Момичето, което се отказа от потребителското общество

Грета Тауберт си е правила кремове и шампоани сама
25 юни 2014 19:20,
74
Момичето, което се отказа от потребителското общество
Грета Тауберт, снимка: Facebook

В продължение на една година германката Грета Тауберт се беше отказала от потребителското общество, разказва Яник Паске от Франс прес. Пиене, хранене, облекло без разхищаване на средства - 30-годишната жена искаше да провери какво би се случило, ако кризата унищожи нашата икономическа система, основана на все по-голямо потребление.

Кое е първото нещо, което Грета Тауберт си е позволила в края на 12-те месеца въздържание? "Чорапогащи!", казва тя спонтанно, седнала пред чаша капучино в кафене в Лайпциг. "И хигиенни продукти", допълва веднага тя, отмятайки кичур пищна руса коса.

Край на мъчителното домашно производство на дезодоранти, кремове за лице и други мазила със 100 процента естествени съставки. "Правех си дори домашен шампоан", разказва тя. "Но бях започнала да приличам на неандерталец. Близките ми казаха: "Това отива твърде далеч"!", смее се тя.

В продължение на цяла година Грета Тауберт, която работи като независим журналист, е носила поли и панталони от борсите за обмен на дрехи, копала е земята, за да отглежда зеле и картофи в една колективно обработвана градина и се е придвижвала на автостоп на разстояние над 1700 км, за да прекара ваканцията си в убежище на бездомници в Барселона.

Младата жена превърна това екстремно преживяване в книга със заглавие "Апокалипсис сега!", в което разказва за живота си далеч от промоциите в "H&M", рафтовете на супермаркетите "Алди" и разточителството на обществото на свръхпотреблението.

Екологично-минималистичната й авантюра започнала в една неделя следобед, докато била у баба си и съзерцавала масата за хранене, отрупана с картофен пай, чийзкейк, сладкиш със сметана, сухи бисквити с ванилия, предястия от шунка и сирене, шварц кафе, захар. "И когато казах "искам мляко", баба сложи на масата мляко с какао, с банан, с ванилия и с ягоди", спомня си Грета.

"Нашата икономическа система е основана на перспективата за безкраен икономически растеж, но екологичният ни свят е ограничен", пише тя. "Мантрата за "все повече и повече" няма да ни доведе до нищо добро."

През 2012 г. в Германия над 7 милиона тона хранителни продукти са отишли в кофите за боклук - това е средно по 81,6 кг на човек.

Грета Тауберт смята, че кризата в Европа е довела до осъзнаване на ограниченията на сегашния икономически модел. "Вярвам, че хората разбраха, че нищо не се е оправило със спасителните планове и с Европейския механизъм за стабилност", подчертава тя. "Нищо не е постигнато, освен че продължаваме да живеем, както досега, макар че системата няма солидна основа."

Впрочем, някои изследователи също бият тревога. "Безкрайното преследване на все по-голям просперитет е лудост", казват британските икономисти Робърт и Едуард Скиделски в книгата си "Колко е достатъчно?". "Когато казваме, че целта ни в живота е да печелим повече пари, все едно казваме, че целта ни е да се тъпчем, т.е. да ставаме все по-дебели", смятат те.

Инициативите, основани на икономиката на споделянето, стават все по-чести в Германия и в други страни. Има сайтове в интернет за обмен на хранителни продукти - "магазини", в които не се плаща. В Берлин има "дърво от книги", където можете да оставите книгите, които вече не са ви интересни, и да си вземете за четене нови.

В Южна Европа, където след началото на кризата в чекмеджетата на касовите апарати се завъдиха мишки, също има подобни общности. В Гърция обезсърчени от безработица младежи опитват да намерят нов начин за преживяване: "Разбираш ли от градинарство? Предлагам ти в замяна курс по английски."

По време на своето приключение Грета Тауберт среща неохипита и интелектуалци да правят същото като нея. Тя се е докоснала до един начин на живот, който в някои отношения е твърде алтернативен. Така например тя е използвала тоалетни с компост, за да избегне разхищаването на питейна вода.

"Сега се опитвам да интегрирам в обичайния си живот това, което научих през тази година, но съм доволна, че няма повече да живея така радикално", казва Грета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Придвижването на автостоп пък в целия експиримент е пълна тъпотия. Нали като дойре криза, няма да има и коли. Нали точно от това иска да се откаже. Кой ще я кара на автостоп тогава. В крайна сметка е живяла бедно, а не се е отказала от консумацията. Ами дрехите втора употреба. Нали и това е консумация. Това са *** експерименти! Консумацията е част от нашият живот: нали ядем, нали се придвижваме, нали живеем в жилище, нали ползваме ток, вода. Просто трябват разумни граници!
58
0
 
5
 
! Отговори
Лина преди 9 години
Това, че не си купуваш нещата, а използваш тези, които другите са купили и произвели, не те прави по-различен от потребител - ти пак употребяваш. Просто го правиш безплатно. И аз си правя шампоани и кремове сама, но нали си купувам суровините за тях, едва ли екстрахира етерични масла или пресова ядки да си докара маслото и отглежда всички растения да го направи. И тези коли дето ги е ползвала на стоп, някой ги е купил и е платил бензина, да се замъкне на 1500 км.
57
1
 
34
 
! Отговори
хидко преди 9 години
Явно това момиче не е запознато с добри методи за природносъобразен живот. По телевизията тук съм виждал хора, които отдавна живеят така, но не са заприличали на неандерталци. Всичко опира до находчивостта. Аз навремето, като ме къпеха със селски *** да не би да не бях чист - напротив. Сапуна си го правехме на село от свинската сланина. За аромат се слагаха подправки някакви. На село само хляб, захар и олио се купуваше, всичко останало си го правехме и ползвахме огън...
56
3
 
5
 
! Отговори
гамена преди 9 години
а говорят че има икономическа криза ...криза няма и няма да има .
55
0
 
7
 
! Отговори
гамена преди 9 години
През 2012 г. в Германия над 7 милиона тона хранителни продукти са отишли в кофите за *** - това е средно по 81,6 кг на човек.
54
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на снимката няма нужда от апокалипсис за да заприлича на неандерталец, то си е!!!!
53
3
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
"това са пълни глупости. нали точно благодарение на свръхпроизводството ги има въпросните борси за обмен на дрехи,безплатна храна,приюти и автостоп дори и т.н." -- Така си е, тя е живяла псевдоекологично и псевдонеконсуматорски и пак е пострадала.
52
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
e браво, че се е лишила от тези неща доброволно, някои са били лишени от тях заради въпросното потребителско общество и роднини, които не слагат на масата... мляко, бисквити и т.н., а те питат "а вие кога ще си ходите". Въпросът "А вие кога ще си ходите" е класически за българското село и град
51
2
 
17
 
! Отговори
на баба внучето преди 9 години
До какви неща може да доведе бабината любов!
50
4
 
4
 
! Отговори
алилиии преди 9 години
бах ги у гармансите,ми да построат куманизъъма и сишко че си е как си требе, неконсомативно,екольогично, даже и *** хартията че е весник! 100% рециклиране!!Ем новини, ем избръсан(не съвсем у ***).А таа убавица добре го е измислила да си продава драсканиците.Естественно, като си заринат с ванилия, *** че ти се виждат лукс.
49
3
 
2
 
! Отговори
Петров преди 9 години
До redordeadКато е толкова лесно що не се откажеш и ти за една година дори само от интернета и тъпите си коментари????!!!! Пълно е с разбирачи тука еййй Богууу.
48
4
 
2
 
! Отговори
До Иржи Потник преди 9 години
Иржи потник, я вземи и те откажи от интернета и спести завинаги за нас тъпите и постни коментари от теб.Момичето не се прави на интересно ами просто решава да опита.Хората защо постят бе балък ? За да се пречистят или по библейски причини или за да се правят на интересни.*** такъв.Върви на майната си.
47
4
 
8
 
! Отговори
Иржи Потник преди 9 години
Щом се е отказала само за една година - значи не се е отказала , а само се е направила на интересна .А иначе идеята й е интересна и ако има много последователи наистина може да доведе до подобряване на живота ни. За съжаление обаче , народа измързеля ,"захитря" , в смисъл да не се прекара , и банковите акули му измъкват паричките без да се усети.Така хем си плащаме отровите , с които се тъпчем , хем се сбръчкваме от бач за същите тези пари , с които плащаме .Перпетуум мобиле ...
46
1
 
33
 
! Отговори
redordead преди 9 години
да се откажеррш временно е доста по-лесно след като знаеш, че рано или късно ще си пуснеш смартфона и ще си пдомиеш дупето в банята с хубавото шампоанче. Я питайте ония в Сомалия, дето ходят на ден в посока 3-4 км. за прясна вода дали им кеф, че са се отказлаи? Или за това, че нямат хладилници да съхранят храна(когато я има)? Или за това, че върлуват всякакви болести и зарази поради липсата на хигиенизиращи продукти...
45
2
 
42
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
и аз се отказах от потребителското общество отдавна,даже и не по мое желание
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нищо не е постигнато, освен че продължаваме да живеем, както досега, макар че системата няма солидна основа."----------------Няма основва, защото банките са частни и няма никакъв контрол.Всичко се управлява и зависи от желанието за още повече пари!
43
6
 
22
 
! Отговори
ко и пречело преди 9 години
Да беше дошла в БГ, ние всеки ден сме така както е искала.
42
0
 
18
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
Хъм таю сладурана да дойде тук да поживее без пари да я видя! Тук няма борси за дрехи!
41
3
 
55
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Ама колко са изостанали германците, чак сега при тях става модерно да се живее без пари, а при нас тази мода дойде още преди 25 години.
40
4
 
32
 
! Отговори
Мефистофел преди 9 години
Красиво, а явно и умно момиче! Дано всеки да опита този начин на живот, за да разбере, че трябва да си ценим природата и да уважаваме околните!