди бординга и със сериозен вид ти обясняват че по никакъв начин не можеш да си задържиш нокторезачката или шишето с вода
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на 11 000 м температурата е -50 градуса.
6
5
 
13
 
! Отговори
Руми преди 9 години
Абе престанете с това БКП по време на СОЦИАЛИЗМАбългарския нрод живееше мирно и спокойно глад и мизерия нямаше БОЖЕ ГОСПОДИ СЛЕПИ ЛИ СТЕ ,ЧЕ ТАЯ *** ДЕМОКРАЦИЯ НИ ДОВЕДЕ ДО САМИЯ АД ПРОГОНИ ДЕЦАТА НИ ДА ЧИСТЯТ ИСЛУГУВАТ НА ГЪРЦИ ИСПАНЦИ АНГЛИЧАНИ И ОЩЕ КЪДЕ ЛИ НЕ САМО ЩЕ СИ МЕЧТАЕМ ЗА МИНАЛИТЕ ГОДИНИ ПРЕДИ89ГОД
5
12
 
21
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Човек може да издържи на всякакви условия. Ако се е записал за член на БКП, гласува за БСП и чака светлите си бъднини.
4
2
 
18
 
! Отговори
Еколог преди 9 години
Може ли човек да издържи на -62 градуса на 12 км?ЧОВЕК НЕ МОЖЕ, ама тия черните маймуни не са хора, а свръхиздържливи животни.
3
4
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Не е догледал човекът. Защо трябва веднага да сме груби. Все едно да посоча, че сте неграмотен, защото сте написал неграмотно тия обидни изречения. Но аз знам, че в интернет правописът не е най-важното. И вие сигурно иначе сте образована и деликатна личност. Затова няма да ви обидя, като посоча, че сте малограмотен, нискочел, плиткоумен и *** грубиян.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората са ти написали -62 градуса бе ***.на 11 000 м колко мислиш е температурата.
1
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете го 62 градуса по нулата по Целзий ли е,или над нулата.