Бившата яхта на Хуан Карлос ще бъде продадена за 2,2 млн. евро

Тя била подарена на краля през 2000 година
29 юли 2014 19:21,
0
Бившата яхта на Хуан Карлос ще бъде продадена за 2,2 млн. евро
Яхтата "Фортуна", Снимка: Reuters

Яхтата "Фортуна", с която абдикиралият крал на Испания Хуан Карлос трябваше да се раздели в разгара на икономическата криза, ще бъде продадена за 2,2 милиона евро, предаде Франс прес.

Съобщението е на собственика й „Fundatur“. През 2000 година луксозната яхта, дълга 41,5 м., беше подарена на краля от група бизнесмени чрез „Fundatur“ (Фондация за туризъм и култура на Балеарските острови), разчитайки, че монархът ще прекарва ваканциите си на архипелага и така ще рекламира неговия туристически имидж.

През май 2013 г. кралският двор обяви, че монархът е решил да се освободи от яхтата, чиято реална стойност е 21 милиона евро, заради прекалено големите разходи за поддръжката й, несъвместими с икономиите, наложени заради кризата в страната.

От кралския двор беше заявено, че е наредено на службите за Националното наследство да се пристъпи към цесия на кораба, преименуван на "Форнърс". Но Fundatur поиска той да му бъде върнат.

Решението да се раздели с яхтата се случи в момент, когато репутацията на Хуан Карлос беше силно разклатена, за което допринесе и скандалът за корупция, свързан с дъщеря му инфанта Кристина.

Испанците упрекнаха монарха, че през 2012 година е бил на сафари в Ботсвана, докато страната се е намирала в пълна рецесия и режим на строги икономии.

Хуан Карлос, който през последните години на управлението си, имаше доста здравословни проблеми, е използвал яхтата за последен път през август 2012 година.

На 18 юни тази година Хуан Карлос абдикира от престола в полза на сина си Фелипе VI.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари