Разработиха смарт клечки за хранене, анализират ястията

Сензори разбират дали олиото е вредно, или не
4 сеп 2014 16:44,
0
Разработиха смарт клечки за хранене, анализират ястията
Снимка: Архив Reuters

В Китай, където често възникват хранителни скандали, интернет гигантът Байду разработи смарт клечки за хранене, които анализират безопасността на ястията, пише Франс прес.

По повод разработката китайската интернет търсачка пусна в мрежата видео, в което са показани натъпканите с електроника традиционни прибори за хранене. Те биват потапяни в съдове, съдържащи различно олио за пържене.

Специални сензори анализират температурата, състава на запръжките, като в същото време на дисплея на смартфон се появява богата информация дали олиото е вредно за консумация, или не. Ако има и най-малка опасност, специално червено диодче светва на върха на всяка една клечка.

Много често в Китай се получават отравяния заради неподходящо олио, което се приготвя от вече използвани образци и от други отпадъчни продукти от ресторантите. Тези стоки се продават на много по-ниски цени от улични търговци и това подлъгва консуматорите.

Заради тази практика миналата година властите вкараха зад решетките двадесетина души, като две от присъдите бяха доживотни.

Смарт клечките още не са пуснати на пазара, тъй като от Байду са конструирали само няколко прототипа. Но изобретението беше бурно приветствано в китайските социални мрежи, отбелязва агенцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари