Бройлер с пръчка имитира походката на тиранозаврите

Разработката заслужавала антинобелова награда
13 юни 2014 16:35,
7
Бройлер с пръчка имитира походката на тиранозаврите
Снимка: Reuters

Въпросът "По какъв начин се движат динозаврите?" отдавна вълнува палеонтолозите. И поражда спорове. Най-вече за това как движат древните животни краката си и как се разпределя при ходенето тежестта на тялото, пише в. "Комсомолская правда".

За да изследват особеностите на походката на динозаврите, учените обикновено моделират с компютри тяхната биомеханика.

Американски и чилийски специалисти от университетите на Чикаго, Илинойс и Чили обаче са предпочели коренно различен подход. Те са се опитали да имитират походката на 13-метровите тиранозаври с помощта на ...бройлери.

За да превърнат пилетата в тиранозаври, по-точно да имитират походката на древните динозаври, проф. Бруно Госи и неговите колеги са прикрепили към задната част на бройлерите дълги опашки. Тази роля е изпълнявала дървена пръчка с диаметър 7 милиметра. Теглото й е било равно на 15 процента от това на цялото тяло, каквито са били пропорциите при истинските тиранозаври.

Експериментът е започнал с пилета (Gallus gallus), чиято възраст е била 2 дни, а теглото около 45 грама. А е приключил, когато пернатите са станали на 12 седмици, а теглото им е достигнало 770 грама. В процеса учените са отчитали естественото нарастване на размера на тялото и на свой ред са удължавали изкуствените опашки и са ги правили по-тежки.

В резултат на експеримента специалистите са стигнали до извода, че дървената опашка променя походката на животното, тъй като се променя ъгълът между костите на бедрата и коленете. Опашката кара пилетата леко да присядат, когато стоят на едно място, а в движение да изправят ставите си под голям ъгъл. Движението е идвало "от бедрата", главата и шията са се отпускали, а тялото е приемало по-хоризонтално положение.

Учените са уверени, че точно са успели да възпроизведат походката на тиранозаврите именно благодарение на изкуствената опашка, служеща като своеобразен противовес.

Някои експерти са на мнение, че разработката може успешно да спечели антинобелова награда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооо!Това не е бройлер!
4
2
 
8
 
! Отговори
СЛОНА преди 9 години
Бившата си намери нов мъж. Походката му е, все едно има пръчка в дупето .Или е тиранозавър .......или стандартен клоун .
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бой с пръчка докарва походка на бит ****
2
1
 
11
 
! Отговори
СерГей преди 9 години
Суперско, още сега ще си сложа един кол в *** и ще ходя като търанозавърррррр....
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Някои експерти са на мнение, че разработката може успешно да спечели антинобелова награда."В същност експеримента е доста находчив. Тея "експерти" ще присъдят антинобелова награда и на тея, дето се ровят в земята да вадят фосили сигурно.